CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, küçük ve orta boy işletmelerin (KOBİ) borçlarının 11 aylık dönemde 815,8 milyar lira artarak yaklaşık 2 trilyon liraya ulaştığını söyledi. Bankaların takibinde 355 bin KOBİ olduğunu kaydeden Bulut, “KOBİ’lerin borcu yüzde 72 oranında arttı. İş yerini borçla, krediyle çevirmeye çalışan KOBİ’ler de vatandaş da yeni yıla devasa borç yüküyle giriyor” dedi.

ANKARA//

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, küçük ve orta boy işletmelerin (KOBİ) borçlarının ağırlaştığını söyledi. Bulut, “KOBİ’lerin bankalara olan olan kredi borçları kasım ayında 98,5 milyar lira daha artarak 1 trilyon 946 milyar liraya ulaştı. KOBİ’lerin toplam kredi borcunda da yıl başından bu yana ise 815,8 milyar liralık artış yaşandı. KOBİ’lerin borcu 11 ayda yüzde 72 oranında arttı” dedi. İş yerini borçla, krediyle çevirmeye çalışan KOBİ’lerin bankalar tarafından takibe alınan kredi borçlarının 58,2 milyar lira olduğunu kaydeden Bulut, bankaların takibindeki KOBİ sayısının 355 bin olduğunu söyledi.

BORÇLA YAŞIYORUZ

Vatandaşların bireysel krediler ve kredi kartı borçlarındaki artışların da devam ettiğini belirten Bulut, bankalara toplam borcun 23 Aralık itibariyle 1 trilyon 533 milyar liraya yükseldiğini kaydederek şunları söyledi:

Vatandaşların bu borcunun 1 trilyon 103 milyar lirası bireysel kredilerinden, 430 milyar lirası da kredi kartı borçlarından kaynaklanıyor.  Vatandaşların vadesinde ödeyemediği için bankalar tarafından icraya verilen takipteki borçları ise 30,8 milyar lira oldu. Vatandaşların bankalara olan borcunda yılbaşından bu yana 507 milyar liralık, toplam borçlarında ise 513 milyar liralık artış yaşandı.  Vatandaşların bu yıl ocak-kasım döneminde kredi kartı ve tüketici kredisi borçları için bankalara 166,1 milyar lira faiz ödedi. Ödenen faiz geçen yılın aynı dönemine göre 59,3 milyar lira arttı. İcra dairelerindeki dosya sayısı ise 640 bin adet artarak 30 Aralık 2022 itibariyle 23 milyon 236 bine çıktı.”

KAZANAN BANKALAR, KAYBEDEN YURTTAŞ OLDU

Ekonomik kriz nedeniyle vatandaşın da esnafın da gırtlağına kadar borca battığını belirten Bulut, geliri giderine yetmeyen vatandaşın, iş yerini çeviremeyen esnafın borcu borçla kapatmak için bankaların kapısını aşındırdığını söyledi. İktidarın ekonomi yönetiminde tek kazananın bankalar olduğunu ifade eden Bulut, “Kazanan bankalar, kaybeden vatandaş oldu.  Vatandaş ve KOBİ’ler borçta yarışıyor. Yeni yıla devasa borç yüküyle giriyorlar.  Bankalar bu yıl ocak-kasım döneminde net olarak 389 milyar lira kar etti. Sektörün karı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 416,5 oranında arttı. Vatandaş ve esnaf hayat pahalılığında borç, faiz kıskacında hayatını idame etmeye çalışıyor” dedi.

Editör: Haber Merkezi