HALİSDEMİR: “SAHİLLER HEPİMİZİN. DENİZİ KORUMAK ZORUNDAYIZ”

“ÇOCUKLARIMIZA, GELECEĞİMİZE BIRAKACAĞIMIZ BİR ŞEY VARSA O DA TEMİZ BİR GELECEK”

Büyükşehir Belediyesi’nin Çevre Haftası kapsamında düzenlediği farkındalık etkinliklerinin yeni durağı Karaduvar sahili oldu. Onlarca vatandaşın katıldığı ve gün boyu süren etkinlik programı sabahın erken saatlerinde spor etkinliği ile başladı. Sahil ve deniz dibi temizliği ile devam eden etkinlik, açılan çöp sergisi ile sona erdi.

Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Dr. Bülent Halisdemirçevre temizliğinin önemine değinerek, “Sahiller hepimizin. Burada çocuklarımız, ailelerimiz, büyüklerimiz denize giriyor. Denizi korumak zorundayız” dedi.Etkinliğe katılan Zehra Güneş, “Çevremizi korumak zorundayız. Çünkü bizim çocuklarımıza, geleceğimize bırakacağımız bir şey varsa o da temiz bir gelecek” diye konuştu.

Mersin Büyükşehir Belediyesi, 5-11 Haziran Dünya Çevre Günü ve Çevre Haftası etkinlikleri kapsamında hazırladığı programlarla farkındalık yaratmaya devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi ile Gençlik ve Spor Dairesi koordinesinde Karaduvar sahilinde dolu dolu bir etkinlik programı hazırlandı. Sabahın erken saatlerinde egzersiz hareketleriyle başlayan program, deniz dibi temizliğinde çıkarılan çöplerin sergilenmesi ile son buldu.

Mersin merkez, Tarsus ve Karaduvar’dan onlarca vatandaşın yer aldığı etkinliğe Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Dr. Bülent Halisdemir’in yanı sıra Mersin Bisikletli Gezginler Derneği, Akdeniz Üçüncü Göz Eğitim ve Gençlik Derneği üyeleri de katıldı.

Spor etkinliğinde halay çekip ısındılar

Büyükşehir Belediyesi’nin her sabah antrenörler eşliğinde düzenli olarak eğitim verdiği Mersin merkezden 9 ve Tarsus’tan 2 egzersiz grubunun yer aldığı etkinlik programı, sabah saat 08.00’da Karaduvar sahilinde spor etkinliğiyle başladı. Antrenörler eşliğinde yapılan spor egzersizlerine halaylar da renk kattı. Vatandaşlar ardından sahil temizliğine başladı. Yoğun geçen temizliğin ardından ‘çevremizi koruyalım’ mesajı veren vatandaşlar hatıra fotoğrafı çektirdi.

Denizden çıkarılan çöpler sergiye açıldı

Programın sonunda Karaduvar limanında Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanlığı iş birliğinde ‘Deniz Dibi Temizliği ve Dalış Etkinliği’ gerçekleştirildi. Akşam saatlerine kadar dolu dolu süren etkinliğin ardından deniz dibi temizliğinde çıkarılan çöpler, farkındalık yaratmak için sergilendi.

“Denizi korumak zorundayız”

Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Dr. Bülent Halisdemir, Çevre Haftası’nı temiz bir doğada kutlamak istediklerini ancak atıklardan dolayı farkındalık etkinlikleri ile bu günleri geçirdiklerini ifade ederek, denizlerin mutlaka korunması gerektiğini söyledi. Halisdemir, “Kirletilmiş bir şeyi temizlemek çok zor ama kirletmemek daha kolay. Bu bir kültürdür tabi. Mersin’de halkımızdan beklentimiz çok yüksek. Lütfen atmayın. Nasılsa temizleniyor mantığını bırakmamız gerekiyor. Kirletmememiz gerekiyor” diye konuştu.

Sabah sporu yapan vatandaşlarımızı bugün sabah buraya getirdik”

Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Dairesi’nde antrenör olarak görev yapan Ekrem Erden, Mersin merkez, Erdemli ve Tarsus’ta toplam 28 noktada sabah sporu yaptırdıklarını ifade ederek, “Sabah sporu yapan vatandaşlarımızı bugün sabah buraya getirdik. Spor yaptıktan sonra sahili temizleyeceğiz hep beraber. Buradaki vatandaşlarımızın hepsi sabah sporuna gelen gönüllü vatandaşlarımız” ifadelerine yer verdi.

“Çevremize, doğamıza iyi bakmak zorundayız

Etkinlikten çok memnun kaldığını söyleyen Zehra Güneş, çevre konusunda daha duyarlı olunması gerektiğini belirterek, “Çevremizi korumak zorundayız. Çünkü bizim çocuklarımıza, geleceğimize bırakacağımız bir şey varsa temiz bir gelecek. Ağacı, yeşili bol bir gelecek. İnsanlar beton yiyemez, insanlar taş yiyemez ama insanlar gıda yemek zorunda. Çevremize, doğamıza iyi bakmak zorundayız” diye konuştu. 

Kendi grubuyla birlikte sık sık çevre temizliği yaptıklarını söyleyen Adem Sağlam, “Toplumumuzun, halkımızın böyle etkinliklere duyarlı olmasını istiyorum” dedi.

“Evimize gösterdiğimiz hassasiyeti çevremize göstermemiz lazım”

Karaduvar sahili boyunca düzenlenen etkinlik programında yer alan Rabia Işık, çevre temizliği konusunda herkesin duyarlı olması gerektiğini vurgulayarak, “Çevreye, doğaya saygı duymamız lazım çünkü o bize çok şeyde katkılar sunuyor. Büyükşehir Belediyesi’ne, bu konuda hassas davrandıkları için Başkan Vahap Seçer Bey’e ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Eski pislik yok, benim de işim azalmış oldu. Sabah kalkıyordum pet şişe topluyordum. Evimize gösterdiğimiz hassasiyeti çevremize, insanlara iletmemiz lazım. Bunu aşılamamız lazım” ifadelerine yer verdi.

Etkinliğe katılan bir diğer vatandaş Zeki Çobanoğlu ise “Farkındalık yaratmak adına yararlı bir çalışma. İnsanların bireysel olarak sorumluluğunu yerine getirmesi lazım. Bu doğa hepimizin. Onun için bireysel olarak herkes kendince üstüne düşeni yapabilmeli” dedi.

Editör: TE Bilisim