Başkan Nicolas Maduro, son zamanlarda güvenlik güçleriyle çıkan çatışmalarda 10 Kolombiyalı milis askerinin öldürdüğünü söyledi.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro Pazartesi günü yaptığı açıklamada, silahlı gruplar ile güvenlik güçleri arasında Caracas'ı kasıp kavuran şiddetli çatışmalarda on Kolombiyalı "paramiliter"in öldüğünü söyledi.

Sosyalist lider, en az 20 "Kolombiyalı paramiliterin", sürekli ateş açan silahlı grupların eğitilmesine yardımcı olduğunu ve bilinmeyen sayıda sivilin "başıboş kurşunlarla" öldürülmesine neden olduğunu söyledi.

Maduro, cumhurbaşkanlığı Miraflores Sarayı'nın önünde yaptığı açıklamada, "En az 20 Kolombiyalı paramiliter, üçünü silahlarıyla yakaladık, görünüşe göre kimlikleri tespit edilen diğerleri öldürüldü" dedi.

"Bana verdikleri sayının kesin olup olmadığını bilmiyorum, 10 kişi öldü ve kaçan başkaları da var ve onları arıyoruz."

Venezuela silahlı kuvvetleri, 21 Mart'tan bu yana sınır boyunca Kolombiyalı silahlı gruplarla çatışmalara girerek Kolombiya'ya kaçan binlerce sivili yerinden etti.

Venezuela, huzursuzluktan sorumlu tuttuğu silahlı grupları "terörist" olarak adlandırmak veya onları uyuşturucu kaçakçılığı ya da Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque ile ilişkilendirmek dışında isimlendirmiyor.

Ancak Kolombiya'daki güvenlik kaynakları, onların muhtemelen şu anda dağılmış olan Kolombiya Devrimci Silahlı Kuvvetleri (FARC) isyancı grubunun muhalifleri olduklarını söylüyor. mümkün.

Maduro, paramiliterlerin aylardır "suçluları ve teröristleri" eğittiğini söyledi.

"Siperleri vardı, sığınak adı verilen bir yerleri vardı, Karakas'taki bir savaş için paramiliterlere özgü bir lojistik hazırlıkları vardı."

Cumartesi günü, Venezüella güvenlik güçleri ile Karakas'ın yoksul mahallelerini kontrol eden çeteler arasında yaklaşık iki gün süren çatışmalarda en az 26 kişi öldü.

İçişleri Bakanı Carmen Melendez, ölü sayısının 22 şüpheli çete üyesi ve dört polis memuru olduğunu söyledi.

Belirtilmeyen sayıda savaşçı olmayan kişinin öldüğünü ve 18'i seyirci olmak üzere 28 kişinin yaralandığını söyledi.

Cota 905 adlı bir barrioyu veya gecekondu mahallesini almak için 2500 kadar memur görevlendirildi. Yetkililer, burayı işleten çete patronu için 500.000 dolar ödül teklif etti.

Polis 24.000 mermi, üç roketatar, beş tüfek, dört hafif makineli tüfek ve çok sayıda tabanca ele geçirdi.

Maduro Pazartesi günü yaptığı açıklamada, 10 milis askerin Cumartesi günkü ölüler arasında olup olmadığını belirtmeden, "bir yıl süren savaş için yeterli mermi" olduğunu söyledi.

Ayrıca silah deposunun bir kısmının Kolombiya ulusal polisine ve Kolombiya ordusuna ait olduğunu söyledi.

Maduro, suç çetelerini Venezüella muhalefetinin, ABD ve Kolombiya tarafından desteklenen, hükümetini "istikrarsızlaştırmaya" yönelik iddia edilen planına bağladı.

Bu arada Bogota, Venezüella'yı uzun süredir FARC üyelerini ve silahlı isyancı grup ELN'yi topraklarında korumakla suçluyor - Maduro bu suçlamayı reddediyor.

Barış sürecine katılmayı reddeden bazı FARC savaşçıları, Kolombiya'nın kanunsuz bölgelerinde uyuşturucu kaçakçılarıyla kaynaşıp bunlarla mücadele ederken, mücadelelerini sürdürdüler.

2.200 kilometrelik (1.370 mil) bir sınırı paylaşan Venezuela ve Kolombiya, Bogota'nın tartışmalı bir seçimin ardından Maduro'ya karşı muhalefet lideri Juan Guaido'yu Venezuela lideri olarak tanımasının ardından Ocak 2019'da diplomatik ilişkileri koparmıştı.

Editör: TE Bilisim