AB izleme hizmetinden alınan Ağustos ayı rakamları, ölçümlerin başladığı 2003 yılından bu yana en yüksek seviyede.

İklim krizinin bir sonucu olarak dünya çapında tinderbox koşullarının nasıl genişlediğini vurgulayan yeni uydu verilerine göre, Ağustos, küresel orman yangını emisyonları için bir başka rekor ay oldu.

Kopernik Atmosfer İzleme Hizmet AB'nin yanan ormanlar çoğunlukla Kuzey Amerika ve Sibirya'da geçen ay karbondioksit 1.3 milyar tondur yayınlandı bulundu. Bu, kuruluşun 2003 yılında ölçümlere başlamasından bu yana en yüksek seviyeydi.

Bir önceki ay 1258,8 megatonluk bir Temmuz rekorunun ardından bilim adamları, yoğun bitki örtüsüne sahip alanların bir sera gazı havuzundan ziyade bir kaynak haline gelmesinden endişe duyuyorlar.

Artan yanıcılık, kuzey yarımkürenin her yerinde belirgindi. Dünyanın en büyük ormanına ev sahipliği yapan Rusya, Haziran ve Ağustos ayları arasında Sibirya'nın tayga ormanlarındaki cehennemler atmosfere 970 megaton karbondioksit pompaladığından açık ara en kötü etkilenen ülke oldu - dünyanın geri kalanındaki tüm ormanlardan daha fazla bir araya getirin.

Copernicus, "Yangınların sayısı, kalıcılığı ve yoğunluğu dikkat çekiciydi" dedi.

Bir işçi, Sibirya'nın tayga ormanlarında bir orman yangınıyla mücadeleye yardım ediyor.
Bir işçi, Sibirya'nın tayga ormanlarında bir orman yangınıyla mücadeleye yardım ediyor. Fotoğraf: Rus Hava Ormanı Koruması/Avialesookhrana/Tass

Kuzeydoğu Sibirya'nın Saha Cumhuriyeti'nde yaz yangınları olağandışı değil, ancak 2021 olağanüstüydü. Bu yoğun sezondaki emisyonlar önceki rekorun iki katından fazlaydı. Alevler normalden daha uzun ve daha vahşice yanıyor.

Temmuz ayında, Sibirya yangın bölgesinin ortasında bulunan Yakutsk şehrine boğucu duman , dünyanın en kirli havasını verdi. Bu, olağandışı yüksek sıcaklıkların ve normal toprak neminden daha düşük ölçümlerin ardından geldi.

Kuzey Kutup Dairesi'nde de yangınlar giderek yaygınlaşıyor. Bu daha iki kat hızlı gezegenin geri kalanı daha arttı uzak kuzey bölgesi, CO 66 milyon ton yayımlanan 2 bu yaz.

Ölümcül sıcaklar ve alışılmadık derecede uzun kuraklık dönemleri nedeniyle bunalmış olan Kuzey Amerika'da da benzer bir hikaye vardı .

Kuzey Kaliforniya'da, Dixie Fire , neredeyse bir milyon dönümü küle çevirerek, eyalet tarihinde şimdiye kadar kaydedilen en büyük yangınlardan biri . Bazı Kanada eyaletleri de alışılmadık derecede yoğun yangınlarla yandı.

Genesee, California, ABD'deki Dixie Fire'dan alevleri gösteren uzun pozlama fotoğrafı.
Genesee, California, ABD'deki Dixie Fire'dan alevleri gösteren uzun pozlama fotoğrafı. Fotoğraf: Ethan Swope/AP

Avrupa'da orman örtüsü çok daha az, ancak rekor düzeyde yüksek ve uzun süreli sıcaklık Türkiye'de daha önce kaydedilenlerden dört kat daha şiddetli olan yıkıcı yangınlara neden oldu . Yunanistan, İtalya, İspanya, Portekiz, Arnavutluk, Kuzey Makedonya, Cezayir ve Tunus da Akdeniz'de dalgalanan duman bulutları gönderen devasa alevlerle mücadele etti.

Copernicus'taki kıdemli bilim adamı Mark Parrington, bu yılın bir kerelik değil, insan kaynaklı iklim değişikliğinin neden olduğu kötüleşen bir eğilimin işareti olduğunu söyledi. “Küresel ısınmanın getirdiği daha kuru ve daha sıcak bölgesel koşulların, bitki örtüsünün yanıcılığı ve yangın riskini artırmasıyla ilgilidir. Bu çok yoğun ve hızlı gelişen yangınlara yol açmıştır. Yerel hava koşulları gerçek yangın davranışında rol oynarken, iklim değişikliği orman yangınları için ideal ortamların sağlanmasına yardımcı oluyor.”

Editör: TE Bilisim