Kadınlar gökyüzünün yarısını tutabilir, ancak yaşadıkları kamusal alanları ve binaları tasarlamaya gelince, sesleri çoğu zaman susturulmuştur.

Viyana'daki vizyoner bir proje, Avusturya'nın başkentinde kadınlar tarafından ve kadınlar için tasarlanan bir banliyö ile bu kavramı tersine çevirmeyi amaçlıyor.

Daha parlak ışıklardan bebek arabalarına yer açan daha geniş kaldırımlara kadar şehrin kentsel alanı nasıl daha kapsayıcı hale getirmeye çalıştığını ve kadın mimar ve tasarımcıların değişimi nasıl yönlendirdiğini örnekliyor.

Yeni Seestadt bölgesi, 2012'den beri gelişme sancıları içinde, şehrin doğu ucunda, şimdiki 8.300'den 2030'a kadar 20.000'e çıkması öngörülen genişleyen bir şantiye alanı.

Bazı şantiyelerin etrafındaki dev harflerle "Şehri kadınlar inşa eder" yazıyor.

Viyana, kentsel tasarımda kadınların rolüne odaklanarak, erkeklerin yapılı çevreyi şekillendirmede hâlâ baskın olan rolü vurgulamaya yardımcı oluyor.

Toplumsal cinsiyet ve kentsel planlama arasındaki ilişkiyi inceleyen bir mimar ve üniversite araştırmacısı olan Sabina Riss, kentsel gelişim söz konusu olduğunda genellikle önemli kararları veren geliştiriciler ve bankacıların hâlâ ezici bir çoğunlukla erkek olduğunu söylüyor.

- Janis Joplin -

Çoğu ülkede "karar alma sürecindeki kadınların yüzdesinin en fazla yüzde beş ila 10 arasında" olduğunu tahmin ediyor.

Kadınlar, Seestadt'taki yeni binaların tasarımında yoğun bir şekilde yer almanın yanı sıra, yeni sokaklara isim verme konusunda da merkezde yer alıyor.

Filozof Hannah Arendt, şarkıcı Janis Joplin ve çocuk kitabı kahramanı Pippi Uzunçorap, yeni adresleri süsleyen isimlerden sadece birkaçı.#foto1

Bölge ayrıca, 15 Ekim'e kadar sürecek kadın mimarların yer aldığı yeni bir sergiye de ev sahipliği yapıyor.

Seestadt'ın iç avlularından birinin tasarımlarına katkıda bulunan mimar Carla Lo'ya göre, Viyana'nın planlama politikaları, 2018'de Kathrin Gaal'ın şehrin güçlü konut departmanına başkanlık eden ve yıllık bütçesinden daha fazlasını denetleyen ilk kadın olmasından bu yana yenilendi. bir milyar euro (1.2 milyar dolar).

Lo, "O orada olduğu için, projeler için ihaleler açıldığında birdenbire bekar annelerin özel ihtiyaçları göz önünde bulunduruluyor" diyor.

Seestadt'ın gelişimine katkı sağlayan Gaal, oradaki serginin diğer kadınları "vizyonlarını gerçeğe dönüştürmeye" teşvik etmesini istediğini söylüyor.

- Parlak ışıklar, daha güvenli şehir -

Kadınların ihtiyaçlarını karşılama arzusu, kadınların kendilerini daha güvende hissetmelerine yardımcı olmak için daha parlak sokak ışıklarından ve spor salonlarındaki daha fazla çıkıştan, daha iyi tuvalet olanaklarının sağlanmasına kadar, Viyana'nın modern şehir planlamasının birçok alanında görülebilir.

Konut tasarımında da fiyatları düşük tutmak ve aileleri çocuk bakımı için işbirliği yapmaya teşvik etmek için birkaç daire arasında paylaşılan ortak odalar gibi yenilikler var.

Sergide ziyaretçiler, dünyanın dört bir yanından 18 kadın mimar, sanatçı ve şehir planlamacısının sıklıkla gözden kaçan başarıları hakkında bilgi edinebilir.

Yardımcı küratör Wojciech Czaja için gösteri, Seestadt'ın sokak adlarında yansıtılan değerlere uyuyor.

"Viyana'daki sokakların yüzde doksan ikisi erkeklerin adını taşıyor" diyor ve ekliyor: "Bu, tarihi ya da bugünü yansıtmıyor.

"Bu yüzden buradaki hemen hemen tüm mekanlara sanat, siyaset, ekonomi ve mimari dünyasından kadınların isimleri verilmiş" diyor.

Diğer birçok alanda olduğu gibi, kadınlar uzun süredir kentsel alanları şekillendirmede aktifler, ancak nadiren erkek meslektaşlarının sahip olduğu itibar veya itibara sahip oldular.

1912 gibi uzun bir süre önce, bir bahçe şehir projesi, yeni Avustralya başkenti Canberra'nın tasarımı için uluslararası bir yarışma kazandı.

Jüriyi etkileyen Amerikalı mimar Marion Mahony Griffin'in çizimleri olsa da, övgünün çoğu kocasına gitti.

- 'Herkesin bakış açısı' -

Czaja'nın eş küratörü Katja Schechter, AFP'ye, mimarlığın en prestijli ödülünü içeren nispeten yeni bir davaya atıfta bulunarak, "Bugün bile, kadınlar projelerden siliniyor" dedi.

"Burada (Çinli mimar) Lu Wenyu'nun bir örneği var, kocası her zaman birlikte projeler inşa etseler de Pritzker Ödülü'nü kazandı - ve bu 2012'deydi."

Pritzker'in cam tavanını 25 yıllık erkek ödül kazananların ardından kıran ilk kadın, 2004 yılında Ohio, Cincinnati'deki Çağdaş Sanatlar Merkezi için Anglo-Iraklı mimar Zaha Hadid'di.

Onu 2010'da Kazuyo Sejima, 2017'de Carme Pigem, 2020'de Yvonne Farrell ve Shelley McNamara ve 2021'de Anne Lacaton izledi.

Sergide öne çıkan çalışmaların bir kısmı, kırsaldan göçün bir sonucu olarak kentsel nüfusun artmaya devam ettiği birçok ülkede yer alıyor.

Tahran'da Leila Araghian tarafından oluşturulan 270 metre (890 fit) uzunluğundaki bir yaya geçidi, 2014'te açıldıktan bir yıl sonra şehrin dört milyon sakini tarafından kullanıldı ve o zamandan beri birçok ödül kazandı.

Lo, Seestadt'ta ve daha uzak yerlerde "toplumu oluşturan herkesin bakış açılarına ihtiyacımız var" diyor.

Editör: TE Bilisim