Adana Tabip Odası, Adana Eczacı Odası ve Adana Diş Hekimleri Odası işbirliğiyle hazırlanan siyasilerin sağlık sistemine bakış açılarının masaya yatırıldığı ‘Siyasi Partilerin Sağlık Politikaları’ söyleşisinin ikincisi Adana Tabip Odası’nda düzenlendi.

TTB 2. Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Selahattin Menteş ve YK Üyeleri, Adana Eczacı Odası Başkanı Ecz. Ö. Mürsel Yalbuzdağ ve YK Üyeleri, Adana Diş HekimLeri Odası Başkan Vekili Dt. Mustafa Kalat ve YK Üyeleri, SES Eş Başkanı Halide İnci, Hekim Birliği Sendikası Adana Şube Başkanı Uzm. Dr. Mehtap Doğan, Genel Sağlık İş Sendikası yöneticileri, Deva Partisi İl Başkanı Sadullah Kısacık ve partililer, CHP İl Başkan Yardımcısı Dr. Halit Atik, hekim ve sağlık çalışanlarının hazır bulunduğu ‘Siyasi Partilerin Sağlık Politikaları’ söyleşisinin ikincisine konuşmacı olarak Deva Partisi Sağlık Politikaları Başkanı Aysun Hatipoğlu ve Üye Prof. Dr. Ömer Erdeve katıldı.

Sağlık Politikaları (4)-1

UZM. DR. MENTEŞ, “ŞİDDETE UĞRAMADAN YAŞAMAK İSTİYORUZ”

‘Siyasi Partilerin Sağlık Politikaları’ konu başlığıyla söyleşi düzenlediklerini söyleyen Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Selahattin Menteş, yaptığı açılış konuşmasında “Sağlık paydaşı olan Adana Tabip, Eczacı ve Diş Hekimleri Odası ile birlikte seçime giderken bu sıkışmış sağlık sistemine bakışı ve çözüm önerilerini ilk ağızdan dinlemek istedik. Konuşmacı olarak çağırdığımız kişiler siyasi partilerin sağlıktan sorumlu Genel Başkan düzeyindeler. Bu toplantılarımızda belkide geleceğin Sağlık Bakanlarını ağırlıyor olabiliriz. Biz sağlık paydaşları olarak başa kim gelirse gelsin sağlık vereninde sağlık alanında mutlu olacağı bir sistem istiyoruz. Hekimin, eczacının, dişhekiminin ve sağlık çalışanlarının gelecek kaygısı yaşamadan, şiddete uğramadan yaşamasını istiyoruz.” dedi.

Sağlık Politikaları (3)

ECZ. YALBUZDAĞ, “GELECEĞE GÜVENLE BAKMAK İSTİYORUZ”

Geleceğe güvenle bakmak istediklerini belirten Adana Eczacı Odası Başkanı Ecz. Ö. Mürsel Yalbuzdağ, “Biz eczacılar çöküş dönemine girdik. Hekimlere şiddet uygulayanlar şimdi de İlacını bulamadığı için eczacıya yönelecek. Kişi gerçekten hasta mı? değil mi? Bunu bilmesi için toplumun sağlık okuryazarlığı konusunda eğitilmesi gerekir. Gerçi refah seviyesi yüksek olmayan, mutlu olmayan bu eğitimi alsada işe yaramaz. Her siyasi parti programına okul çağından başlayan sağlık okur yazarlığını dahil etmelidir. Sağlıktan tasarruf edilmemelidir. Gelecek güvenle kurulmalı, geleceğe güvenle bakılmalıdır. Ülke olarak kendi ilacımız, aşımızı üretmek zorundayız. Hepatit, tetenoz, yenidoğan aşısı yapılamadığı gibi kuduz aşısı bile yok. Yerli üretime geçilmesi için sizlerden çaba sarfetmenizi istiyoruz.” diye konuştu.

Sağlık Politikaları (2)-1

DT. KALAT, “20 BİN DİŞ HEKİMİ SAĞLIK SİSTEMİNE ENTEGRE EDİLMELİDİR”

Sağlık Bileşenleri olarak bu tarz etkinliklerin hem mesleki hemde halk yararı olduğu için sürdürülmesinin faydalı olduğunu ifade eden Adana Diş Hekimleri Odası Başkan Vekili Dt. Mustafa Kalat,  “Her siyasi partinin hedefi; halkın ekonomik gücünü ve yaşam kalitesini arttırmak olmalıdır. Çünkü kendine yeten kişi etrafına faydalı olur. En azından zarar vermez diye düşünüyorum. Muayenehane, ağızdiş sağlığı polikliniklerinde ve merkezlerde çalışan yaklaşık 20.000 Diş Hekiminin sağlık sistemine entegre edilmesinin zamanı gelmiştir.” Şeklinde konuşan Dt. Kalat, Adana Diş Hekimleri Odasının Sağlık Bakanlığı yetkilileri ve siyasi partilere verilmek üzere hazırladığı “Ağız Diş Sağlığı ve Diş Hekimlerinin Sorunlarını ve Çözüm Önerileri”ni içeren dosyayı Deva Partisi yetkililerine sundu.

Sağlık Politikaları (2)

SAĞLIK HİZMETLERİNİN TAMAMI ÜCRETSİZ OLACAK

Sağlık hizmetlerinin tamamının ücretsiz olacağını söyleyen Deva Partisi Sağlık Politikaları Başkanı Aysun Hatipoğlu ve Üye Prof. Dr. Ömer Erdeve, Deva Partisi Sağlık Politikaları Eylem Planında yer alan projelerinden söz ettiler.

Sağlık politikalarını geliştirmek için yoğun çalıştıklarını söyleyen Hatipoğlu ve Erdeve, “İşe toplumun ruh sağlığını koruyarak başlayacağız. Vizyonumuz: Halkı hastalıklardan koruyan; hasta olana en kaliteli tedaviyi sağlayan; bunu yaparken de sağlık çalışanlarının hakkını gözeten; herkes için erişilebilir ve adil bir sağlık sistemi yaratmak. Toplumsal ve lokal şiddeti önleme ve bağımlılıkla mücadele için ilgili kurumsal yapıları güçlendireceğiz ve eşgüdüm sağlayacağız. Tıp, diş ve eczacılık fakülteleri ile diğer yaşam bilimleri dallarında eğitim kalitesini yükselteceğiz. Hekimler ve diğer sağlık meslek mensuplarının gelir, özlük hakları, mesleki gelişim ve iş-yaşam dengesini iyileştireceğiz. Sağlık sektöründe beyin göçünü durduracağız. Sağlık sektöründe insan kaynağı planlamasını toplumun güncel ihtiyacı ile uyumlu hale getireceğiz. İlaç fiyat kararnamesini günün koşullarına uygun hale getireceğiz. Türk Hemşireler Birliği kuracağız. Sağlıkta yüksek teknoloji ürünlerin ülkemizde üretilmesini teşvik edecek uzun vadeli bir teşvik yol haritası ve eylem planı geliştireceğiz. Tıbbi cihaz, ilaç ve malzeme alanları başta olmak üzere sağlık alanında ülkemize uluslararası yatırım çekecek proje bazlı teşvik sistemleri uygulayacağız. Yüksek teknoloji ilaç, aşı ve kan ürünlerinin ülkemizde üretimi için özel teşvik mekanizmaları yoluyla yerli ilaç sanayiinin kullanılmayan kapasitesinin bu alanlara yönlendirilmesini sağlayacağız. Sağlık Bakanlığı’nın temel rolünü “politika yapıcı” olacak şekilde yeniden tanımlayacağız ve önceliğini “koruyucu sağlık hizmetleri” yapacağız.” dediler.

Katılımcıların merak ettiği soruların yanıt bulmasının ardından konuşmacılara teşekkür edilerek belgeleri verildi.

325802338_547512193986466_848609849491085657_n

Editör: Güven BOĞA