Tonga'da hafta sonu meydana gelen devasa volkanik patlama ve ardından gelen tsunami dalgasının ardından en az üç kişi öldü. Takımadalardaki evler ve diğer binalar büyük hasar gördü.

Adalar külle kaplandı, onlarca ev yıkıldı.

Tongan Hükümeti'nin Salı günkü basın açıklamasına göre, üç ölüm bir İngiliz uyruklu ve iki Tongan uyruklu.

BM Dünya Sağlık Örgütü ( WHO ), birçok kişinin hala kayıp olduğunu, yaklaşık 90 kişinin Eua adasındaki tahliye merkezlerinde güvenliğe yöneldiğini ve birçok kişinin de arkadaşlarının ve ailesinin evlerine kaçtığını bildirdi.

Salı günü Cenevre'deki gazetecileri güncelleyen  BM insani yardım koordinasyon ofisi OCHA'ya göre, ana Tongatapu adasında yaklaşık 100 ev hasar gördü ve 50'si tamamen yıkıldı .

Ajans, yıkımın ölçeği hakkında hala bilgi toplama sürecinde olduğunu ve Ha'apai et Vava'u zincirlerinin adalarından hiçbiriyle iletişime geçmenin mümkün olmadığına dikkat çekti.

OCHA Sözcüsü Jens Laerke, Ha'apai zincirinin bir parçasını oluşturan Mango ve Fonoi adalarının özel bir endişe kaynağı olduğunu söyledi. Hunga Tonga Hunga Ha'apai yanardağına en yakın olanlardan biri olan küçük Nomuka adasında, 104 görünür yapıdan 41'i hasar gördü ve neredeyse tamamı külle kaplı, ancak Merkez bu değerlendirmenin henüz doğrulanmadığını belirtiyor.

DSÖ sözcüsü Christian Lindmeier Salı günü gazetecilere verdiği demeçte, Tongatapu'nun yaklaşık iki santimetre volkanik toz ve külle kaplı olduğunu ve bunun hava, su ve gıda kirliliği endişelerini artırdığını söyledi.

Bazı olumlu haberler var, diye ekledi: ana adadaki tüm sağlık tesisleri tam olarak faaliyete geçti ve temizlik çalışmaları şimdiden başladı.

3 yılın en büyük patlaması

Volkanik patlama, otuz yıl içinde kaydedilen en büyük patlamaydı. 20 km yüksekliğindeki devasa bir mantar duman ve kül bulutunu bir tsunami izledi ve patlama Avustralya ve Yeni Zelanda kadar uzaklardan duyularak Pasifik boyunca tsunami uyarılarına neden oldu.

Başkent Nuku'alofa'da 1,2 metreyi bulan dalgalar, sakinleri yüksek yerlere kaçarak arkalarında evleri sular altında bırakırken, gökten taş ve kül yağdı.

DSÖ, Tonga Hükümetinin krize hızlı tepki verdiğini ve DSÖ tarafından eğitilmiş Tonga Acil Tıbbi Yardım Ekibinden bir ekiple yaralılara yardım etmeye hazır bir ekiple Ha'api adalarına bir savaş gemisi yerleştirdiğini bildirdi.

Hükümet, Tonga nüfusuna içeride kalmalarını, dışarı çıkmaları gerekiyorsa maske takmalarını ve düşen küllerden kaynaklanan sağlık risklerinden kaçınmak için şişe su içmelerini tavsiye ediyor.Tonga Adaları'nda son volkanik patlamadan kaynaklanan ağır külün düştüğü bir görüntü.© Yeni Zelanda Savunma Kuvvetleri Tonga Adaları'nda son volkanik patlamadan kaynaklanan ağır külün düştüğü bir görüntü.

Acil yardım çalışmaları, sahada örgütlenmek ve Tongan Hükümetine destek sağlamak için BM kurumlarını, Kızılhaç'ı ve uluslararası STK'ları bir araya getiren Pasifik İnsani Yardım Ekibi (PHT) tarafından koordine ediliyor.

Ekibin öncelikleri, iletişimi yeniden kurmaya yardımcı olmak, acil yardım taşımanın yollarını bulmak ve volkanik külden ciddi şekilde etkilenen içme suyu kaynaklarının güvenliğini sağlamak gibi konularda teknik tavsiyelerde bulunmak.

Krizin ölçeğine ilişkin erken tahminler, uydu telefonu ada ulusunun birkaç bilgi kaynağından biri olan DSÖ ülke irtibat görevlisi Dr Yutaro Setoya tarafından aktarıldı.

Patlama sırasında önemli bir su altı iletişim kablosu koptuktan sonra, uluslararası telefon ve internet hizmetleri hala güvenilmez durumda. Kablonun onarılmasının birkaç hafta süreceği tahmin ediliyor.

DSÖ'nün Pasifik Sağlık Kümesi Koordinatörü Sean Casey, "Yuta, telefonun uydu sinyaline ulaşmasını ve hayati bilgileri iletebilmesini sağlamak için son birkaç gündür şafaktan geceye kadar kelimenin tam anlamıyla dışarıda duruyor" dedi. 

"Burada DSÖ'deki hepimiz ve daha geniş BM ailesinde, şu anda Tonga'yı düşünüyoruz ve hükümetin müdahale çabalarını desteklemek için elimizden geleni yapıyoruz."

Editör: TE Bilisim