WEF tarafından ankete katılan büyük şirketlerin beşte ikisinden fazlası, teknolojinin entegrasyonu nedeniyle iş güçlerini azaltmayı planlıyor.

WEF raporunda, "Son yıllarda ilk kez, istihdam yaratma işten yoksunluğun gerisinde kalmaya başlıyor ve bu faktör dezavantajlı işçileri özellikle gaddarca etkilemeye hazırlanıyor" dedi.

Dünya Ekonomik Forumu (WEF) tarafından hazırlanan bir rapora göre, insan emeğinden makinelere geçiş nedeniyle önümüzdeki yıllarda yaklaşık 87 milyon işin yer değiştirmesi bekleniyor.

https://www.weforum.org/reports/the-future-of-jobs-report-2020

Bununla birlikte, 'İşlerin Geleceği Raporu 2020', insanlar, makineler ve algoritmalar arasındaki yeni iş bölümüne daha çok uyarlanmış 97 milyon yeni rolün ortaya çıkabileceğini belirtti.

"Yokolan işlerin sayısı, yaratılan 'yarının işlerinin' sayısı ile aşılacak olsa da, önceki yılların aksine, iş yaratımı yavaşlarken işten çıkarılma hızlanıyor," dedi.

Rapora göre, işverenler 2025 yılına kadar giderek artan iş gücünün yüzde 15,4'ünden yüzde 9'una düşeceğini ve ortaya çıkan mesleklerin, şirket katılımcılarının toplam çalışan tabanının yüzde 7,8'inden, yüzde 13,5'ine çıkacağını düşünüyor.

"Bu rakamlara dayanarak, 2025 yılına kadar 85 milyon işin, insanlar ve makineler arasındaki işbölümündeki bir değişiklikle yer değiştirebileceğini ve insanlar arasındaki yeni işbölümüne daha uyarlanmış 97 milyon yeni rolün ortaya çıkabileceğini tahmin ediyoruz" diye ekledi.

COVID-19 durgunluğuna paralel olarak otomasyonun işçiler için bir 'çift kesinti' senaryosu yarattığını gözlemledi. Pandeminin neden olduğu kilitlenmeler ve ekonomik daralmadan kaynaklanan mevcut kesintiye ek olarak, şirketlerin teknolojik benimsemesi 2025 yılına kadar görevleri, işleri ve becerileri dönüştürecek.

Ankete katılan işletmelerin yaklaşık yüzde 43'ü, teknoloji entegrasyonu nedeniyle işgücünü azaltmaya hazır olduklarını, yüzde 41'i görev konusunda uzmanlaşmış işler için müteahhit kullanımlarını genişletmeyi planladıklarını ve yüzde 34'ü teknoloji entegrasyonu nedeniyle işgücünü genişletmeyi planladıklarını belirtiyor.  

"2025 yılına kadar, insanların ve makinelerin işyerinde mevcut görevler için harcadığı süre eşit olacak. Şirketlerin önemli bir kısmı, önümüzdeki beş yıl teknolojinin ötesindeki faktörler nedeniyle lokasyonlarında, değer zincirlerinde ve işgücünün büyüklüğünde de değişiklikler yapmayı bekliyor" dedi.

Editör: TE Bilisim