Dünya Sağlık Örgütü (WHO) başkanı Cuma günü bildirdiğine göre, salgının bir yıldan biraz daha uzun bir süre önce başlamasından bu yana COVID-19 enfeksiyonları en yüksek oranlarına yaklaşıyor. 

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, olağan brifinginde konuşan DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, " Dünya çapında vakalar ve ölümler endişe verici oranlarda artmaya devam ediyor" dedi . 

“Küresel olarak, haftalık yeni vaka sayısı son iki ayda neredeyse iki katına çıktı. Bu, salgın sırasında şimdiye kadar gördüğümüz en yüksek enfeksiyon oranına yaklaşıyor. " 

Cuma günü itibariyle dünya çapında 138,5 milyon vaka ve 2,9 milyondan fazla ölüm meydana geldi. Salgın 2020 Mart ayında ilan edildi. 

Tedros, daha önce yaygın virüs bulaşmasından kaçınan bazı ülkelerin şu anda enfeksiyonlarda “ani artışlara” tanık olduklarını ve Papua Yeni Gine'nin örnek teşkil ettiğini söyledi. 

Papua Yeni Gine için endişe 

Yaklaşık sekiz milyonluk bir nüfusa sahip olan Pasifik ada ülkesi, hastalığı körfezde tutmayı başarmıştı. Yılın başına kadar 900'den az vaka ve dokuz ölüm meydana geldi. 

Şu anda, 9.300'den fazla vaka ve 82 ölüm kaydedildi ve 22 ilin tamamı etkilendi. Gazetecilere de brifing veren ülkenin sağlık Bakanı Jelta Wong, tüm vakaların ve ölümlerin yarısının yalnızca geçen ay rapor edildiğini ve sağlık çalışanlarının enfeksiyon kapanlar arasında giderek daha fazla olduğunu söyledi. 

 "Görünüşe göre en büyük zorluğumuz, 'yeni normalin' geç adaptasyonu veya kabulü ve hastalığın kendisine olan inançsızlıktır," dedi. "Bu, çok fazla infodemik - ve aşıların güvenliği ve verimliliği konusunda komplolar ve yanlış bilgilerle örtüşüyor."  

Papua Yeni Gine veya PNG'deki durum, çok daha büyük bir salgına yol açabileceğinden endişe verici, dedi Tedros. Geçen ayın sonlarında Avustralya, komşusuna yaklaşık 8.000 doz AstraZeneca aşısı bağışladı ve bu hafta COVAX dayanışma girişimi aracılığıyla 132.000 doz daha teslim edildi . 

Şimdi aşı sermayesi 

Tedros, PNG'nin aşı eşitliğinin neden bu kadar önemli olduğuna dair mükemmel bir örnek olduğunu söyledi ve bu, DSÖ başkanı ve diğer üst düzey BM yetkililerinin defalarca vurguladığı bir konu. 

Bu haftanın başlarında, BM Genel Sekreteri António Guterres Kalkınma için Finansman Forumu'na verdiği demeçte , "pandemiyi sonsuza dek bitirmek için her yerde herkes için aşılara eşit erişime ihtiyacımız var" dedi.  

DSÖ, salgının evrimini değerlendirmeye devam ediyor. COVID-19 Acil Durum Komitesi bu hafta toplandı ve Tedros, en son tavsiyesini Pazartesi günü alacağını söyledi. 

Virüs varyantlarıyla ilgili güncelleme 

WHO Cuma günü yaptığı açıklamada, ilk olarak Hindistan'da tespit edilen COVID-19 virüs varyantının izlenmesinin devam ettiğini söyledi. 

İki mutasyonu olan B 1 617 varyantı geçen yılın sonunda ortaya çıktı ve Asya ve Kuzey Amerika'daki diğer ülkelerde vakalar bildirildi. 

Ajansın COVID-19 Teknik Lideri Dr. Maria Van Kerkhove, "Bu takip ettiğimiz bir ilgi çeşidi" dedi. 

"Dünyadaki diğer varyantlarda görülen bu mutasyonlardan ikisine sahip olmak endişe vericidir, çünkü bu mutasyonlarda örneğin daha fazla bulaşabilirlik sağlayan bir benzerlik vardır. Bu mutasyonlardan bazıları nötralizasyonun azalmasıyla sonuçlanır ve bu da aşılar da dahil olmak üzere karşı önlemlerimiz üzerinde bir etkiye sahip olabilir. " 

Sürveyansın güçlendirilmesi 

Birleşik Krallık ve Güney Afrika'da COVID-19 varyantları rapor edilirken, Japonya'da ilk tespit edilen üçte biri Brezilya'da ve başka yerlerde dolaşıyor. 

Dr. Van Kerkhove, DSÖ ve ortaklarının yeni koronavirüsün küresel olarak izlenmesini ve değerlendirilmesini güçlendirmek için ülkeleri, araştırmacıları ve farklı ağları bir araya getirdiğini söyledi . 

"Değerlendirmenin sağlam olması gerçekten önemli, bu nedenle her bir ilgi çeşidinin ve endişe varyantının bulaşma, ciddiyet ve teşhisler, terapötikler ve aşılar üzerindeki etkiler için ne anlama geldiğini anlıyoruz" dedi. 

Şimdiye kadar geliştirilen COVID-19 aşılarının varyantlara karşı etkili olduğunu da sözlerine ekledi, "ancak ileriye dönük bazı karşı önlemlerimizde bir değişiklik olması gerektiğinde bir sisteme sahip olmak istiyoruz."

Editör: TE Bilisim