Dünya Sağlık Örgütü Cuma günü yaptığı açıklamada, COVID-19'un toplu olarak dünyanın acıklı bir şekilde hazırlıksız olduğunu gösterdiğini söyledi.

WHO Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, COVID-19 hakkında sanal medya brifingi sırasında konuşan, doğru siyasi ve finansal taahhüt ve yatırımla dünyanın gelecekteki pandemileri önleyebileceğini ve hafifletebileceğini söyledi. 

Panik ve ihmal

Ghebreyesus, Milenyumun başlangıcından bu yana SARS, MERS, H1N1, Zika ve Ebola'nın hayvanlardan insanlara zoonotik sıçrama yapan virüslerin artan oluşumlarını gösterdiğini söyledi. 

“Hazırlık kurulu, iki yıl önce DSÖ ve Dünya Bankası tarafından çoklu hastalık salgınlarında gördüğümüz panik ve ihmal döngüsünü kırmak için kuruldu.

“Salgınlarda zaten tam akış halindeyken tekrar eden bir para modeli atıldı, ancak bir sonraki salgını önlemek için artık fon mevcut değil.

"İncelemeler ve raporlar, yalnızca uygulanan öneriler kadar iyidir. COVID-19, toplu olarak, dünyanın ne yazık ki yeterince hazırlıksız olduğunu gösterdi.

Ancak alçakgönüllülük ve birliktelikle uzun vadeli planlar yapabilir, sağlık ve hazırlıklı olmaya yatırım yapabiliriz. Bu hayırseverlik değil, kolektif geleceğimize yapılan bir yatırım ”dedi Ghebreyesus.

Tüm ülkeleri tavsiyelerin ciddiye alınmasını sağlamaya çağırdı. 

“Bu salgın, ülkelerin zengin ya da yoksul olup olmadıklarına bakılmaksızın sağlık sistemlerinin tamamen alt üst edilebileceğini ve temel hizmetlerin bozulabileceğini gösterdi.

"Dediğim gibi, iyi yanıt veren bu ülkelerin birçoğu önceki salgınlardan öğrendi."

Dünya Sağlık Örgütü başkanı, dünyanın yeterince hazırlıksız olduğuna dair bitmek bilmeyen uyarılardan, tüm ülkelerin bu büyüklükte ve ciddiyette bir salgının bir daha asla yaşanmaması için bir araya gelip yatırım yapmaları gerektiğini belirtti. 

"Doğru siyasi ve finansal taahhüt ve yatırımla şimdi gelecekteki pandemileri önleyebilir ve hafifletebiliriz. 

“Isınan ve yoğun insan faaliyetinin vahşi alanları daralttığı bir dünyada, yeni bir patojenin hayvanlardan insanlara yayılma olasılığı artıyor.

“Gelecekte yeni virüslerin ve başka bir sözde hastalık X'in olacağını kesin olarak biliyoruz."

"Ancak gerekli araçlara da sahibiz ve bu küresel tehditlerle yüzleşmenin tek yolunun, dayanışma içinde birleşmiş ve uzun vadeli işbirliğine bağlı küresel bir topluluk olmak olduğunu biliyoruz" dedi.

Ghebreyesus, bazı ülkelerin açılmaya başlamasıyla birlikte, dünyanın vakaların ve ölümlerin artmaya başladığını ve hastane kapasitesindeki potansiyel eksiklik ile ilgili endişelerin görüldüğünü sözlerine ekledi.

Hepsini yapın

WHO başkanı, “Bu, ülkeler için kritik bir andır ve liderlerden, yayılmayı bastırabileceğini ve sağlık sistemlerinin ve çalışanların korunmasını sağlayabileceğini bildiğimiz hedefe yönelik tedbirler almalarını istiyoruz.

“İnsanlar için de sizden temelleri yapmaya devam etmenizi istiyoruz. Dışarıda arkadaşlarınızla ve ailenizle buluşamayacağınız zaman fiziksel mesafeden uzaklaşma, el yıkama, maske takma, öksürme ve diğerlerinden güvenle hapşırma, kalabalıktan kaçınma, pencereleri ve kapıları açık tutma. Hepsini yapın, ”dedi.

Editör: TE Bilisim