Dünya Sağlık Örgütü (WHO), hükümetleri ve sağlık hizmetleri liderlerini sağlık çalışanları ve hastaların sağlığı ve güvenliğine yönelik kalıcı tehditleri ele almaya çağırmaktadır.

WHO Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, "COVID-19 salgını hepimize sağlık çalışanlarının acıyı hafifletmek ve hayatları kurtarmak için oynadığı hayati rolü hatırlattı" dedi. “Sağlık çalışanlarını güvende tutmadığı sürece hiçbir ülke, hastane veya klinik hastalarını güvende tutamaz. DSÖ'nün Sağlık Çalışanı Güvenliği Şartı, sağlık çalışanlarının güvenli çalışma koşullarına, eğitime, maaşlara ve hak ettikleri saygıya sahip olmalarını sağlamaya yönelik bir adımdır. "

Pandemi aynı zamanda sağlık çalışanlarını korumanın işleyen bir sağlık sistemi ve işleyen bir toplum sağlamanın anahtarı olduğunu da vurguladı.

Bugün Dünya Hasta Güvenliği Günü için yayınlanan Şart, hükümetleri ve yerel düzeyde sağlık hizmetlerini yürütenleri sağlık çalışanlarını daha iyi korumak için beş adım atmaya çağırıyor. Bunlar, sağlık çalışanlarını şiddetten korumaya yönelik adımları; akıl sağlığını iyileştirmek için; onları fiziksel ve biyolojik tehlikelerden korumak; sağlık çalışanı güvenliği için ulusal programları geliştirmek ve sağlık çalışanı güvenlik politikalarını mevcut hasta güvenliği politikalarına bağlamak.

COVID-19 ile mücadele eden sağlık çalışanları arasında enfeksiyon, hastalık ve saldırı raporları

COVID-19, sağlık çalışanlarını ve ailelerini benzeri görülmemiş risk seviyelerine maruz bıraktı. Temsili olmasa da, DSÖ bölgelerindeki birçok ülkeden gelen veriler, sağlık çalışanları arasındaki COVID-19 enfeksiyonlarının genel nüfustakilerden çok daha fazla olduğunu göstermektedir.

Sağlık çalışanları, ülkelerin büyük çoğunluğunda nüfusun% 3'ünden azını ve neredeyse tüm düşük ve orta gelirli ülkelerde% 2'den azını temsil ederken, DSÖ'ye bildirilen COVID-19 vakalarının yaklaşık% 14'ü sağlık çalışanları arasındadır. Bazı ülkelerde oran% 35'e kadar çıkabilir. Bununla birlikte, veri mevcudiyeti ve kalitesi sınırlıdır ve sağlık çalışanlarının iş yerinde mi yoksa toplum ortamlarında mı enfekte olduğunu belirlemek mümkün değildir. COVID-19 ile enfekte olan binlerce sağlık çalışanı dünya çapında hayatını kaybetti.

Salgın, fiziksel risklere ek olarak, uzun saatler boyunca yüksek talep gören ortamlara maruz kalan, aileden ayrı iken sürekli hastalığa maruz kalma korkusu içinde yaşayan ve sosyal damgalanma ile karşı karşıya kalan sağlık çalışanları üzerinde olağanüstü düzeyde psikolojik stres yaratmıştır. COVID-19 vurulmadan önce, tıp uzmanları dünyanın her yerinde daha yüksek intihar riski altındaydı. Bir  sağlık profesyonellerinin bulundu üç dört bildirilen depresyon ve anksiyete, ve bir tane uğradığı uykusuzluk COVID-19 sırasında [1] . DSÖ, geçtiğimiz günlerde COVID-19'un ardından sağlık çalışanları arasında sözlü taciz, ayrımcılık ve fiziksel şiddet raporlarında endişe verici bir artışa dikkat çekti.

Sağlık çalışanı güvenliğini ve hasta güvenliğini iyileştirmek için 5 adım

Dünya Hasta Güvenliği Günü'nde DSÖ, hükümetlere sağlık çalışanlarının sağlık, güvenlik ve refahını sağlamak için yasal ve ahlaki sorumlulukları olduğunu hatırlatır. Örgütün sağlık çalışanı tüzüğü, tüm Üye Ülkeleri ve ilgili paydaşları aşağıdaki konularda adımlar atmaya çağırmaktadır:

Sağlık çalışanı güvenliği ile hasta güvenliği politikaları ve stratejileri arasında sinerji oluşturun :

  • İş sağlığı ve güvenliği, hasta güvenliği, kalite iyileştirme ve enfeksiyon önleme ve kontrol programları arasında bağlantılar geliştirin.
  • Kişisel ve hasta güvenliğindeki sağlık ve güvenlik becerilerini, her düzeydeki sağlık çalışanları için eğitim ve öğretim programlarına dahil edin.
  • Sağlık hizmeti ruhsatlandırma ve akreditasyon standartlarına sağlık çalışanı ve hasta güvenliği için gereksinimleri dahil edin.
  • Personel güvenliği ve hasta güvenliği olay raporlama ve öğrenme sistemlerini entegre edin.
  • Hasta güvenliği, sağlık çalışanı güvenliği ve bakım kalitesi göstergelerine ilişkin entegre ölçümler geliştirin ve sağlık bilgi sistemiyle entegre edin.  

Sağlık çalışanlarının iş sağlığı ve güvenliği için ulusal programlar geliştirin ve uygulayın:

  • Ulusal iş sağlığı ve güvenliği politikaları doğrultusunda sağlık çalışanları için iş sağlığı için ulusal programlar geliştirmek ve uygulamak.
  • Tüm sağlık çalışanlarının işyerinde sağlık ve güvenliklerinin düzenleyici korumasına sahip olmasını sağlamak için, iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin ulusal düzenlemeleri ve yasaları, gerektiğinde gözden geçirin ve güncelleyin.
  • Hem ulusal düzeyde hem de tesis düzeyinde sağlık çalışanları için iş sağlığı ve güvenliği yetkisine sahip sorumlu memurlar atayın.
  • İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili standartlar, yönergeler ve uygulama kuralları geliştirin.
  • Cinsiyet, çeşitlilik ve tüm meslek grupları dahil olmak üzere uygun işçi ve yönetim temsiliyle sağlık çalışanı ve hasta güvenliği konusunda sektörler arası işbirliğini güçlendirin.

Sağlık çalışanlarını işyerinde şiddetten koruyun

  • Sağlık sektöründe şiddeti önlemek ve ortadan kaldırmak için ulusal hukuka, ilgili politika ve mekanizmalara uygun olarak benimseyin ve uygulayın.
  • Sağlık çalışanlarına yönelik şiddete sıfır tolerans kültürünün teşvik edilmesi
  • Sağlık çalışanlarına karşı şiddeti önlemek için çalışma yasalarını ve diğer mevzuatı ve uygun olduğu durumlarda özel mevzuatın tanıtımını gözden geçirin.
  • Şiddeti önlemek ve sağlık çalışanlarını korumak için politika ve düzenlemelerin etkili bir şekilde uygulanmasını sağlayın.
  • Şiddetle karşılaşan herhangi bir sağlık çalışanı için ücretsiz ve gizli raporlama ve destek sağlamak için ilgili uygulama mekanizmaları, bu tür ombudsmanlar ve yardım hatları oluşturun.

Ruh sağlığını ve psikolojik refahı iyileştirin

  • Uygun ve adil görev sürelerinin, çalışma saatlerinin, dinlenme molalarının sağlanması ve sağlık çalışanları üzerindeki idari yükün en aza indirilmesi için politikalar oluşturun.
  • Sağlık tesislerinde uygun güvenli personel düzeylerini tanımlayın ve sürdürün.
  • İşle ilgili riskler için, özellikle yüksek riskli alanlarda çalışanlar için sigorta teminatı sağlayın.
  • Açık iletişim yoluyla ve olumsuz güvenlik olaylarının bildirilmesi üzerine cezai işlemlere karşı yasal ve idari koruma dahil olmak üzere 'suçsuz' ve adil bir çalışma kültürü oluşturun.
  • İş-yaşam dengesi ve risk değerlendirmesi ve azaltma konusunda tavsiyeler dahil olmak üzere sağlık çalışanları için zihinsel sağlık ve sosyal destek hizmetlerine erişim sağlayın.

Sağlık çalışanlarını fiziksel ve biyolojik tehlikelerden koruyun

  • Sağlık sistemi genelindeki tüm sağlık hizmeti tesislerinde minimum hasta güvenliği, enfeksiyon önleme ve kontrol ve iş güvenliği standartlarının uygulanmasını sağlayın.
  • Kişisel koruyucu ekipmanın (KKD) her zaman, yerine getirilen roller ve görevlerle ilgili olarak, yeterli miktarda, uygun şekilde ve kabul edilebilir kalitede mevcut olduğundan emin olun. Yeterli, yerel olarak tutulan bir tampon KKD stoku sağlayın. KKD'nin uygun kullanımı ve güvenlik önlemleri konusunda yeterli eğitimi sağlayın.
  • Tüm sağlık bakım tesislerinde su, sanitasyon ve hijyen, dezenfeksiyon ve yeterli havalandırma gibi yeterli çevresel hizmetleri sağlayın.
  • Ulusal aşılama politikasına uygun olarak Hepatit B ve mevsimsel grip dahil olmak üzere tüm aşı ile önlenebilir enfeksiyonlara karşı risk altındaki tüm sağlık çalışanlarının aşılanmasını ve acil müdahale bağlamında sağlık çalışanlarının yeni ruhsatlı ve mevcut aşılara öncelikli erişimini sağlayın.
  • Sağlık çalışanlarının yaralanmasını ve kimyasallara ve radyasyonlara zararlı maruziyetini önlemek için yeterli kaynakları sağlayın; kas-iskelet yaralanmalarını ve düşmeleri en aza indirmek için işlevsel ve ergonomik olarak tasarlanmış ekipman ve çalışma istasyonları sağlar.

Sağlık Çalışanı Güvenliği Tüzüğüne ek olarak DSÖ, sağlık hizmetleri liderlerinin gelecek yıl sağlık çalışanlarının güvenliğine yatırım yapmaları, bunları ölçmeleri ve iyileştirmeleri için özel 2020 Dünya Hasta Güvenliği Günü Hedeflerini de ana hatlarıyla açıkladı. Hedefler, sağlık bakım tesislerinin beş alanı ele almasını amaçlamaktadır: keskin yaralanmaların önlenmesi; işle ilgili stresi ve tükenmişliği azaltmak; kişisel koruyucu ekipman kullanımının iyileştirilmesi; sağlık çalışanlarına yönelik şiddete sıfır toleransı teşvik etmek ve güvenlikle ilgili ciddi olayları bildirmek ve analiz etmek.  17/09/2020

Dünya Hasta Güvenliği Günü Kampanyası hakkında daha fazla bilgi için

[1] Pappa, S., Ntella, V., Giannakas, T., Giannakoulis, VG, Papoutsi, E., & Katsaounou, P. (2020). COVID-19 salgını sırasında sağlık çalışanları arasında depresyon, anksiyete ve uykusuzluk prevalansı: Sistematik bir inceleme ve meta-analiz. Beyin, davranış ve bağışıklık , S0889-1591 (20) 30845-X. Gelişmiş çevrimiçi yayın. https://doi.org/10.1016/j.bbi.2020.05.026

Editör: TE Bilisim