Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Dr.Tedros Adhanom Ghebreyesus, birçok kişinin COVID-19'u tedavi edebildiği veya önleyebileceği söylenen toksik kimyasallar veya tehlikeli ilaçlarla kendi kendine ilaç tedavisi gördüklerinde kendilerine zarar verdiğini söylüyor.

Ayrıca, başkalarının COVID-19'u önlemek için almaları gereken önlemleri almadıklarını veya enfekte olduklarında tedavi ettirmediklerini de belirtti.

Tedros, BM Genel Kurulu ile bağlantılı olarak düzenlenen sanal bir etkinlikte, örgüt ve birkaç ajansının küresel salgınla ilgili yanlış bilgilerle mücadele etmek için bir çağrı başlatmasıyla konuştu.

DSÖ başkanı Ghebreyesus olaya, "Tıpkı COVID'in dünyaya yayılması gibi, söylentiler, gerçek olmayanlar ve dezenformasyon da var" dedi.

“Çok fazla insan yalanlara, zehirli kimyasallarla veya tehlikeli ilaçlarla kendi kendine ilaç alarak kendine zarar verdi. Diğerleri almaları gereken önlemleri almadılar. "

Bu söylentilerin ve yalanların kurumlara ve sağlık sistemlerine olan güveni etkilediğini belirterek, "Hayatları riske atan her şeyi baltalayan" dedi.

Etkinlikte uzmanlar, yanlış bilgiler üzerinden doğru verileri desteklemek için bilime dayalı bulguların nasıl iletileceğini çarpıcı bir şekilde yeniden düşünme ihtiyacını vurguladı.

Sorumlu haberciliğe odaklanan bir grup olan First Draft'tan Claire Wardle, insanların her zaman söylentilere satıldığını, ancak bu söylentilerin internet nedeniyle "aşırı yüklü" olduğunu söyledi.

Halka bilgi veren tüm aktörlerin sadece gerçekleri ve rakamları sağlamaktan daha fazlasını yapması gerektiğini söyledi.

Hatta geliştirilmekte olan koronavirüs aşıları hakkındaki korkuları giderek daha fazla artıran sözde anti-vax hareketinin bazı stratejilerini benimsemeyi bile önerdi.

Wardle, "İnsanlar duygusal bir alanda çalışıyor," dedi ve ekledi: "Çevrimiçi insanlar tarafından paylaşılabilecek içeriği nasıl oluşturabileceğimiz konusunda çok stratejik düşünmeliyiz."

Editör: TE Bilisim