ABD'li basketbol yıldızı Brittney Griner, Perşembe günü Rusya'da uyuşturucu bulundurma ve kaçakçılıktan suçlu bulundu ve nihayetinde Washington ile Washington arasında yüksek riskli bir mahkum değişimine yol açabilecek siyasi bir davada dokuz yıl hapis cezasına çarptırıldı.

İki kez ABD Olimpiyat şampiyonu ve WNBA Phoenix Mercury ile sekiz kez all-star olan 31 yaşındaki Griner, yargıç Anna Sotnikova'nın kararını tercüman tercüme ederken boş bir ifadeyle dinledi. Griner ayrıca 1 milyon ruble (yaklaşık 16.700 dolar) para cezasına çarptırıldı.

ABD Başkanı Joe Biden, ABD ile Rusya arasında Ukrayna konusunda artan gerilimin ortasında gelen kararı ve cezayı “kabul edilemez” olarak kınadı.

Rusya'da tutuklu bulunan Amerikalı Griner ve Paul Whelan'ı eve getirmek için çalışmaya devam edeceğini söyleyen Biden, "Rusya'yı karısı, sevdikleri, arkadaşları ve takım arkadaşlarıyla birlikte olabilmesi için onu derhal serbest bırakmaya çağırıyorum" dedi.

Mahkeme dışında, ABD Büyükelçiliği'nin maslahatgüzarı Elizabeth Rood, sonucu “adaletin başarısızlığı” olarak nitelendirdi.

WNBA tarihinin en büyük oyuncularından biri olarak tanınan Griner, polisin Moskova Sheremetyevo Havalimanı'na indiğinde bagajında ​​kenevir yağı içeren vape kartuşları bulduğunu söylemesinin ardından 17 Şubat'tan bu yana gözaltında tutuluyor. 2014'ten beri yarıştığı Rusya'ya dönüyordu.

Mahkemeden çıkarılırken Griner, “Ailemi seviyorum” dedi.

Dokuz yıl hapis cezası, Griner'ın suçlamalarla karşı karşıya kaldığı maksimum 10 yıla yakındı. Avukatlar, az miktarda uyuşturucuya sahip olan Rusların çoğunun en fazla beş yıl hapis cezasına çarptırıldığını söyledi.

Savunma avukatı Maria Blagovolina daha sonra gazetecilere verdiği demeçte, Griner'ın "çok üzgün, çok stresli" olduğunu söyledi. Zar zor konuşabiliyor. Onun için zor bir zaman."

Alışılmadık derecede hızlı karara varılmadan önce, duygusal bir Griner ailesinden, takım arkadaşlarından ve WNBA yaz sezonunda oynadığı Rusya'nın Yekaterinburg kentinden "Yaptığım hata ve onlara getirdiğim utanç için" özür diledi.

Sesi çatlayarak ekledi: "Umarım senin hükmünde bu hayatımı sona erdirmez."

Rus yasalarına göre Griner'ın temyiz için 10 günü var ve avukatları önümüzdeki hafta Moskova bölge mahkemesinde bir duruşma beklediklerini söylüyor. Griner'ın Devlet Başkanı Vladimir Putin'den af ​​isteyip isteyemeyeceği sorusuna Blagovolina, her olasılığı değerlendireceklerini, ancak avukatların mahkum takasıyla ilgili herhangi bir tartışmanın parçası olmadıklarını söyledi.

Mahkumiyet genellikle bir mahkum değişimi düzenlemek için bir ön koşuldur ve ayrıca Griner'ın başkanlık affına başvurmasına izin verir. Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergei Ryabkov geçen ay, başka herhangi bir adım atılmadan önce "gerekli adli prosedürlerin" tamamlanması gerektiğini söyledi.

Temmuz ayında ABD hükümetinin Griner'ı içeren bir mahkum takası arayışında olduğunun açıklanması, Biden yönetiminin onu eve getirmek için daha fazlasını yapması için artan baskısını yansıtıyordu. ABD Dışişleri Bakanlığı daha önce Griner'in "haksız yere gözaltına alındığını" ilan etmişti - Rusya'nın sert bir şekilde reddettiği bir suçlama.

7 Temmuz'da kürsüye çıktığında Griner, "Bana karşı suçlamaları kabul etmek istiyorum. Ancak herhangi bir Rus yasasını çiğnemeye niyetim yoktu.” Uçağı için aceleyle toplandığı için vape kutularını Rusya'ya getirdiğini de sözlerine ekledi.

Daha sonraki ifadesinde Griner, havaalanında tutulurken kafa karıştırıcı bir sahneyi anlattı ve yetkililer tarafından sağlanan bir tercümanın kendisine söylenenlerin sadece bir kısmını tercüme ettiğini ve yetkililerin ona belgeleri imzalamasını söylediğini, ancak “kimsenin hiçbirini açıklamadığını” söyledi.

Ayrıca hakları konusunda bilgilendirilmediğini söyledi.

Avukatları, Griner'ın tıbbi esrarı kariyeri boyunca devam eden kronik ağrı ve yaralanmalar için kullandığına dair kanıtlar sundu ve doktorundan bir mektup ekledi. Griner, kenevir yağının Rusya'da yasa dışı olduğunun farkında olduğunu ve yasaları çiğnemeyi veya "Rusya'ya herhangi bir şey kaçırmayı planlamayı" amaçlamadığını söyledi.

Rusya'daki davalar, suçun kabul edilmesinden sonra bile devam ediyor ve eylemlerinin, olası bir mahkum takası umuduyla yasal süreci ilerletme girişimi olduğu yönünde spekülasyonlar var.

Griner'ın davası ve yaklaşık altı aydır parmaklıklar ardında kalması, karısı Cherelle de dahil olmak üzere Amerika Birleşik Devletleri'ndeki destekçileri arasında Biden'ın özgürlüğünü kazanmak için yeterli çabayı göstermediği yönünde sert eleştirilere yol açtı.

Editör: TE Bilisim