Yok olma risklerinin ilk tam değerlendirmesine göre, beş akçaağaç türünden biri vahşi doğada tehdit altındadır.

Sonbahar yapraklarının canlı renkleri ile tanınan ağaçlar, park ve bahçelerde popülerdir.

Ancak doğal yaşam alanlarında sürdürülemez ağaç kesimi, iklim değişikliği, ormansızlaşma ve orman yangınları gibi sayısız tehditle karşı karşıyalar.

Yabani akçaağaç türlerinin çoğu Çin'de bulunur

Botanistler, nadir bulunan akçaağaç ağaçlarını korumak için acil eylem çağrısında bulunuyorlar.

Ve tohumların yok olmaya karşı bir sigorta poliçesi olarak saklanması gerektiğini söylüyorlar.

158 akçaağaç türünün tamamının değerlendirilmesi, 2020 yılı sonuna kadar tüm ağaç türlerinin koruma durumunu haritalandırma çabasının bir parçasıdır. Botanic Gardens Conservation International grubu tarafından gerçekleştirilmiştir.

Koruma müdürü Dan Crowley BBC News'e şunları söyledi: "Akçaağaçlar, özellikle sonbaharda bize sarı, turuncu, kırmızı ve mor renklerin harika görüntülerini verdiklerinde en tanıdık ağaçlarımızdan bazıları.

"Ve bazı açık alanlarımızda, çok değerli oldukları alanlarda yaygın olsalar da, bazı türler de vahşi doğada oldukça tehdit altındadır."

Bilim insanları, akçaağaçların yetiştiği korunan ormanlarda aktif koruma sağlamak için harekete geçilmesi gerektiğini söylüyor.

Ve yedek olarak, nadir tohumlar botanik bahçelerinde toplanmalı ve depolanmalıdır.

Bahçelerde ve parklarda gördüğümüz şey, vahşi doğada bulunan çok sayıdaki şeyden sadece küçük bir seçki.

Ve kentsel alanlarda görülen örneklerin çoğu, erken bitki avcıları tarafından toplanan az sayıdaki tohumdan, yalnızca sınırlı genetik çeşitlilikle yetiştiriliyor.

Şu anda, kritik tehlike altında olan dördü de dahil olmak üzere 14 akçaağaç ağacı türü, arboretumlarda ve botanik bahçelerinde eksik.

Dan Crowley şunları ekledi: "Kentsel gelişim, tarım ve kereste hasadı da dahil olmak üzere bu türlerden bazılarının karşılaştığı tehditlerden son derece sorumluyuz ve türleri vahşi doğada ve ayrıca canlı koleksiyonlarımızda koruma yeteneklerine sahibiz ve harekete geçmeliyiz. yapmak. "

Çin, toplam 92 türle en büyük akçaağaç çeşitliliğine sahiptir. Ancak tehdit altındaki türler, Asya ve Amerika'nın diğer bölgelerinde de görülüyor.

Kuzey Amerika şeker akçaağacı, birçokları için en sevilen gözleme tepesi olan akçaağaç şurubunu bize vermesiyle ünlüdür.

Ağacın az bilinen iki yakın akrabası, otlatma, ağaç kesme ve orman yangınları nedeniyle tehdit altında oldukları Meksika'da bulunabilir.

Oxford Üniversitesi'nde biyoçeşitlilik profesörü olan Kathy Willis, çalışma hakkında şu yorumda bulundu: "Bu ağaçlar bir dizi önemli ekosistem hizmeti sağlıyor ve bunların kaybı sadece ikonik bir ağacın kaybı değil, aynı zamanda sağladıkları tüm önemli faydalardır. insanlara - akçaağaç şurubu bunlardan biridir. "

By Helen Briggs

BBC Environment correspondent

Editör: TE Bilisim