2012 yılında, gururlu baba Ramjit Raghav , 96 yaşında baba olduğunda d...

2012 yılında, gururlu baba Ramjit Raghav , 96 yaşında baba olduğunda dünya çapında manşetlere çıktı. Dünyanın en büyük babasının rekorunu kırmıştı - iki yıl önce 94 yaşında kendisine koyduğu bir rekor.

Çocuklara babalık yapan yaşlı erkekler, özellikle ünlülerin dünyasında bilinmemektedir. Rod Stewart 66 yaşında sekizinci kez baba oldu, 72 yaşında Mick Jagger ve 2020 yılının Temmuz ayında Bernie Ecclestone 89 yaşında tekrar baba oldu. Erkekler ergenlikten olgun yaşa kadar sperm üretip devam edebilir.

Öte yandan kadınların doğurganlık penceresi sınırlıdır. 51 yıl sonra - ortalama menopoz yaşı - yumurtaları bırakmayı bırakır ve kısır hale gelirler. Hem erkekler hem de kadınlar doğum yapmayı geciktirir. Birleşik Krallık'ta ilk kez anne olanların ortanca yaşı yaklaşık 29, babaların yaşı ise 33'tür.

Biyolojik farklılık çoğu zaman kadınların biyolojik saatlerinin tükenmesi tartışmalarına yol açarken, erkekler daha uzun süre doğurgan kalacakları izlenimi altındadır. Ancak gerçek bundan çok daha karmaşıktır. Erkeklerin doğurganlığının yaştan büyük ölçüde etkilendiğini gösteren giderek artan bir araştırma grubu var.

Yumurta malzemeleri

Kadınlar yaşlandıkça yumurtalarının hem sayısı hem de kalitesi düşer. Bir kadının üreme yaşamı için sahip olacağı tüm yumurtalar, oogenesis adı verilen bir süreçle daha doğmadan belirlenir .

Gebeliğin 20. haftasında, dişi bir fetüste yaklaşık 6 ila 7 milyon germ hücresi bulunur ve bunların tümü yumurtaya dönüşme potansiyeline sahiptir. Bundan sonra germ hücrelerinin sayısı aniden düşer. Kalanlar, birincil oositlere veya olgunlaşmamış yumurta hücrelerine dönüşür.

Bu olgunlaşmamış yumurta hücreleri bazı değişikliklerden geçer, ardından her biri bir yumurta içeren ilkel foliküller oluşturur. Bu ilkel foliküller ergenliğe kadar bu aşamada kalacaktır, bu zamana kadar geriye 400.000 ila 500.000 kalmıştır.

Adet döngüsükadın üreme sisteminde (özellikle rahim ve yumurtalıklar) oluşan, hamileliği mümkün kılan düzenli doğal değişimdir.

Ergenliğin başlangıcında menopoza kadar, primordial folikül grupları aktive olur ve olgunlaşmaya başlar. Her ay bir olgun yumurta hücresi yumurtlayacak ve Fallop tüpüne salılacaktır. Kadın yaşlandıkça folikül sayısı yaşla birlikte azalmaya devam eder. Kalan olgunlaşmamış yumurtalar bu aşamada 50 yıla kadar kalabilir. Bu süre zarfında, yaşlandıkça kromozom hataları biriktirerek Down sendromu gibi durumların riskini artırabilirler.

Yumurta hücrelerinin bu yaşlanması ve sayıların devam eden düşüşü, kadınlarda doğurganlık döneminin sınırlı olmasından sorumludur. Doğurganlıktaki bu düşüş, yumurtalıklarında yaklaşık 25.000 yumurta olacağı 35 yaşından sonra daha hızlı bir şekilde ortaya çıkar. Menopoza girdiğinde sadece 1.000 yumurta kalacaktır.

Yaşlı babalar

Erkeklerin doğurganlığı kadınlar kadar aniden durmaz. Testis hala erkeklik hormonu olan testosteron ve sperm hücrelerini üretebilir ve bazı erkeklerin 90'lı yaşlara kadar çocuk sahibi olmalarını sağlar.

Ancak bu, erkeklerin doğurganlığının yaştan etkilenmediği anlamına gelmez. Bir çalışma , kadın yaşına göre ayarlama yapıldıktan sonra, 12 aylık bir dönemde gebe kalmanın 40 yaşın üzerindeki erkeklerde 30 yaşından küçük erkeklere kıyasla% 30 daha düşük olduğunu gösterdi.

Sperm hareketliliği erkeğin yaşından etkilenir. Shutterstock / Yurchanka Siarhei

Hala sperm üretiliyor olsa da kalite değişiyor. Konsantrasyon veya sayı olarak adlandırılan üretilen sperm sayısı, hareketliliği olarak bilinen spermin ne kadar iyi yüzdüğü ve morfolojisi olarak adlandırılan sperm şeklinin yaşla değiştiği bilinmektedir.

16,5 ila 72,3 yaşları arasındaki 5.081 erkekte  bir çalışmada, ejakülat hacmi, sperm konsantrasyonu, sperm hareketliliği ve sperm morfolojisi 34 yaşından önce değişmediğini bildirmiştir. Sperm hareketliliği 43 yaşından sonra, ejakülat hacmi 45 yaşından sonra düştü.

90 çalışmadan elde edilen verileri kullanan bir 2015 meta-analiz çalışmasında , erkek yaşı, semen hacminde azalma, toplam sperm sayısında azalma, hareketlilikte azalma ve normal sperm morfolojisi yüzdesinde azalma ile ilişkilendirildi.

Daha büyük babalar da çocuk üzerindeki olumsuz etkilerle ilişkilendirilir. Daha yaşlı erkekler, sperm DNA'sında, hasarlı spermle döllenme nedeniyle başarısız veya anormal gebelik riskinin artmasına neden olabilecek hasar ve mutasyonlar biriktirebilir. Yaşlı babaların çocukları, yüksek oranda genetik anormallikler, çocukluk çağı kanserleri ve otizm, psikoz ve bipolar bozukluklar gibi çeşitli nöropsikiyatrik bozukluklar göstermektedir.

Michael Carroll

Reader / Associate Professor in Reproductive Science, Manchester Metropolitan University