BM Acil Yardım Koordinatör Yardımcısı Perşembe günü yaptığı açıklamada, COVID-19'un sınırlı testlerin salgının gerçek boyutunu engellediği Suriye'deki sağlık hizmetleri üzerinde dramatik bir etkiye sahip olduğunu söyledi.

Ramesh Rajasingham, BM Güvenlik Konseyi'ne "Sağlık tesislerinin dolduğu, artan ölüm bildirimleri ve cenaze törenleri raporları, hepsi gerçek vakaların resmi rakamları çok aştığını gösteriyor" dedi.

Brifing Suriye'deki insani duruma ilişkin 15 üye, insani yardım, gıda güvensizliği karşısında sürdürülmelidir.

2020'nin ilk yarısında, insani yardım operasyonları her ay ortalama 7,2 milyon kişiye ulaştı ve gıda yardımı COVID-19 karantina merkezlerindeki savunmasız insanlara ulaşmak için genişletildi .

Rajasingham, Konsey'in 11 Temmuz'da 2355 (2020) sayılı kararı kabul etmesinden bu yana insani yardım ulaştırmanın zorluğuna dikkat çekti ve bu karar, Türkiye-Suriye sınırında yardım için izin verilen geçiş noktalarının sayısı Bab al-Hwa'ya düştü.

Bab al-Hwa üzerinden 28 Temmuz'da Halep kırsalına doğru yola çıkan bir BM konvoyunun birçok gecikme, çeşitli taraflardan onay alınmaması ve kötü yol koşullarının ardından hedefine ulaşması 11 saat sürdü.

Şu anda kapalı olan Bab al-Selam geçiş noktasından seyahat süresinin yaklaşık iki saat olacağını da sözlerine ekledi.

'Yaygın' COVID-19 iletimi

Rajasingham, resmi COVID-19 rakamlarının Suriye'de koronavirüsün toplumda yayıldığını gösterdiğini ve Sağlık Bakanlığı tarafından teyit edilen 2.440 vakanın çoğunun bilinen hiçbir kaynağa göre izlenemediğini söyledi.

BM Dünya Sağlık Örgütü ( WHO ), 75 yeni vaka bildirilirken , Perşembe günü Suriye'deki COVID-19 ölümlerinin sayısını 98 olarak açıkladı.

Suriye'nin kırılgan sağlık sistemi

Aynı zamanda BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı olan Rajasingham, artan hasta sayısının Suriye'nin kırılgan sağlık sistemi üzerinde daha fazla baskı oluşturduğunu vurguladı.

Pandemi nedeniyle video-telekonferans yoluyla toplantı yapan Konsey üyelerine, "Birçoğu tıbbi tesislerde yardım aramaya isteksiz, bu da geldiklerinde daha ciddi komplikasyonlara yol açıyor" dedi.

Sağlık çalışanları hala yeterli kişisel koruyucu ekipmana sahip değil ve birkaç tesis, kapasite eksikliği ve koronavirüsten hastalanan personel nedeniyle operasyonları askıya aldı.

Bu durum, DSÖ'nün COVID-19'a rağmen sağlık hizmetlerinin nasıl iyileştirilebileceğini görmek için bu hafta bir kurumlar arası misyonu yönettiği Suriye'nin kuzeydoğusundaki mülteciler ve ülke içinde yerinden edilmiş kişiler için olan Al Hol kampında özellikle endişe verici .

Kuzeybatıda bir ateşkes büyük ölçüde geçerli

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği ( UNHCR ) , Al Hol'un yüzde 94'ü kadın ve çocuk olmak üzere 65.000'den fazla insanı barındırdığını söylüyor . Rajasingham, 6 ve 10 Ağustos tarihleri ​​arasında kampta beş yaşın altındaki sekiz çocuğun çeşitli nedenlerle öldüğünü söyledi.

Ayrıca COVID-19'un Suriye'deki bazı ticari tedarik zincirlerini - birlikte 4 Ağustos'ta Beyrut Limanı'nda meydana gelen yıkıcı patlama - değişik derecelerde etkilediğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Beşar Esad hükümetine muhalefetin topyekun savaşa dönüşmesinden dokuz yıl sonra Suriye'deki sivillerin korunmasına dönerek, Rajasingham, kuzeybatıda bir ateşkesin büyük ölçüde geçerli olduğunu söyledi,

Düşmanlıklar Temmuz ve Ağustos aylarında arttı; İdlip, Lazkiye, Hama ve Halep vilayetlerinde ve Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'nde ( OHCHR ) en az 10 sivilin ölümü - üç çocuk da dahil olmak üzere - rapor edildi. 

Patlayıcı kalıntılar ülkeyi kirletiyor

Suriye'nin büyük bölümünü kirleten patlayıcı tehlikeler nedeniyle her ay düzenli olarak sivil kayıplar görüyor. Ölen ya da yaralananların çoğu, molozları karıştıran ya da oynayan çocuklar.

12 Ağustos'ta, aralarında çocuklu ailelerin de bulunduğu, yerel kaçakçılarla seyahat eden yaklaşık 70 kişilik bir grubun Halep'in dışında patlayıcı kalıntılarla dolu bir alana girdiği bir olaya işaret etti.

"Bölgedeki silahlı aktörlerin ateşine neden olan patlamaları tetiklediler" dedi. Kurbanların bazı cesetleri ele geçirilirken kaçının öldürüldüğü belli değil.

Editör: TE Bilisim