Daha fazla iklim değişikliğini nasıl önleyebileceğimizi veya en azından etkilerine nasıl uyum sağlayacağımızı düşündüğümüzde, genellikle akla gelen ilk fikir “daha ​​fazla ağaç dikin” oluyor. 

Bunun için güzel sebepler var. Birden fazla araştırma, ağaçların karbondioksit depolamak için harika bir yol olmasının yanı sıra , diğer şeylerin yanı sıra şehirlerde soğutma etkisi, sel riskini azaltma ve biyolojik çeşitliliği artırma yeteneği gibi başka faydalar da sunduğunu göstermiştir .

Nature Geoscience'daki yeni çalışmamız, ağaçların yağış düzenlerini de etkileyebileceğini gösteriyor.

Ormanların toplam yağış miktarı üzerindeki etkisini araştırmak için Avrupa genelinde yağış ölçümlerini kullandık. Ormanların çoğunlukla yerel ve rüzgar yönündeki yağışları yaz ve kış aylarında artırdığını biliyoruz, ancak bu etkinin büyüklüğü bölgelere ve mevsimlere göre değişiyor.

Gerçekçi bir yeniden ağaçlandırma stratejisi belirlemek için küresel yeniden ağaçlandırma potansiyel haritasını kullandık . Araştırmamızda incelediğimiz alanda (Avrupa'nın çoğu), arazi yüzeyinin %14,4'ü yeniden ağaçlandırmaya uygun olarak kabul edildi, bu alan Fransa'dan daha büyük bir alan.

Daha sonra, tüm bu arazileri ormana dönüştürmenin etkisini , mevcut tahminlere dayanarak, dünyanın orta düzeylerde iklim değişikliği ile karşı karşıya kaldığı bir gelecek senaryosunda yağış değişiklikleriyle karşılaştırdık. İklim senaryosu daha yağışlı kışlar ve daha kurak yazlar öngörse de, yeniden ağaçlandırmanın dahil edilmesi, Avrupa'daki yaz yağışlarını ortalama %7,6 oranında artırabilir ve iklim değişikliğinin neden olacağı öngörülen kurumanın bir kısmını potansiyel olarak dengeleyebilir. Bununla birlikte, yeniden ağaçlandırmanın kış yağışlarındaki artışı şiddetlendirebileceğini de bulduk.

Örneğin, arazi alanının yaklaşık %37'sinin yeniden ağaçlandırma potansiyeline sahip olduğu Birleşik Krallık ve İrlanda'da, bu ölçekte yeniden ağaçlandırmanın kış aylarında yağışları ortalama 0,74 mm/gün (%24) ve 0,48 mm/gün oranında artıracağını tahmin ediyoruz. gün (%19) yaz aylarında.

Birkaç faktör potansiyel olarak buna katkıda bulunur. Ormanlar tipik olarak tarım arazilerinden daha yüksek bir yüzey "pürüzlülüğüne" sahiptir. Bu, ağaçlar üzerinde daha fazla türbülans yaratır ve ağır bulutların hareketini yavaşlatarak, ormanların üzerinde ve rüzgar yönünde yağmur yağmalarına neden olur. Aynı şey kentsel alanlar için de geçerlidir – binalardan kaynaklanan artan yüzey pürüzlülüğü şehirlerin üzerindeki ve şehirlerin rüzgar yönündeki yağışı artırabilir . Ve ormanlar, özellikle yaz mevsiminde, genellikle daha fazla yağmur anlamına gelen tarım arazilerinden daha fazla suyu buharlaştırır.

Avrupa'nın çoğu yeniden ağaçlandırılabilir (yeşil = gerçekçi ağaçlandırma potansiyeline sahip alanlar) 'Küresel Ağaçlandırma Potansiyel Haritası' Griscom ve diğerleri (2017) , 
CC BY-SA

Bu bulgular, iklim değişikliği yollarının değerlendirilmesinde arazi yönetiminin uygunluğunu göstermektedir. Birçok ülke, arazi örtüsündeki değişikliklerin iklim değişikliğini azaltma ve uyum çabalarına nasıl katkıda bulunabileceğini düşünüyor.

Örneğin , Birleşik Krallık hükümetinin İklim Değişikliği Komitesi danışma organı tarafından yakın zamanda yayınlanan iklim değişikliği risk değerlendirmesi , karşılaştığımız risk seviyesi ile devam etmekte olan uyum seviyesi arasındaki farkın büyüdüğünü vurgulamaktadır . Müdahale önlemlerine bu nedenle acilen ihtiyaç vardır, ancak dikkatli bir şekilde düşünülmesi gerekir. Yeni rapor, kötü planlamanın “kilitlenmesinden” kaçınmamız gerektiğine işaret ediyor.

Ağaçlar büyümek için onlarca yıl gerektiğinden ve çevrenin çeşitli yönleriyle bu kadar karmaşık bir şekilde etkileşime girdiklerinden, özellikle yeniden ağaçlandırma dikkatli bir planlama gerektirir. Örneğin, ağaçlandırmadan kaynaklanan yağışların arttığını görebilirken, ağaçlar tipik olarak ekinlerden veya otlardan daha fazla suyu buharlaştırdığından, akışta ve su mevcudiyetinde azalma da görebiliriz.

Diktiğimiz ağaç türlerinin de dikkatlice düşünülmesi gerekiyor – daha yüksek sıcaklıklarla baş edebilecek mi? Ağaç türü , iklim değişikliğiyle artması öngörülen istilacı türlere ve patojenlere karşı dayanıklı olacak mı? Değilse, zamanımızı ve paramızı boşa harcamışız demektir.

Bu nedenle, politika yapıcıların, uzun vadeli fayda sağlamayabilecek bir plana girişmeden önce her türlü doğa temelli çözümü kapsamlı ve dikkatli bir şekilde değerlendirmesi gerekir. Her şey doğru müdahaleyi doğru zamanda doğru yere koyduğumuzdan emin olmakla ilgilidir.

  1. Elizabeth Lewis Lecturer in Computational Hydrology, Newcastle University
  2. Edouard Davin Senior Scientist, Institute for Atmospheric and Climate Science, Swiss Federal Institute of Technology Zurich
  3. Ronny Meier PostDoc, Institute for Atmospheric and Climate Science, Swiss Federal Institute of Technology Zurich
Editör: TE Bilisim