7 Ekim Perşembe günü yayınlanan yeni bir analize göre, etnik gruplar arasında sözde çok boyutlu yoksulluktaki farklılıklar birçok ülkede sürekli olarak yüksek. 

BM Kalkınma Programı (  ) ve  Oxford Yoksulluk ve İnsani Gelişme Girişimi tarafından üretilen küresel Çok Boyutlu Yoksulluk Endeksi (MPI), aynı zamanda, ankete katılan dokuz belirli etnik grupta, nüfusun yüzde 90'ından fazlasının yoksulluk içinde sıkışıp kaldığını da ortaya koydu.  

Bazı durumlarda, etnik ve ırksal gruplar arasındaki eşitsizlikler, bir ülkedeki bölgelerden daha fazladır. Bunun da ötesinde, etnisite Endeksi'ndeki eşitsizlikler, 109 ülke ve test edilen diğer tüm değişkenler genelindeki eşitsizliklerden daha fazladır. 

Endeks, gelirin yanı sıra, kötü sağlık, yetersiz eğitim ve düşük yaşam standardı gibi çeşitli göstergeleri kullanarak yoksulluğu ölçer. 

Rapor için yapılan araştırma 109 ülkede gerçekleştirildi ve 5,9 milyar insanı kapsıyor ve 41 ulus için bir etnik köken/ırk/kast ayrımı sunuyor. 

Bölgesel farklılıklar 

Bir ülke içinde, farklı etnik gruplar arasında çok boyutlu yoksulluk büyük ölçüde değişebilir. 

Örneğin, Latin Amerika'da yerli halklar en yoksullar arasındadır. Bolivya'da yerli topluluklar nüfusun yaklaşık yüzde 44'ünü oluşturuyor, ancak çok boyutlu yoksulların yüzde 75'ini temsil ediyor.  

 göre, bu durumdaki altı kişiden beşinin “alt kabile veya kastlardan” olduğu Hindistan'da da rakamlar çok açık .  

Çözümler 

Bu soruna çözümler öneren yazarlar, Gambiya'daki, Endeks'te kabaca aynı değere sahip, ancak farklı yoksunluklara sahip olan en yoksul iki etnik grup örneğine işaret ederek, farklı sorunlara etkili çözümler bulmak için farklı politika eylemlerine ihtiyaç olduğunu göstermektedir. vakalar. 

Cinsiyete odaklanan rapor, dünya çapında çok boyutlu yoksul insanların yaklaşık üçte ikisinin veya 836 milyonun, hiçbir kadın veya kızın en az altı yıllık eğitimini tamamlamadığı hanelerde yaşadığını gösteriyor.  

Bunun yanı sıra, bu durumdaki tüm insanların altıda biri, yani yaklaşık 215 milyon, en az bir erkek ya da erkeğin altı ya da daha fazla yıllık eğitimi tamamlamış olduğu, ancak hiçbir kız ya da kadının tamamlamadığı hanelerde yaşıyor. 

Rapor ayrıca, bu kadınların ve kızların, birlikte oldukları partner şiddetine maruz kalma riskinin daha yüksek olduğunu da ortaya koyuyor.  .Kaynak: Çok Boyutlu Yoksulluk.

Ana bulgular 

İncelenen 109 ülkede toplam 1,3 milyar insan çok boyutlu yoksul.  

Bunların yaklaşık yarısı, 644 milyonu 18 yaşın altındaki çocuklar; ve yaklaşık yüzde 85'i Sahra Altı Afrika veya Güney Asya'da yaşıyor. Yüzde 67'den fazlası orta gelirli ülkelerde yaşıyor. 

Çok boyutlu yoksulluk içinde yaşamak çok farklı anlamlara gelebilir. 

Örneğin yaklaşık 1 milyar insan katı pişirme yakıtları nedeniyle sağlık risklerine maruz kalıyor, bir milyar insan yetersiz sanitasyonla yaşıyor ve bir milyar insan da standartların altında barınma imkanlarına sahip. 

En az bir yetersiz beslenen kişinin bulunduğu bir evde yaklaşık 788 milyon kişi yaşıyor ve yaklaşık 568 milyon gidiş dönüş 30 dakikalık bir yürüyüş mesafesinde iyileştirilmiş içme suyundan yoksun.  

UNDP Başkanı Achim Steiner için bu, “insanların yoksulluktan nasıl etkilendiklerine, kim olduklarına ve nerede yaşadıklarına dair eksiksiz bir tabloya ihtiyaç olduğunu” hatırlatıyor. 

Bay Steiner ayrıca  uluslararası toplumun “hala tüm etkilerini anlamak için mücadele ettiğini” söyleyerek COVID-19 pandemi faktörünün altını çizdi  . .Kaynak: Çok Boyutlu Yoksulluk.

İlerlemek 

Çok boyutlu yoksulluk yüksek kalmaya devam etse de, bazı ülkelerde en azından pandeminin başlangıcına kadar ilerleme işaretleri vardı.  

Zaman içinde verileri bulunan 80 ulustan ve beş milyar insandan 70'i Çok Boyutlu Yoksulluk Endeksini en az bir dönemde azalttı. En hızlı değişiklikler Sierra Leone ve Togo'da gerçekleşti.  

Oxford Üniversitesi'ndeki OPHI direktörü Sabina Alkire, ilerlemeyi baskılayan ve engelleyen yapısal eşitsizliklerin düzeltilmesi gereğini vurguladı. 

Ona göre, çok boyutlu yoksulluk verilerinin etnik köken, ırk, kast ve cinsiyete göre ayrıştırılması “farklılıkları ortadan kaldırıyor ve politika yapıcılara son on yılda eylem için kimseyi geride bırakmamaları için hayati bir rehber oluşturuyor”. 

Editör: TE Bilisim