Araştırmacılara göre, daha önce bilinmeyen bir Covid-19 semptomunun dili etkilediği söyleniyor.

Ateş, öksürük, tat ve koku bozuklukları: Bunlar, Sars-CoV-2 enfeksiyonunun tipik belirtileridir. Bilim insanları şimdi, enfekte kişilerde gittikçe daha yaygın hale gelen önceden bilinmeyen bir semptom hakkında uyarıda bulunuyor: "Kovid dili".

Diğer araştırmacılarla birlikte , Londra'daki King's College'da Genetik Epidemiyoloji Profesörü olan Tim Spector, enfekte kişilerin her gün yaşadıkları semptomlara girebildiği "COVID Semptom Çalışması Uygulaması" nı geliştirdi. 

Veriler, uzmanların koronavirüsü daha iyi anlamasına ve kontrol altına almasına yardımcı olacaktır. Kendi bilgilerine göre, dünya çapında dört milyondan fazla hasta zaten dijital semptom günlüğünü kullandı.

Şimdi Spector , Twitter üzerinden uzun süredir gözlemlediği ancak resmi sağlık kuruluşları listesinde hala eksik olan Covid-19 belirtilerine dikkat çekti - örneğin döküntüler gibi beş hastadan birinde ortaya çıkıyor.

Her şeyden önce, Spector'ı şu uyarıyı yapan "Kovid dili" ve "garip ağız ülseri" geliştiren daha fazla insanı görüyor: "Garip bir semptomunuz varsa veya sadece baş ağrınız varsa ve yorgunsanız, evde kalın lütfen! "

"Kovid dili": noktalar, kabarcıklar, şişlikler

İngiliz Dermatologlar Derneği covidskinsigns.org web sitesinde Covid 19 hastalarının fotoğraflarını ve çeşitli cilt semptomlarını gösteriyor - bunlar doğrudan Spector'ın Semptom Uygulamasından geliyor. Sayfada "Kovid dilinin" fotoğrafları da görülebilir. Dilde küçük kırmızı ve beyaz noktalar veya kabarcıklar var ve / veya şişmiş.

İspanyol araştırmacılar, korona hastaları için geçici bir hastanede bir çalışma yaptıktan sonra Eylül sonunda Covid 19 ile enfekte olmuş kişilerin dillerinde gözle görülür bir beyaz ve kırmızı nokta birikimi olduğunu bildirmişti.

Çalışmaları, hafif ila şiddetli semptomlar gösteren 666 hastayı inceledi. Yüzde 25'inin ağız boşluğunda anormallikleri vardı: yüzde onbirinin gözbebekleri büyümüş, yüzde altısının dilde boyuna ve enine girintileri, yüzde yedisinde aft ve yüzde dördünün dillerinde iltihap vardı.

Dildeki değişiklikleri ciddiye alın

Derideki kaplanmış bir dil veya kızarıklık, Sars-CoV-2 ile bir enfeksiyona işaret etmese bile, etkilenenler dikkatli olmalı ve kendilerini gözlemlemelidir. Güvenli tarafta olmak istiyorsanız, en geç Covid-19 ile ilgili diğer semptomlar ortaya çıktığında koronavirüs için bir test yaptırmalısınız.

Tim Spector, ateş, öksürük, burun akıntısı, koku ve / veya tat duyusu bozuklukları gibi olağan Covid-19 belirtilerine ek olarak, "Kovid dilinin" ve kızarıklıkların genellikle resmi kurumların semptomları listesine girdiğini savunuyor.

"Kovid diline" ek olarak, "Corona ayak parmakları" sıklıkla görülür

Araştırmacılar uzun süredir kızarıklıklar bildiriyorlar. Örneğin, FOCUS Online ile yaptığı bir röportajda dermatolog Peter Elsner , birçok Covid 19 semptomundan biri olarak parmaklarda ve ayak parmaklarında kızarıklık ve renk değişikliğine işaret etti. Elsner, don torbasına benzeyen sözde "Corona ayak parmaklarının" nedeninin damar bozuklukları olduğunu açıkladı.

Buna ek olarak, İspanyol dermatologlar Nisan 2020'nin sonunda Covid-19 ile bağlantılı açıklanamayan cilt değişiklikleri gözlemlemişlerdi: veziküler salgınlar, kabartılar, pullanma ve kızarıklıktan, hastalığın şiddetli seyrinden muzdarip hastalarda nekroza kadar.

Editör: TE Bilisim