Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Panama ve Tayvan'dan bir biyolog ekibi, Panama'da bulunan tropikal bir 

Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Panama ve Tayvan'dan bir biyolog ekibi, Panama'da bulunan tropikal bir hornwort bitkisinden yeni bir siyanobakteri türü izole etti. 

Yeni keşfedilen siyanobakteri türleri, son derece nadir olan Gloeobacteria grubuna aittir.

Bilimsel adı Anthocerotibacter panamensis, bilinen en yakın Gloeobacter türlerinden 1,4 milyar yıl önce ayrıldı.

Boyce Thompson Enstitüsü ve Cornell Üniversitesi Bitki Biyolojisi Bölümünde araştırmacı olan Dr. Fay-Wei Li , "Bu keşiften önce, sadece iki tür Gloeobacteria izole edilmişti" dedi.

"Arktik ve Antarktika bölgelerinden üçüncü bir kültürlenmemiş tür grubu da var, ancak bu grupta kaç tür olduğunu kimse bilmiyor."

Gloeobacteria, daha yaygın olarak incelenen Phycobacteria'dan yaklaşık 2 milyar yıl önce ayrıldı.

İki grubun birçok farklılığı vardır ve Anthocerotibacter panamensis'in her biri ile bazı özellikleri paylaşır.

Diğer Gloeobacteria'lara benzer şekilde, yeni tür, Phycobacteria ve bitkilerdeki fotosentezin ışığa bağlı reaksiyonlarının yeri olan membrana bağlı bölmeler olan tilakoidlerden yoksundur.

Dr. Li, "Şimdi tilakoidin Phycobacteria'da evrimleştiğinden oldukça emin olabiliriz" dedi.

Öte yandan, Anthocerotibacter panamensis , Phycobacteria ve bitkilere benzer, ancak diğer Gloeobacteria'dan farklı bir şekilde, bir organizmayı güneşin zararlarından korumaya yardımcı olan bir grup bileşik olan karotenoidleri üretir.

Dr. Li, "Bu sonuçlar, bu özel karotenoid biyosentez yolunun tüm siyanobakterilerin atalarında evrimleştiğini ve daha sonra bazı Gloeobakterilerde kaybolduğunu göstermektedir" dedi.

"Daha ilginç bulgulardan biri, Anthocerotibacter panamensis'in ışığa bağlı reaksiyonlar gerçekleştiren proteinleri kodlayan çok az gene sahip olmasıdır."

"Yeni tür hala fotosentez yapabilir, ancak çok yavaş, bu da sentetik biyologların ilgisini çekebilir."

"Gerekli en az bileşenle eksiksiz bir fotosentetik makine seti oluşturmak istiyorsanız, o zaman bu tür bunun nasıl yapılacağı konusunda bilgi verebilir."

Anthocerotibacter panamensis , minimum sayıda fotosistem alt birimine sahiptir, ancak yine de çalışmaktadır."

_____

Nasim Rahmatpour vd . Yeni bir tilakoid içermeyen izolat, Siyanobakterilerin evriminde milyar yıllık bir boşluğu dolduruyor. 13 Mayıs 2021'de çevrimiçi olarak yayınlanan Current Biology ; doi: 10.1016 / j.cub.2021.04.042