Yeni Zelanda'nın yerli siyasi partisi, parlamentoyu ülkenin adını resmi olarak Aotearoa olarak değiştirmeye çağırdı. Dilekçe ayrıca 2026 yılına kadar "tüm kasaba ve şehirler için orijinal Te Reo Maori adlarını geri yüklemeyi" amaçlıyor.

Yeni Zelanda'nın Maori partisi Salı günü , web sitesinde ülkenin adını resmi olarak Aotearoa olarak değiştirmek için bir dilekçe başlattı - yerli grubun uzun süredir devam eden talebi.

Aotearoa, Te Reo Maori dilinde "uzun beyaz bulutun ülkesi" anlamına gelir ve genellikle Pasifik ada ülkesi için bir isim olarak kullanılır.

Te Pati Maori'nin eş lideri Rawiri Waititi, "Te Reo Maori'nin bu ülkenin ilk ve resmi dili olarak hak ettiği yere geri getirilmesinin zamanı çoktan geçti. Biz bir Polinezya ülkesiyiz, biz Aotearoa'yız" dedi.

Yerli parti ayrıca ulusal parlamentoya "2026 yılına kadar ülke genelindeki tüm kasabalar, şehirler ve yerler için orijinal Te Reo Maori adlarını tanımlaması ve resmi olarak geri yüklemesi" çağrısında bulundu.

Waititi yaptığı açıklamada, "Tangata Whenua [yerli insanlar] atalarımızın isimlerinin karıştırılması, piçleştirilmesi ve yok sayılmasından ölesiye bıktı. Bu 21. Yüzyıl, bu değişmeli" dedi.

Maoriler büyük etnik azınlık olan nüfusun 16.5 oranında temsil.

Te Reo Maori, 1987'de İngilizce'nin yanı sıra Yeni Zelanda'nın resmi dili oldu.

Rawiri Waititi, Wellington Parlamentosu'nda kravat takma zorunluluğu gibi diğer sözleşmelere meydan okudu

'Tarihi itibar yok'

Bununla birlikte, Aotearoa adının tartışmalı bir geçmişi vardır, en azından başlangıçta ülkenin bir bütün olarak değil, yalnızca Kuzey Adasına atıfta bulunmak için kullanıldığına inanıldığı için değil.

Yeni Zelanda'nın eski Başbakan yardımcısı Winston Peters, dilekçeyi "solcu radikal buldu" olarak eleştirdi.

Milliyetçi Yeni Zelanda Birinci Partisi'nin lideri Peters, "Ülkemizin adını, kasaba ve şehir adlarını değiştirmek aptalca bir aşırılıkçılıktır" dedi.

"Tarihi itibarı olmayan bir isim değiştirmiyoruz. Bizi Yeni Zelanda'da tutmaktan yanayız" diye tweet attı.

Geçen yıl, Başbakan Jacinda Ardern benzer bir öneriyi desteklemedi.

Yeni Zelanda Herald'a göre, konuyla ilgili bir soruya yanıt olarak, "Yeni Zelanda ile değiştirilebilir Aotearoa'nın kullanımını giderek daha sık duyuyorum ve bu olumlu bir şey" dedi .

Yıllar geçtikçe, hükümet yetkilileri ve hatta bazı şirketler, vatandaşların pasaportları da dahil olmak üzere, Yeni Zelanda ile veya Yeni Zelanda'nın yanında Aotearoa'yı birbirinin yerine kullanmıştır.

Yeni Zelanda adı, Hollandalı haritacılar tarafından en batıdaki Zeeland eyaletinin adını verdiği sömürge döneminden geliyor.

Editör: TE Bilisim