CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya; “Genel Başkanımızın sorularını TBMM’ye verdiğim soru önergesi ile Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sn. Fuat OKTAY’a sordum” dedi.

Kaya açıklamasında; “Genel Başkanımız Sn. Kemal KILIÇDAROĞLU, 24 Kasım 2020 Salı günü TBMM Grup Toplantısında, faiz artırımı planlandığı halde Merkez Bakasından 128 milyar dolar satılması, faizlerin arttırılmasını isteyen Merkez Bakası Başkanı Murat Uysal’ın görevden alınması ve hemen sonrasında da faizlerin artırılması konusunu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sormuştu.” Bilgisini paylaştı.

Kaya’nın TBMM’ye verdiği İlgili soru önergesi ve önergelerde ki  sorular şu şekilde;

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Anayasa’nın 98, TBMM İçtüzüğü’nün 96 ve 99’uncu maddelerine uygun olarak, T.C. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat OKTAY tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim. 25.11.2020

Yıldırım KAYA

Ankara Milletvekili

CHP Genel Başkanı Kemal KILIÇDAROĞLU, 24 Kasım 2020 Salı günü TBMM Grup Toplantısında, faiz artırımı planlandığı halde Merkez Bakasından 128 milyar dolar satılması, hemen sonrasında da faizlerin artırılması konusunu gündeme taşıyarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a şu soruları yöneltmiştir:

“1) Faizleri artıracaktın, bunu biliyorsun. 128 milyar doları niye sattın ve kime sattın? Döviz artmasın diye 128 milyar dolar sattılar. Benim bildiğim manav almadı, kasap almadı, pazarcı almadı, taksici almadı, pastacı almadı, işsiz almadı, öğretmen almadı, emekli almadı. 128 milyar doları kim aldı? Bu sorunun cevabını bekliyoruz.

2) Eğer faizi artıracak idiysen neden Merkez Bankası başkanına bir sürü hakaretler yaparak görevden aldın? O da istiyordu, o da söylüyordu "faizin artması lazım" diye. Niye onu görevden aldın o zaman.

3) 20 gün önce diyordun ki: "Ekonomi pik yaptı." Şimdi ekonomi dip yaptı. Peki Allah aşkına acı reçete noktasına nasıl geldin sen? Vatandaşa dönüp "acı reçeteyi uygulayacağız" diyorsun. Neden?

4) 20 gün önce diyordu ki: "Biz faiz baronlarına karşı kurtuluş mücadelesi veriyoruz." Şimdi diz çöktün, nedamet getirdin. Neden? Ne oldu 20 günde?

5) Hala diyorsun ki: "Faiz sebep, enflasyon sonuç." Öyle ise enflasyonu azdırmak için faizleri niye yükselttin? Bu sorunun da cevabını bekliyoruz.

6) Hala diyor ki: "Faizleri hiç olmazsa enflasyon kadar artırma zorunluluğu var. “Faizleri en azından enflasyon kadar artırma zorunluluğu mecburiyeti var” diyordun, peki kardeşim, enflasyonu TÜİK açıkladı yüzde 12. sen faizleri yaptın yüzde 15, niye? Niye daha fazla yaptın?”

Bu bilgiler kapsamında; 

  1. Faiz artmasın diye Merkez Bankasının sattığı 128 milyar doları kimler almıştır? 
  2. Faiz artırımının planlandığı bir zamanda, kendisi de “Faizler artırılmalıdır.” diyen Merkez Başkası Başkanı Murat Uysal neden görevden alınmıştır?
  3. Cumhurbaşkanı Erdoğan 20 gün önce “Ekonomi pik yaptı.” derken, 20 gün sonra acı reçete uygulaması başlatılacağını açıklamasını hangi verilere göre yapmıştır? 20 günde ne değişmiştir?
  4. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 20 gün önce “Biz faiz baronlarına karşı kurtuluş mücadelesi veriyoruz.” açıklaması yaparken, 20 gün sonra faizin artırılmasının nedenleri nelerdir?
  5. Cumhurbaşkanının Erdoğan, "Faiz sebep, enflasyon sonuç." demesine rağmen faizler neden yükseltilmiştir?
  6. TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranı yüzde 12 olmasına rağmen, faizlerin oranı neden yüzde 15 olmuştur?
Editör: TE Bilisim