"ÖSYM Başkanı Prof.Dr. Bayram Ali Ersoy’un da Eğitim-Bir-Sen 8 No’lu Şube kurucu başkanlığı yaptığı, Eğitim Bir-Sen’in ise "Yönetici Seçme Sınavı" için Yediiklim Akademi ile işbirliği içinde olduğu ortaya çıktı."

Kaya konu ile ilgili olarak açıklamasında; "Yediiklim Akademi ile işbirliği yapan Eğitim Bir Sen Şube Başkanlığı yapmış olan Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy’un ÖSYM Başkanı yapılması etik midir?" dedi.

Yıldırım Kaya'nın konuya ilişkin TBMM’de yaptığı açıklama şu şekilde;

Değerli Basın Emekçileri

1974 yılında kurulan ÖSYM’nin başına bugüne kadar 11 isim geçti. Bu isimlerin 7’si AKP döneminde atandı. 2010-2015 arası soruların çalınmasından sorumlu tutulan Ali Demir FETÖ üyeliğinden hala yargılanıyor.

AKP 20 yılda, 7 ÖSYM Başkan değişikliği, 9 şaibeli sınav yaptı. 20 yıllık AKP iktidarında ÖSYM’nin gerçekleştirdiği şaibeli sınavlardan bazıları:

• 2009 Polis Meslek Yüksek Okulları Sınavı

• 2010 KPSS

• 2010 KPSS Eğitim Bilimleri Sınavı

• 2010 KPSS Genel Kültür Genel Yetenek Sınavı

• 2011 Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Denkliği İçin Seviye Tespit Sınavı

• 2012 KPSS

• 2012 Adli Yargı Hâkim ve Savcı Seçme Sınavı

• 2014 LYS

• 2022 KPSS

Bayram Ali Ersoy’un KPSS Başkanı olması etik mi?

2022 Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) lisans oturumu 31.07.2022 tarihinde yapılmıştı.  Ancak çok sayıda sorunun "Yediiklim Yayınevi"nin kitapçığında yayınlanan sorularla birebir aynı olduğunu ortaya çıktı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Denetleme Kurulu’na konuyu inceleme talimatı verirken; ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün'ü görevden alıp, yerine Prof.Dr. Bayram Ali Ersoy’u atadı.

Görevden alınan ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün, “Bana itibar suikastı yapıldı.” iddiasında bulunurken; yeni atanan ÖSYM Başkanı Prof.Dr. Bayram Ali Ersoy’un da Eğitim-Bir-Sen 8 No’lu Şube kurucu başkanlığı yaptığı, Eğitim Bir-Sen’in ise "Yönetici Seçme Sınavı" için Yediiklim Akademi ile işbirliği içinde olduğu ortaya çıktı.

Konuyu CİMER’e sordum ayrıca da, TBMM’ye verdiğim soru önergesiyle Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Okyay’a şu soruları sordum.

  1. Yediiklim Akademi ile işbirliği yapan Eğitim Bir Sen Şube Başkanlığı yapmış olan Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy’un ÖSYM Başkanı yapılması etik midir?
  2. Eğitim-Bir-Sen’in Yediiklim Akademi ile işbirliği yaptığı, “Yönetici Seçme Sınavı" soruları incelenecek midir?
  3. 2022 KPSS hangi illerde yapılmıştır?
  4. Kaç salon kullanılmıştır?
  5. Gözetmenler de dahil, sınavda kaç kişi görevlendirilmiştir?
  6. Sınavda görev alan kişilere toplam kaç lira ödenmiştir?
  7. Kaç soru kitapçığı basılmıştır?
  8. Soru kitapçıklarının toplam maliyeti kaç lira olmuştur?
  9. Sınavın toplam maliyeti kaç lira olmuştur?
  10. İptal edilen sınavın maliyeti sorumlulardan talep edilecek midir?
  11. Sınava yeniden girecek adayların yeniden yapacakları (Yol, konaklama vb…) masrafları karşılanacak mıdır?
  12. Soruların satıldığı iddiaları araştırılacak mıdır?
  13. 2022 KPSS kitapçık sorularını hazırlayan komisyon üyeleri ile Yediiklim Yayınevi’nin kitapçıklarını hazırlayan kişiler aynı kişiler midir? İlişkileri araştırılacak mıdır?

Yıldırım KAYA

CHP Ankara Milletvekili

5 Ağustos 2022

Editör: TE Bilisim