DOÇ. DR. AZİZ ÇELİK’E PROFESÖRLÜK KADROSU 6 YILDIR NEDEN VERİLMEDİ

CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, Doç. Dr. Aziz Çelik’e 6 yıldırı profesörlük kadrosunun verilmemesi ve Kocaeli Üniversitesinde yaşanan hukuksuzlukları TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesiyle Cumhurbaşkanı Fuat Oktay’a sordu.

Yıldırım Kaya, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Kocaeli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü öğretim üyesi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Aziz Çelik’in profesörlüğe yükselmek için tüm şartları fazlasıyla taşımasına rağmen,  6 yıldır profesörlük kadrosuna yükseltilmediğini söyledi.

Doç. Dr. Aziz Çelik’in, 31 Ocak 2011’de; Üniversiteler Arası Kurul’un oluşturduğu jürinin oybirliği ile verdiği kararla Sosyal Politika alanında doçent unvanını aldığını hatırlatan Kaya,  “31 Ocak 2016’da; 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ve Kocaeli Üniversitesinin atama ve yükseltme yönergesi gereği aranan tüm şartlarını tamamladı.” dedi.

“2 Mart 2016’da; Kocaeli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Ön Değerlendirme Komisyonu tarafından hazırlanan raporda ‘Adayın başvurusu tüm kriterler açısından yeterli görüldüğünden uygun bulunmuştur.’ denilerek profesörlük için aranan kriterleri eksiksiz tamamladığı tespit edildi.” diyen Kaya, “Kocaeli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümünde yıllardır tek profesör bulunmaktadır. Doç. Dr. Aziz  Çelik’in Başkanlığını yaptığı Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalında ise profesör kadrosunda öğretim üyesi bulunmamaktadır.” bilgisini verdi

Kaya, “Doç. Dr. Aziz Çelik’in çalıştığı bilim alanında ve fakültede pek çok meslektaşı çok kısa sürede profesörlük kadrosuna atanmıştır. Ancak Doç. Dr. Aziz Çelik, profesörlük için gerekli atama kriterlerini fazlasıyla yerine getirmesine, tüm şartları fazlasıyla taşımasına rağmen, 2016 yılından bu yana, 6 yıldır profesörlüğe yükseltilmeyi beklemektedir.” dedi.

“Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) üyesi akademisyenlere, tüm şartları taşımalarına rağmen,  profesörlük kadrosunun verilmediği de iddialar arasında yer almaktadır.” diyen Kaya, Eğitim Sen üyesi Doç. Dr. Aslı Kayhan’ında hukuksuz bir şekilde Kocaeli Üniversitesi yönetimi tarafından işine son verildiğini söyledi.

Üniversite yönetimine “Hukuksuz uygulamalarınıza son verin.” çağrısında bulunan Kaya, er ya da geç, her türlü hukuksuzluğun hesabının yargı önünde sorulacağını söyledi.

Yıldırım Kaya; Doç. Dr. Aziz Çelik’e 6 yıldır profesörlük kadrosunun verilmemesine ilişkin, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması için TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde şu soruları sordu:

1- Doç. Dr. Aziz Çelik profesörlüğe yükselmek için tüm şartları fazlasıyla taşımasına rağmen,  6 yıldır profesörlük kadrosu neden verilmemiştir?

2- Doç. Dr. Aziz  Çelik’in Başkanlığını yaptığı Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalında, profesör kadrosunda öğretim üyesi bulunmamasına rağmen, profesörlük kadrosu 6 yıldır neden bekletilmektedir?

3- Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) üyesi akademisyenlere, tüm şartları taşımalarına rağmen,  profesörlük kadrosunun verilmediği, uzun yıllar bekletildiği iddiaları doğru mudur?

4- Profesörlük kadrosu bekleyen kaç akademisyen vardır? Bu akademisyenler kimlerdir? Kaç yıldırı profesörlük kadrosu beklemektedirler?

5- Eğitim Sen üyesi kaç akademisyen profesörlük kadrosu beklemektedir?

6- 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ve üniversitelerin atama ve yükseltme yönergesine aykırı işlem yapan rektörler hakkında nasıl bir işlem yapılacaktır?

7- Mağdur akademisyenlerin mağduriyetleri nasıl giderilecektir?

Yıldırım Kaya’nın TBMM’ne verdiği soru önergesi:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Anayasa’nın 98, TBMM İçtüzüğü’nün 96 ve 99’uncu maddelerine uygun olarak, T.C. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat OKTAY tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim. 25.10.2021

 Yıldırım KAYA

Ankara Milletvekili

Kocaeli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü öğretim üyesi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Aziz Çelik;

− 31 Ocak 2011’de; Üniversiteler Arası Kurul’un oluşturduğu jürinin oybirliği ile verdiği kararla Sosyal Politika alanında doçent unvanını aldı.

− 31 Ocak 2016’da; 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ve Kocaeli Üniversitesinin atama ve yükseltme yönergesi gereği aranan tüm şartlarını (Doçent unvanı aldıktan sonra 5 yıl çalışma ve gerekli bilimsel çalışma ve yayın puanı)  tamamladı. 

− 2 Mart 2016’da; Kocaeli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Ön Değerlendirme Komisyonu tarafından hazırlanan raporda “Adayın başvurusu tüm kriterler açısından yeterli görüldüğünden uygun bulunmuştur” denilerek profesörlük için aranan kriterleri eksiksiz tamamladığı tespit edildi.

Kocaeli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümünde yıllardır tek profesör bulunmaktadır. Doç. Dr. Aziz  Çelik’in Başkanlığını yaptığı Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalında ise profesör kadrosunda öğretim üyesi bulunmamaktadır.

Doç. Dr. Aziz Çelik’in çalıştığı bilim alanında ve fakültede pek çok meslektaşı çok kısa sürede profesörlük kadrosuna atanmıştır. Ancak Doç. Dr. Aziz Çelik, profesörlük için gerekli atama kriterlerini fazlasıyla yerine getirmesine, tüm şartları fazlasıyla taşımasına rağmen, 2016 yılından bu yana, 6 yıldır profesörlüğe yükseltilmeyi beklemektedir.

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) üyesi akademisyenlere, tüm şartları taşımalarına rağmen,  profesörlük kadrosunun verilmediği de iddialar arasında yer almaktadır.

Bu bilgiler kapsamında;

8- Doç. Dr. Aziz Çelik profesörlüğe yükselmek için tüm şartları fazlasıyla taşımasına rağmen,  6 yıldır profesörlük kadrosu neden verilmemiştir?

9- Doç. Dr. Aziz  Çelik’in Başkanlığını yaptığı Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalında, profesör kadrosunda öğretim üyesi bulunmamasına rağmen, profesörlük kadrosu 6 yıldır neden bekletilmektedir?

10- Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) üyesi akademisyenlere, tüm şartları taşımalarına rağmen,  profesörlük kadrosunun verilmediği, uzun yıllar bekletildiği iddiaları doğru mudur?

11- Profesörlük kadrosu bekleyen kaç akademisyen vardır? Bu akademisyenler kimlerdir? Kaç yıldırı profesörlük kadrosu beklemektedirler?

12- Eğitim Sen üyesi kaç akademisyen profesörlük kadrosu beklemektedir?

13- 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ve üniversitelerin atama ve yükseltme yönergesine aykırı işlem yapan rektörler hakkında nasıl bir işlem yapılacaktır?

14- Mağdur akademisyenlerin mağduriyetleri nasıl giderilecektir?

Editör: TE Bilisim