Bağımsız bir BM insan hakları uzmanı  Çarşamba günü Genel Kurul'a verdiği demeçte , yoksulluk ve ayrıcalık “kısır döngülerde kendilerini yeniden üretmeye devam etseler de” zinciri kırmak ve paradigmayı değiştirmek mümkün. 

Aşırı yoksulluk ve insan hakları Özel Raportörü Olivier De Shutter, Yoksulluğun devamlılığı: Gerçek eşitlik kısır döngüyü nasıl kırabilir raporunu sunarken, “siyasi iradeyle” yüzyıllardır süregelen yerleşik eşitsizliği sona erdirmenin mümkün olduğunu söyledi ve “ kaderden fırsata geç”.

Erken yatırım 

Bay De Shutter yaptığı açıklamada, "Erken çocukluk dönemine yatırım yapmak, kapsayıcı eğitimi teşvik etmek, genç yetişkinlere veraset vergileriyle finanse edilen temel bir gelir sağlamak ve yoksul karşıtı ayrımcılıkla mücadele etmek, avantaj ve dezavantaj döngüsünü kırmak için gereken temel bileşenlerdir" dedi. .  

Birçok ülkenin yüksek düzeyde sosyal hareketlilik sağlamakla övündüğünü kabul eden insan hakları uzmanı, “ gerçek şu ki, üstte ayrıcalıkların ve altta yoksunluğun sürmesi çok yaygın ” dedi. 

“OECD ülkelerinde yaşayan insanların en tepedeki yüzde 10'u toplam net servetin yüzde 52'sini kontrol ederken, en alttaki yüzde 60'ın yüzde 12'nin biraz üzerinde bir payı var ve yoksulları ömür boyu yoksulluğa mahkum ediyor” dedi. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı'na (OECD) üye ülkelerden alınan verilere göre hazırlanan rapora göre, düşük gelirli hanelerdeki çocukların ülkelerindeki ortalama gelire ulaşması dört ila beş nesil sürüyor. Brezilya, Kolombiya veya Güney Afrika gibi gelişmekte olan ülkelerde dokuz hatta daha fazla nesil sürebilir .  

Zamanla daha sert 

Dezavantajlı ailelerde doğan çocukların fırsat eşitliğinden mahrum bırakıldığını gözlemleyen Özel Raportör , sağlık, barınma, eğitim ve istihdam alanlarında yoksulluğun devam ettirildiği kanalları inceledi . 

De Shutter, "Yoksul ailelerde doğan çocukların sağlık hizmetlerine, uygun konutlara, kaliteli eğitime ve istihdama daha iyi durumdaki hanelere göre daha az erişimi var" dedi ve "Bu, onların yoksulluk tuzağından kurtulma şanslarını önemli ölçüde azaltıyor".  

Sonuçları “korkunç” olarak nitelendiren Raportör, yoksulluk yaşayan bir ailede doğan çocukların, 30 yaşında, yoksul olma olasılığının hiç yoksul olmayanlara göre üç kat daha fazla olduğunu da sözlerine ekledi . 

Yoksulluk maliyetleri 

BM hakları uzmanı, çocuk yoksulluğunun sadece “ahlaki olarak kabul edilemez ve bir insan hakları ihlali” olmadığını, aynı zamanda pahalı olduğunu hatırlattı . Uzman, "Amerika Birleşik Devletleri'nde çocuk yoksulluğunun maliyeti yılda bir trilyon doları veya GSYİH'nın %5.4'ünü aşıyor, ancak bunu azaltmak için yatırılan her bir dolar için yedi dolar tasarruf sağlanacak" dedi.  

Eşitsizliğin insanları daha çok çalışmaya teşvik eden bir teşvik olduğu efsanesine son vermek için çağrıda bulunan De Shutter, gerçeklerin tam tersini gösterdiğini söyledi: “ Eşitsizlik sosyal hareketliliği azaltır ve on yıllar boyunca avantaj ve dezavantajı pekiştirir. Liyakati fetişleştirdiğimizde, yoksul veya düşük gelirlileri damgalıyoruz ve kendi durumlarından dolayı onları suçluyoruz ”.  

Editör: TE Bilisim