Guterres: "Yeşil bir gezegene ihtiyacımız var - ama dünya kırmızı alarmda", "Uçurumun eşiğindeyiz. Bir sonraki adımın doğru yönde olduğundan emin olmalıyız. Her yerdeki liderler harekete geçmelidir" 

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres Perşembe günü ABD Başkanı Joseph Biden tarafından düzenlenen sanal iklim zirvesine hitaben yaptığı konuşmada, dünya liderlerinin hemen harekete geçmesi ve gezegeni yeşil bir yola sokması gerekiyor çünkü "uçurumun eşiğindeyiz" dedi. 

BM başkanı, geçtiğimiz on yıl rekor seviyelerde en sıcak olduğu ve dünyanın yükselen deniz seviyeleri, kavurucu sıcaklıklar, yıkıcı tropik siklonlar ve epik orman yangınları görmeye devam ettiği için “Doğa Ana beklemiyor” diye uyardı. 

"Yeşil bir gezegene ihtiyacımız var - ama dünya kırmızı alarmda" dedi . "Uçurumun eşiğindeyiz. Bir sonraki adımın doğru yönde olduğundan emin olmalıyız. Her yerdeki liderler harekete geçmelidir. "  

ABD taahhüdü ve yatırımı 

Genel Sekreter, Başkan Biden'a iki günlük İklim Liderleri Zirvesi'ne ev sahipliği yaptığı için teşekkür etti ve ABD'nin sera gazı emisyonlarını azaltma taahhüdünü alkışladı. 

Başkan Biden, giriş konuşmasında, ülkenin 2030 yılına kadar emisyonları yarı yarıya azaltacağını duyurdu. İklim müdahalesinin sağladığı “olağanüstü istihdam yaratma ve ekonomik fırsat” dan bahsetti ve enerji, ulaşım, inşaat ve çiftçilik gibi sektörlere yatırımlar önerdi. 

Başkan Biden, hiçbir ülkenin iklim acil durumunu tek başına çözemeyeceğini kabul etti ve dünyanın en büyük ekonomilerinin liderlerini sürdürülebilir bir gelecek yarışında "adım atmaya" çağırdı. 

Bilim insanları bize bunun belirleyici on yıl olduğunu söylüyor. Bu, iklim krizinin en kötü sonuçlarından kaçınacak kararlar vermemiz gereken on yıldır ”dedi. 

Net sıfır koalisyonu 

Sayın Guterres Zirveyi, 2050 yılına kadar net sıfır karbon emisyonu elde etmek için küresel bir koalisyon çağrısını güçlendirmek ve ülkelerin iklim değişikliği üzerine dönüm noktası niteliğindeki Paris Anlaşması kapsamındaki taahhütlerini artırmaları için kullandı.  

2015 anlaşması, küresel sıcaklık artışını sanayi öncesi seviyelerin 1,5 Santigrat derecesinin altına indirmeyi hedefliyor ve hükümetlerin Ulusal Olarak Belirlenmiş Katkılar (NDC'ler) olarak bilinen planlar aracılığıyla giderek daha iddialı bir iklim eylemi gerçekleştirmelerini gerektiriyor. 

"Tüm ülkeler - büyük yayıcılardan başlayarak - azaltma, adaptasyon ve finansman için yeni ve daha iddialı Ulusal Olarak Belirlenmiş Katkılar sunmalı, önümüzdeki 10 yıl için 2050 net sıfır yoluna uygun eylemler ve politikalar belirlemelidir" dedi. 

Salgın kurtarma harcamalarının dörtte birinden daha azının emisyonların azaltılmasına, hava kirliliğinin azaltılmasına veya doğal sermayenin güçlendirilmesine gideceği tahmin edildiğinden, bu taahhütlerin aynı zamanda "somut, acil eylem" e dönüştürülmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.  

Gelecekten ödünç almak 

“ COVID-19'un kurtarılması için gereken trilyonlarca dolar , gelecek nesillerden ödünç aldığımız paradır. Bu kaynakları, onları parçalanmış bir gezegende dağ gibi bir borçla yükleyen politikalara kilitlemek için kullanamayız. " 

BM başkanı, liderleri vergilendirme yoluyla “karbona bir fiyat koymaya” çağırdı. Fosil yakıtlar için sübvansiyonların sona erdirilmesi ve bunun yerine yenilenebilir enerji ve yeşil altyapıya yatırımların artırılması çağrısında bulundu.  

Kömürün finansmanını ve yeni kömürlü termik santrallerin yapımını durdurun. En zengin ülkelerde 2030'a kadar ve diğer her yerde 2040'a kadar kömürü devre dışı bırakın. Etkilenen insanlar ve topluluklar için adil bir geçiş sağlayın ”dedi. 

Finansmanı artırın 

Genel Sekreter, küresel net sıfır koalisyonunun kurulmasının hem finans hem de uyum açısından bir atılım gerektireceğini söyledi. Bankaların yanı sıra bağışçıları da tüm iklim finansmanı akışlarında yüzde 20'den yüzde 50'ye dayanıklılık ve adaptasyona geçmeye çağırdı. 

"Kasım ayında Glasgow'da düzenlenen Birleşmiş Milletler iklim konferansından önce, en savunmasız ülkeler için daha fazla finansmana ve teknolojik desteğe erişimi kolaylaştıran somut önerilere ihtiyacımız var" diye ekledi. 

"Gelişmiş Devletler, Haziran ayındaki G7 Zirvesi'nde, gelişmekte olan ülkelerde iklim eylemi için uzun süredir vaat edilen 100 milyar ABD doları da dahil olmak üzere, kamu iklim finansmanı sağlamalıdır." 

Büyüyen tehlike 

BM iklim sözleşmesi organı ( UNFCCC ) başkanı Patricia Espinosa, Zirve ile ilgili bir bildiri yayınlayarak, küresel iklim değişikliği acil durumunun “bu gezegendeki tüm insanlar için açık, mevcut ve büyüyen bir tehlike olduğunu belirtti. 

"Hiçbir sınır tanımıyor ve ülkeler farklı şekilde etkilense de hiçbiri bağışık değil" dedi. “Bu, küresel liderler tarafından liderlik, cesaret ve dayanışma zamanıdır; Paris Anlaşması'nın vaatlerini nihayet yerine getirmek ve dünyayı felaketten uzaklaştırmak ve herkes için benzeri görülmemiş bir büyüme, refah ve umut çağına götürmek için gerekli zor kararları almaları gerektiği bir zaman.

Editör: TE Bilisim