Güzel bir görünüm ve genç bir görünüm elde etmek isteyen ve yüz dolgusu tedavilerine başvuran veya başvurmayı planlayan kişiler, artık COVID-19'a karşı aşılanmaya karşı alerjik reaksiyon gösterme olasılığını göz önünde bulundurmalıdır.

Dermatoloji Times portalına göre, Amerikan Dermatoloji Derneği, Federal Gıda ve İlaç Dairesi'nin (FDA) verilerine dayanarak, bu kozmetik tedavileri gören bazı kişilerin, aldıktan sonra önemli olumsuz reaksiyonlar kaydettiğini bildirdi. haberci RNA tabanlı covid-19 aşısı. Moderna ve Pfizer / BioNTech'in aşıları, haberci RNA ile oluşturulmuştur.

Bunlar çok az vakadır, ancak bu durumun göz ardı edilmesi gerektiği anlamına gelmez: FDA verileri, bu tip aşı ile aşılanmış 15.184 kişiden oluşan bir evrende, kozmetik yüz dolgusu uygulayan üç kişinin olumsuz etkilere maruz kaldığını göstermektedir. Daha önce kozmetik dolgu aldıkları dudak veya yüzün belirli şişmesi.

Elle dergisi , Moderna'dan COVID-19 aşısı aldıktan sonra olumsuz reaksiyonlar sergileyen iki kadının durumunu aktarıyor. Biri aşılanmadan altı ay önce yüz dolgusu tedavisi görmüş, diğeri aşı yapılmadan iki hafta önce almıştı.

Bahsi geçen dergiye göre Harvard Tıp Fakültesi'nden Dr. Samuel Lin, her iki kadının da hayatlarını riske atmayan olumsuz reaksiyonlara karşı tedavi gördüklerini ve zaten iyileştiklerini söyledi.

Sağlık portalı , etkilenen kadınların sırasıyla 46 ve 51 yaşında olduğunu ekliyor.

“Yüzün şişmesi ve bölgede kızarıklık"

Mayo Clinic'e göre kozmetik dolgular , "cilde enjekte edildiğinde kırışıklıkları geçici olarak düzelten [enjekte edilen] maddelerdir." Farklı türleri vardır ve ayakta tedavi olarak, nispeten kolay ve görünümü iyileştirmek için çok popüler tedavilerdir.

Bu tedaviler her zaman enjeksiyon sürecini bilen ve yan etkiler durumunda nasıl tepki vereceğini bilen uzmanlar tarafından yapılmalıdır.

Ve söylenmelidir ki, yüz dolgu maddelerinin kendileri zaman zaman olumsuz tepkiler üretiyor ve soğuk algınlığı veya grip gibi diğer virüslerin yüze dolgu enjeksiyonu yaptıran bazı insanlarda yan etkilere neden olduğu biliniyor.

Her halükarda, bunlar nadir vakalar olduğundan, Amerikan Dermatoloji Derneği, bu yüz dolgu maddelerini alan hastaların covid-19'a karşı aşı olmaktan caydırılmaması gerektiğini ve aynı şekilde bu hastalığa karşı aşılanmış olanların da cesaretlendirilmemesi gerektiğini düşünüyor.

Yüz dolgusu olan kişilerin hiçbirinde ciddi bir durum olmadı.

Buna paralel olarak, Dr.Lin, insanların covid-19'a karşı aşılamaya öncelik vermeleri gerektiğini ve yüze dolgu enjeksiyonu yaptıranların, özellikle geçmişte alerjik reaksiyonlar nedeniyle acı çekmişlerse, aşı olmadan önce doktorlarına danışmaları gerektiğini söyledi.

Lin, Moderna aşısı almış yüz dolgusu olan hastalarda bildirilen yan etkilerin “yüzün şişmesi ve bölgede kızarıklık" olduğunu açıkladı. Bu da en yaygın olanı ve birkaç gün sürebileceği açıklandı.

Lin, tedavinin diğer alerjik reaksiyonlara uygulanan tedaviye benzer şekilde steroidlere ve antihistaminiklere dayandığını söyledi. Dermatolog Debra Jaliman, Health'e bunun "antihistaminikler ve [steroid] prednizon ile çok tedavi edilebilen çok nadir bir ardışık etki olduğunu" söyledi.

Ve genel olarak, covid-19 aşılarına karşı nadir fakat gerçek olası alerjik reaksiyonlar, aşılamadan kısa bir süre sonra ortaya çıkar. Bu nedenle aşılanan kişinin aşı olduktan sonra en az 15 dakika, alerjik öyküsü varsa yarım saat tesiste kalması sağlanır, böylece herhangi bir reaksiyon olması durumunda hemen tedavi edilebilir.

Bu nedenle, uygun önlemlerin alınması gerekmesine rağmen, doktorlar yukarıda belirtilen güzellik tedavisini uygulamış olmanın kendi başına hayat kurtaran bir aşının uygulanmasına engel olmadığı konusunda hemfikirdir. Herhangi bir ilaç veya aşı, belirli bir advers reaksiyon riski taşır.

COVID-19 aşısı durumunda, bunlar da gerçekleşti, ancak çok azaltılmış bir ölçekte: Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'nin (CDC) verilerine göre, 14-23 Aralık 2020 tarihleri ​​arasında Moderna'nınki gibi mesajcı RNA'ya dayanan 1.893.360 doz Pfizer-BioNTech aşısının uygulandığı ve bunlardan sadece 21 kez aşılanan kişinin ciddi bir alerjik reaksiyon (anafilaksi) geliştirdiği bildirildi.

Bu vakaların% 81'i daha önce alerjik reaksiyon geçirmiş kişilerde meydana geldi ve hiç kimse bu aşıya covid-19'a karşı olumsuz tepkilerden ölmedi. Aşıya tepki gösteren yüz dolgusu olan kişilerin hiçbirinde ciddi bir durum olmadı.

Ve Dr. Lin'in bahsettiği gibi, sonuçta sağlığı korumak (ve COVID-19 potansiyel olarak ölümcül bir hastalık olduğu için hayatı), yüz dolgusu uygulandıktan sonra daha iyi görünen daha iyi bir yüze sahip olmaktan daha önemlidir.

Jesus Del Toro

Editör: TE Bilisim