Yüz maskesi takmalı mıyız? Çocuklarımıza öksürdüklerinde ağızlarını örtmelerini söyleriz, bu yüzden COVID-19'a sahip olan veya olmayanları tahmin edemediğimizde, halka açık bir yüz giymek mantıklıdır.

Ancak tüm yüz kaplamaları aynı değildir. İki geniş kategoriye ayrılabilirler: öncelikli olarak kullanıcıyı ve bez yüz kaplamalarını korumak için tasarlanmış solunum maskeleri, daha çok nefes yönlendirme cihazları olarak kabul edilebilir.

Nefes yönlendirme cihazları, özellikle sıvı sıçramasına karşı az miktarda koruma sunsa da, asıl rolleri, solunan nefesin kullanıcıdan çok uzakta seyahat etmesini durdurmaktır. Amaç diğer insanlara nefes almayı önlemek ise bir tane giymek mantıklıdır. Virüsün kendisi bu tür yüz kaplamalarından kolayca geçebilse de, iyi tasarlanmışlarsa, yayılma derecesini azaltmada etkili olabilirler. 

Bu nedenle , özellikle kapalı iç mekanlarda yüz kaplamaları giymek için son tavsiyeler .

Diğer tip solunum maskeleri, tam yüzlü bağımsız solunum cihazından (SCBA), “yüz parçalarını filtrelemek” (FFP) olarak adlandırılan tek kullanımlık maskelere kadar çok çeşitli tiplerde ve bağlantı parçalarında gelir.

Birleşik Krallık ve Avrupa'da FFP'ler, kaç tane diğer partikülle (medyan çapı 0,6 mikrometre) ve yağ partiküllerine (medyan çapı 0,4 mikrometre) ve diğer birkaç parametreye (bir insan saçı karşılaştırması için ) bağlı olarak üç kategoriye ayrılabilir. Yaklaşık 75 mikrometredir). FFP1 maskeleri, test parçacıklarının % 80'ini, FFP2 % 94'ü ve FFP3 % 99'unu geçmesini önleyebilir.

FFP maskelerinin bu nispeten yüksek filtrasyon verimliliği de nefes almasını oldukça zorlaştırır, bu nedenle bazen bir valf eklenir . Valfın amacı, kullanıcı için nefes almayı kolaylaştırmak olduğundan, valfler içeri giren havayı filtreleme eğilimindedir, ancak dışarı çıkan havayı filtreleme eğilimindedir. Sonuç olarak, kullanıcıyı çevreden değil çevreden korumak için tasarlanmıştır.

Kimi koruyoruz?

Giyeni korumak için tasarlanmış yüz kaplamaları ile diğer insanları koruyabilenler arasındaki bu ayrım, yüz maskeleri hakkındaki son tartışmaların merkezinde yer almaktadır. Klinik ortamlarda, maskeler normalde kişisel koruyucu ekipmanın (PPE) bir parçası olarak kullanılır. Bununla birlikte, pandemi boyunca şiddetli KKD eksikliği, en etkili KKD'nin sağlık çalışanları ve ön cephedeki diğerleri için ayrılmasını önemli kılmıştır . Panik satın alma KKD'leri sağlık çalışanlarını riske atar .

Klinik ortamın dışında durum çok farklıdır. Her ne kadar kişisel bir bakış açısından hepimiz virüsü almaktan korunmak istiyorsak, KKD eksikliği, temel amacın, belirli bireyleri korumak yerine virüsün daha geniş popülasyonda yayılmasını durdurmak olduğu anlamına gelir. Bu nedenle, PPE yerine, nefesimizi yönlendiren yüz kaplamaları giymeye teşvik ediliyoruz, böylece virüsü taşıyorsak, onu diğer insanlara yayma şansımız daha az.

Cerrahi maskeler, belirli standartlara göre yapılandırılmış tek nefes kesici maskelerdir (AB'de tıbbi cihazlar olarak kabul edilirler). İnsanların satın aldığı veya yaptıkları diğer yüz kaplamalarının büyük çoğunluğu, belirli bir standarda göre yapılandırılmamıştır, bu da ev yapımı yüz kaplamaları yapmak için yeni rehberlik, iyi çalıştığı bilinen tasarımları ve malzemeleri giderek daha fazla önermektedir .

İyi bir tasarım söz konusu olduğunda, iyi takılmış bir yüz ağzı, burnu ve çeneyi kaplar, kulak çevresindeki halkalar yanlarda boşluk kalmamasını sağlar. Bu önemlidir, çünkü nefesiniz kumaştan geçmesine rağmen, amaç onu yaymamak için yavaşlatmaktır.

İronik olarak, eğer amacı diğer insanları korumak için nefesi yönlendirmekse, KKD için tasarlanmış yüz maskeleri takmaya karşı ikinci bir argüman alakalı hale gelir. Solunumun yönlendirilmesinden ziyade valfli FFP maskeleri nefesi valf içinden belirli bir yöne yönlendirir. Sonuç olarak, kullanıcının korunması valfin önünde duranların pahasına olabilir.

California Körfez Bölgesi'nin halka açık vanalarla maske takmasını yasaklamasının nedeni budur . San Francisco itfaiye departmanı, hem kullanıcının hem de etrafındaki kişilerin korunmasını sağlamak için çift maskeleme gerektiren bir video hazırladı . Diğerleri ise valflerin bantla kapatılmasını öneriyorlar . Bu maskelerin klinik ortamlarda neredeyse her zaman plastik bir yüz siperi ile giyilmesi de önemlidir, böylece hem sağlık çalışanı hem de hasta korunur.

Uygulanan standartlar olmadan, yüz kaplamalarının etkinliği her zaman değişken olacaktır. Bu değişkenlik, yüz kaplamalarının kullanımı konusundaki tartışmaların çoğunun nedeni olmuştur. Ne yazık ki, batı ülkelerinin, özellikle, halka kaplama giymek zorunda olmamızın nedeninin, bireyleri korumak değil, herkesi korumak için küçük bir katkı sağlamak olduğunu anlamak aylar sürdü. Dolayısıyla, bireyleri korumak için tasarlanmış en etkili KKD maskelerinin hepimizi korumak için en az etkili olanlardan biri olması belki de ironiktir.

Editör: TE Bilisim