Elektrikli otomobiller ve otobüslerden sıfır karbon üreten enerji kaynaklarına, yeni ve gelişen teknolojilerle birlikte yenilikçi politika değişiklikleri iklim değişikliğiyle mücadele için kritik öneme sahip. Ancak Salı günü yayınlanan yeni bir BM çok kurumlu raporuna göre, etkili olmak için ulaşım stratejilerinin en yoksullar da dahil olmak üzere herkese fayda sağlaması gerekiyor.

BM Ekonomik ve Sosyal İşler Departmanı (DESA) başkanı Liu Zhenmin, önsözünde , Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ( SKH'ler ) ve Paris İklim Değişikliği Anlaşması'na ulaşmak için “2030 zaman çizelgemizde  Sürdürülebilir Ulaşım, Sürdürülebilir Kalkınma işliyor” dedi.

'Odaklanmış, küresel çaba'

Perşembe günü Çin'in başkenti Pekin'de ve çevrimiçi olarak başlayacak olan ikinci Küresel Sürdürülebilir Ulaşım Konferansı'na hazırlık olarak, yeni rapor, SDG 11'de belirtildiği gibi şehirleri güvenli ve dirençli hale getirmeye yönelik entegre, sürdürülebilir bir yaklaşıma yönelik ileriye dönük bir rota çiziyor .

“İçine iki yıl BM Eylem On SDGs için, biz hızlandırılmış ilerleme birden amaç ve hedefleri arasında aynı anda ihtiyaç olduğunu fark etmelidir”, Bay Liu söyledi.

Bu nedenle, sürdürülebilir kalkınmanın ekonomik, sosyal ve çevresel boyutları arasında derin, sistemik bağlantıların olduğu alanlarda “odaklı, küresel bir çaba” gösterilmesi gerektiğini belirterek, sürdürülebilir taşımacılığı “bu önemli alanlardan biri” olarak nitelendirdi. .

COVID etkileri

COVID-19 pandemik, yoksulluğu ortadan kaldırma açlığa son, kadının güçlendirilmesi, eğitim güçlendirilmesi ve toplum sağlığını geliştirmeye yönelik ilerlemenin geri yıllar belirledi.

Ancak, iklim değişikliği amansız bir şekilde devam etti.

DESA başkanı, "2020'deki küresel ortalama sıcaklıklar, sanayi öncesi seviyelerin 1,2°C üzerindeydi ve istenen 1,5°C sınırına tehlikeli bir şekilde yaklaşıyordu" dedi.

Salgın ayrıca Ulaştırma Konferansını başlangıçta planlanandan bir buçuk yıl sonra erteledi.

Rapora göre , pandemiden kurtulmak, herkese 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemine ulaşmak için entegre çözümlerle birlikte yolcu ve yük taşımacılığını yeniden düşünme şansı verecek .

Değişen zihniyet

Beş yıl önce Türkmenistan'da düzenlenen ilk Ulaştırma Konferansı'ndan bu yana, küreselleşme ve dijitalleşme ile daha da yakınlaşan bir dünyada sürdürülebilir taşımacılığın önemi giderek daha fazla takdir ediliyor.

“Ulaşım, bağlantı, ticaret, ekonomik büyüme ve istihdamı teşvik etmek için hayati önem taşıyor. Yine de önemli bir sera gazı emisyonu kaynağı olarak ima ediliyor” diye hatırlattı Bay Liu.

“Bu takasların çözülmesi, sürdürülebilir ulaşımın ve bu sayede sürdürülebilir kalkınmanın sağlanması için esastır”.

Sürdürülebilir Taşıma uygun uygulandığında, ortaya çıkan yeni teknolojiler düşük / sıfır karbon araç ve akıllı taşıma sistemleri ve yaratan yeni yakıt, güç ve dijital altyapı olarak mevcut çözümleri, hızlandırarak birçok presleme sorunları çözme anahtarı olarak rapor idame ettirmesi zararlı sonuçları azaltmak.

“ Yenilikler, taşıma manzara değişiyor, tüketici tercihlerini ve destekleyici politika üretmeyi gelişen, yeni teknolojiler tarafından yönlendirilen ”, Bay Liu kabul etti.

Değişen bir sahne

Bilim, sürdürülebilirliğe dönüşmek için muazzam bir potansiyele sahip olsa da , bazı yeni teknolojiler , eşitsizlikleri daha da derinleştirme , belirli ülkelere kısıtlamalar getirme veya çevre için ek zorluklar sunma riski de taşıyor .

Bu nedenle, araçların tüm ürün döngüsü boyunca çevresel etkileri azaltan önlemlerin yanı sıra, ulaşım hizmetlerine adil erişimi sürdürmeye ve genişletmeye yönelik önlemler de bunlara eşlik etmelidir.

Rapor, Hükümetleri ve uluslararası kuruluşları, tüm yeni ulaşım teknolojilerinin geliştirilmesini ve yaygınlaştırılmasını düzenlemeye teşvik ediyor.

Dönüm noktası an

Yaklaşan Konferansı "dünyanın dört bir yanından paydaşlar için bir dönüm noktası" olarak nitelendiren DESA başkanı, bunu "zorlukları ve fırsatları, iyi uygulamaları ve çözümleri tartışmak için bir fırsat" olarak nitelendirdi.

DESA tarafından kapsamlı bir BM kuruluşları ağıyla işbirliği içinde hazırlanan rapor, tartışmalara ve ileriye yönelik seçeneklere ilişkin önemli bir arka plan sunacaktır.

E-otobüsler: Sürdürülebilir ulaşım için 'İsviçre çakısı çözümü'

Kararlı bir uzmana göre, dünyanın iklim kriziyle başa çıkmak için atabileceği en önemli adım, otobüslerden başlayarak dünyadaki her ulaşım modunu hızla karbondan arındırmak.

Los Angeles Cleantech Incubator'da Kilit Açma İnovasyonu Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Sustainable Mobility bülteninin yazarı Alex Mitchell, karbonun dünyanın ulaşımdan kaldırmak zorunda olduğu varoluşsal bir tehdit olduğunu söylüyor.

Bay Mitchell için, elektrikli otobüsler soruna bir "İsviçre çakısı çözümü" çünkü yolcu sayısı arttıkça özel arabaya daha az bağımlılık var ve hem gelişmekte olan hem de gelişmiş pazarlarda eşit derecede uygulanabilirler.

14-16 Ekim tarihleri ​​arasında gerçekleşecek olan BM Sürdürülebilir Taşımacılık Konferansı öncesinde Bay Mitchell, UN News'den Liz Scaffidi ile dünyanın güvenli, erişilebilir ve çevre dostu ulaşıma geçebileceği yollardan bazılarını paylaştı.

?  E-otobüsler: Sürdürülebilir ulaşım için 'İsviçre çakısı çözümü' 

Editör: TE Bilisim