Theodorakis, dünyanın her yerinde hala çalınan ve dans edilen bir enstrümantal olan "Zorba The Greek" filmi için muhtemelen Yunan müziğinin en bilinen parçasını kaleme aldı.

"Yunan Zorba" filmindeki bulaşıcı, dünyevi müziği milyonlarca turist için ülkesinin güneşli ve kaygısız bir imajını beslemeye yardımcı olan besteci Mikis Theodorakis, 96 yaşında Perşembe günü öldü.

Vefat haberi tüm ülkeyi sararken, meclis bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

Kültür Bakanı Lina Mendoni, "Bugün Yunanistan'ın ruhunun bir parçasını kaybettik. Mikis Theodorakis, öğretmen Mikis, entelektüel, radikal, Mikis'imiz gitti" dedi.

Düşünceli bir görünüme ve dalgalı saçlara sahip heybetli bir adam olan Theodorakis, müziği aracılığıyla komünizm ve dünya hakkında ilerici, demokratik bir vizyon uyandırdı.

Ancak sol görüşlerinden dolayı hapis ve işkence de dahil olmak üzere siyasi mücadeleleri, Yunanistan'ın ziyaretçiler tarafından nadiren görülen farklı bir yönünü yansıtıyordu.

Besteleri, bir Girit sahilinde çıplak ayakla dans eden sevimli serseri olarak Anthony Quinn'in başrolde olduğu uluslararası bir hit olan 1964 filminin müziklerinden, kimlik ve direnişin heyecan verici şarkılarından oluşan bir dizi "Romiosini"nin (Yunanlık) muazzam yoğunluğuna kadar uzanıyordu.

Yunan Komünist Partisi KKE yaptığı açıklamada, "Çalışma yapısı, adaletsizlik ve bozgunculuk, yeni mücadele ve direnişle sürekli bir yüzleşmeydi." Dedi.

Onun ezgileri yaygın bir popülerlik kazandı, solun marşları haline geldi ve sağın onaylanmamasını kazandı, yani çoğu zaman yasaklandı.

Günlük bültenHer sabah temel uluslararası haberleri alınAbone ol

İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra sağcı kralcılar ile solcu halk güçleri arasındaki savaşta gerilla sempatizanı olmakla suçlanarak Temmuz 1947'de tutuklandı ve işkence gördü.

1967'den 1974'e kadar Yunanistan'ı yöneten askeri cunta altında hapse atıldı ve tekrar işkence gördü.

Daha sonraki yaşamında, çılgınca farklı partiler için parlamentoda iki görev yaptı.

Bir keresinde Reuters'e verdiği bir röportajda, "Komünist, sosyal demokrat ya da başka bir şey değilim. Ben özgür bir adamım" dedi. 

Editör: TE Bilisim