Portekiz, bu yılın ilerleyen günlerinde Slovenya'nın da takip edeceği Avrupa Birliği (AB) başkanlığını devralırken, BM Mülteci Ajansı (BMMYK) Salı günü onları, sığınak arayanlar için daha iyi bir koruma sistemi oluşturma çabalarına öncülük etmeye çağırdı.

BMMYK'nin AB İşlerinden Sorumlu Temsilcisi Gonzalo Vargas Llosa, yeni bir AB Göç ve İltica Paktı müzakereleri sırasında reformun merkezi olması çağrısında bulundu ve "hayatları kurtaran, mültecileri Avrupa'da ve küresel olarak koruyan ve bulan bir AB'nin önemini vurguladı. Zorla yerinden edilmeyi sona erdirecek ve dirençli toplumlar inşa edecek çözümlere her zamankinden daha fazla ihtiyaç var” dedi.

Bu amaçla BM kuruluşu , AB Başkanlığının hak temelli ve sürdürülebilir bir sığınma sistemi için öngörülebilir, ilkeli ve dayanışma odaklı önlemler önermesini tavsiye etti.  

Ayrıca, zorla yerinden edilmiş insanların çoğunun yaşadığı ülkelerde ve bölgelerde zorla yerinden edilme ve düzensiz göçün temel nedenlerini ele alma ve siyasi ve mali desteği yeniden canlandırma ihtiyacını vurguladılar. 

Vargas Llosa, “2021'in, AB'nin Avrupa'da ve küresel olarak liderlik göstermesiyle, mültecilerin korunması için yeni bir sayfa olacağını umuyoruz” dedi. 

BMMYK, önerilen AB Paktı'nın, arama ve kurtarma operasyonlarının iyileştirilmesini ve öngörülebilir karaya çıkmanın sağlanmasını içeren hızlı bir şekilde kabul edilmesini umuyor. 

Vargas Llosa, "AB Paktı ile ilgili müzakereler devam ederken, AB Üye Devletlerinin, örnek olarak önderlik etme ve Avrupa'da sığınma arayan kişileri daha iyi koruma fırsatını yakalayacaklarına güveniyoruz" dedi.  

Daha fazla soru 

BMMYK, başkanlıkları dayanışma ve sınır prosedürleri gibi konularda ilerleme yollarını keşfetmeye ve uluslararası koruma için adil ve hızlı iltica prosedürlerini savunmaya teşvik etti; menşe ülkelerine dönmek isteyenler için onurlu geri dönüşler; orantısız sayıda sığınma talebi alan Devletler için öngörülebilir dayanışma mekanizmaları. 

Dünyadaki mültecilerin yüzde 85'inin gelişmekte olan ülkelerde yaşadığı BMMYK, AB başkanlıklarını insani temelli mali yardımla birlikte öngörülebilir, esnek bir kalkınma ve iltica sistemlerinin güçlendirilmesi de dahil olmak üzere ev sahibi Devletlere destek sağlamaya çağırıyor.  

Yenilenen eylem planı 

Ülkeler yeniden yerleşim ve aile birleşimine daha fazla bağlılık gösterirlerse daha az insanın tehlikeli yolculuklar yapabileceği zeminine karşın, BMMYK Avrupa Komisyonu'nun 2021-27 tarihli yenilenmiş Entegrasyon ve İçerme Eylem Planını memnuniyetle karşıladı. 

BMMYK Temsilcisi, "2021 AB Başkanlıkları, savaştan ve zulümden kaçan insanları koruyan ortak ve uygulanabilir bir AB sığınma sistemine giden yolu açan tartışmaları kolaylaştırmak için çok önemli bir role sahiptir" dedi.

Editör: TE Bilisim