Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, Ankara’ya gelerek seslerinin duyurmaya çalışan çiftçilere ilişkin Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi.

Gülüm konuyla ilgili şu açıklamayı gerçekleştirdi;

Derinleşen ekonomik kriz ve on yıllardır uygulanan neoliberal politikalar nedeniyle örgütsüzleştirilen, sermaye karşısında yalnız bırakılan, borçlandırılan ve üretim araçları satmak zorunda bırakılan çiftçiler ağırlaşan şartlar karşında mağdur edilmektedir. Çiftçiler pandemiyle birlikte daha da artan gübre, ilaç, mazot, elektrik, tarımsal sulama ve diğer maliyetler yüzünden üretim yapamayacak hale gelmiş ve tarım alanlarında kalabilmek için Tarım kooperatiflerine, bankalara ve tefecilere borçlanmışlardır. Çiftçiler maliyetlerin çok olması sebebiyle zarar etmekte ve borçlarını ödeyemeyerek üretim alanlarını terk etmektedirler. Çiftçilerin ödeyemediği borçlar yüzünden sayısız icra dosyası açılmış ve bu süreçte ne yazık ki bu borçlar yüzünden intihar eden çiftçiler olmuştur. Tarım Kanunu ile tarımsal desteklemeler için bütçeden ayrılacak kaynağın milli gelirin yüzde 1’inden az olamayacağı hükmü getirilmiş olsa da çiftçilere bu oranda bir destek yapılmamıştır.

Çiftçiler 30.09.2021 tarihinde Ankara’ya gelerek Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği önünde yaptıkları açıklamada;  borçları yüzünden üretim yapamadıklarını ve geçinemediklerini söyleyerek özellikle Tarım Kredi Kooperatifleri, Ziraat Bankası ve özel bankalara olan borçlarının faizlerinin silinmesi ve uygun yapılandırmaların yapılması talebinde bulunmuştur.

Bu bağlamda;

  1. Çiftçilerin taleplerinden haberdar mısınız? Bu talepler konusunda bir girişiminiz olacak mıdır?
  2.  Bankalara ve Tarım Kredi Kooperatiflerine borcu olan çiftçi sayısı kaçtır? Çiftçilerin Ziraat Bankası, Tarım Kredi Kooperatifleri ve özel bankalara olan borçları toplamda ne kadardır? Bu borçların toplam faizi ne kadardır?
  3. Son 2 yılda çiftçilerin borçlarının ne kadarı yapılandırılmıştır?
  4. Son 2 yılda kaç çiftçi hakkında borçlu sıfatıyla icra dairelerinde takip dosyası açılmıştır? Takipteki toplam borç miktarı nedir?
  5. Çiftçilerin tarım alanlarına dönebilmeleri için borçlarının koşulsuz olarak devlet tarafından karşılanması için bir planınız mevcut mudur?
  6. Tarım Kanunu’nun 21. maddesinde yer alan ‘GYSH’nin en az %1’i çiftçiye destek olarak verilir’ açık hükmü neden ihlal edilerek çiftçiye yeterli destek sağlanmamaktadır?
  7. Tarımı dışa bağlı olmaktan çıkaran ve kapitalizmin karşısında koruyan yasal düzenlemeler konusunda bir girişiminiz olacak mıdır?
Editör: TE Bilisim