Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, Muğla’da zeytinlikleri yanan köylülerin tapularına şerh konulmasına ilişkin  Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Fatih Dönmez tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi.

Muğla'nın Bodrum ve Milas ilçelerinde Temmuz ayında çıkan ve 13 gün süren orman yangınlarında zeytinlik arazileri yanan dokuz köye (Yukarı Mazı, Armutçuk, Yeniköy, Bozalan, Fesleğen, Aşağı Mazı, Çiftlik, Çökertme ve Türkevleri) ait zeytinlik alanlar kamulaştırma amacı ile Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) ilan edilerek Enerji Bakanlığı tarafından köylülere ait arazilerin tapularına şerh konulmuştur.

Söz konusu karar 21 Mart 2021 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanarak 100’den fazla köylünün tapularına haberleri olmadan 14 Haziran 2021 tarihinden itibaren şerh konulmaya başlanmıştır.  Köylüler ise tapularına şerh konulduğunu daha sonra tesadüf sonucu öğrenmiştir. 

Bodrum Kent Konseyi Başkanının “Özellikle yangından önce şerh konulması kötü bir tesadüf mü yoksa bu işin altında başka işler de var mı” şeklindeki açıklaması basına yansımıştır.

Bölge sakinleri zeytinlik alanlarının gasp edilmek istenmesine tepki göstererek, geçim kaynakları olan zeytinlik alanlarının ellerinden alınmasına izin vermeyeceklerini ve yapılması planlanan RES’lerin turizm bölgelerine, doğaya ve yaşam alanlarına verecek zararlara karşı da mücadele edeceklerini ve bunun için de dava açacaklarını ifade etmektedirler.

Bu bağlamda;

  1. Bodrum ve Milas ilçelerine bağlı söz konusu köylerde Yenilenebilir enerji kaynak alanları belirlenirken hangi kurum ve kuruluşların görüşleri alınmıştır? Bölge halkının ve çevre kurumlarının görüşleri alınmış mıdır?
  2. Yenilenebilir enerji kaynak alanları gerekçesiyle zeytinlik alanları kamulaştırılmak istenen tapu sahipleri köylülerin itirazları neden dikkate alınmamaktadır?
  3. Temmuz’da yaşanan yangının söz konusu arazilere ait tapulara şerh konulmasıyla herhangi bir ilişkisi var mıdır? Yanan zeytinlik arazilere ait tapulara yangından önce şerh konulması tesadüf müdür?
  4. Bakanlık olarak köylülerin görüş ve itirazlarının yanı sıra, doğaya ve yaşam alanlarına vereceği zararları da dikkate alarak söz konusu RES projesinin iptali ve köylülere ait tapulara konulan şerhin kaldırılması için bir çalışma yapacak mısınız?
Editör: TE Bilisim