Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, Şişecam grevinin engellenmesine ilişkin Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk  tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, verdiği soru önergesinde

Türkiye Petrol Kimya Lastik İşçileri Sendikası’nın (Petrol-İş) Mersin Şubesi, Soda Sanayii A.Ş.’deki toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine grev kararı almış ve 14 Eylül’de işyerine asılan karara göre 9 Ekim’de greve başlayacaklarını duyurmuştur.

Şişecam’a ait Mersin’in Akdeniz ilçesinde yer alan soda ve krom üretim tesisleri ile Adana Seyhan İlçesinde bulunan tuz işletmesinde Petrol-İş Sendikası tarafından alınmış olan grev kararı 8 Ekim’de Cumhurbaşkanlığı kararı ile “genel sağlığı ve milli güvenliği bozucu” olduğu gerekçesiyle 60 gün ertelenmiştir.

Toplu sözleşme ve grev işçilerin mücadeleleriyle kazanılan ve Türkiye’nin tarafı olduğu uluslararası konvansiyonlarla, özellikle BM Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) sözleşmeleriyle korumayı taahhüt ettiği demokratik bir haktır. Bu bakımdan, söz konusu erteleme/yasaklama kararı demokrasi ve hukuk devleti ilkeleri ile bağdaşmadığı gibi işçilerin hak mücadelesine de ket vurmakta, toplu iş sözleşmelerinde işverenlerin elini güçlendirmektedir.

Öte yandan salgın döneminde üretimin tüm hızıyla devam ettiği, açıklanan ekonomik tedbir paketlerinde işçilerin değil işverenlerin korunduğu, onların ihtiyaçlarının önceliğinde politikalar belirlendiği göz önüne alındığında pandemi sürecinin istismar edilerek işçilerin hak mücadelelerinin engellendiği görülmektedir.

Bu bağlamda;

  1. Soda Sanayii ile başlayan görüşmelerin 8.oturuma kadar tıkanmasının sebebi nedir?
  2. Söz konusu grev ile milli güvenlik arasında nasıl bir bağlantı vardır? Bu grevin milli güvenliğe aykırılık teşkil eden unsuru nedir?
  3. Gerçekte hiçbir milli güvenlik sorunu yaratmamasına rağmen işçilerin toplu sözleşme ve grev hakkının kullanımı engellenirken, işçilerin haklarını gasp eden işverenlere yönelik herhangi bir yaptırım uygulanmamış olması sermayeden yana tutum aldığınızın kanıtı değil midir?
  4. Şişecam işverenleri ile hükümet arasında bir görüşme olmuş mudur? İşçilerin grev girişimi Şişecam’ın istediği üzerine mi engellenmiştir? Hükümetiniz bu grevi önleme taahhüdünde bulunmuş mudur?  
  5. Covid-19 salgını; AKP’nin miting, çay dağıtma toplantısı gibi kitlesel etkinliklerine engel oluşturmaz iken muhalif protesto eylemleri ve işçi grevleri için nasıl engel oluşturmaktadır?
  6. Partinizin iktidara geldiği 2002 yılından bugüne kadar yapılan işçi grevi sayısı kaçtır? Bakanlar Kurulu veya Cumhurbaşkanlığı kararıyla yasaklanan veya ertelenen işçi grevi sayısı kaçtır? Yasaklanan veya ertelenen işçi grevleri, tarihleri ile hangi iş kollarında ve hangi kuruluşlarda gerçekleşmiştir? 
Editör: TE Bilisim