Türkiye genelinde binlerce kişi il ve ilçe belediyelerinde yardımcı zabıta ve zabıta destek personeli olarak belediye şirketlerinde pek çok alanda çalışmaktadır. Ancak 657 sayılı kanuna tabi zabıta memurlarının yaptığı bütün işleri yapmalarına rağmen zabıta destek personelleri kadrosuz olarak çalıştırılmaktadırlar. Belediyelerin %51 hissesinden fazlasının sahibi olduğu şirketlerde aynı işi yapmalarına rağmen memurların yaklaşık yarısı kadar maaş almaktadırlar.

Kadrosuz ve düşük maaşa rağmen sağlık, trafik ve güvenlik gibi pek çok alanda fiili olarak sahada, ağır koşullarda ve kimi zaman da riskli görevlerde çalışan zabıta destek personeli ruhsal ve fiziksel olarak yıpranmaktadır. Zabıta destek personellerinin talebi; 657 sayılı kanuna tabi olarak memur kadrosu verilmesi, maaş ve çalışma koşullarının iyileştirilmesidir.

Bu bağlamda;

1.      Belediye şirket işçisi destek personellerinin kadroya alınmamasının gerekçesi nedir? Kadroya alınmaları yönünde herhangi bir çalışmanız var mıdır?

2.      Hâlihazırda kadroya alınmamış olmalarına rağmen 657 sayılı kanuna tabi memurlar gibi çalıştırılmaları mevzuata aykırı değil midir?

3.      İl ve ilçe belediyelerinde zabıta destek personeli olarak çalışan personel sayısı kaçtır? Hangi belediyede kaç işçi çalıştırılmaktadır?

4.      Bakanlık olarak zabıta destek personellerinin çalışma koşullarının ve maaşlarının iyileştirilmesi için çalışanız olacak mıdır?

Editör: Haber Merkezi