Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm,  Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın ‘Eşi Vefat Etmiş Kadınlara Yönelik Konut Destek Programı’ kapsamında bekar annelere yönelik uygulanan ayrımcılığa ilişkin Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi.

Züleyha Gülüm, soru önergesinde şu ifadelere yer verdi.

Bakanlığınız tarafından; eşi vefat etmiş sosyal yardım faydalanıcısı kadınlara yönelik; Eşi Vefat Etmiş Kadınlara Yönelik Konut Destek Programı kapsamında 2.023 adet konut temini sağlanacağı, toplamda 607 milyon TL bütçe ile hane başına 300 bin TL destek verileceği açıklanmıştır. Ancak bu destek programının şartları kadınlara yönelik ayrımcılık içermektedir. Nitekim destek alma şartı olarak ‘Eşi vefat etmiş, 18 yaş altında en az üç çocuklu hane özelliğine haiz olmak kaydı ile diğer eşi vefat etmiş çok çocuklu aile özelliğine sahip olmak’ ile sınırlandırılmıştır. Dolayısıyla destek programına konulan şartlar iddia edildiği gibi ‘Eşitsizliklerin Azalması’ amacı ile çelişmektedir. Kadınlara destek koşullarını ancak evli oldukları erkeğin ölmesi haline bağlayan anlayış hem evli olmadığı halde çocuğu bulunan bekar annelere hem de çocuğu olup da boşanmış kadınlara yönelik bir ayrımcılık içermektedir. Kadınların,  hukuken tanınmış hak ve hürriyetlerden karşılaştırılabilir durumdakilere kıyasla eşit şekilde yararlanmasını medeni hali nedeniyle engelleyen veya zorlaştıran her türlü farklı muamele medeni hal temelinde doğrudan ayrımcılık oluşturmaktadır. Diğer yandan getirilen ‘18 yaş altı en az 3 çocuk’ şartı kadınların kaç çocuk doğurup doğurmayacağı konusunda dahi kadın bedenine dönük bir müdahale anlamını taşımaktadır.

Destek programı kapsamından 3 çocuk şartı kaldırılarak; boşanmış ve çocukları ile yaşayan kadınlar ve evli olmaksızın çocuğu bulunan kadınlar da dahil edilmelidir.

 

Bu bağlamda;

 

1)              Bakanlığınızın destek kapsamını "Eşi Vefat Etmiş Kadınlarla" sınırlandırması Medeni Hal Ayrımcılığı değil midir?

2)              Destek şartı olarak ‘18 yaşın altında en az 3 çocuk’ kriterinin hukuki bir dayanağı var mıdır?

3)              En az 3 çocuk şartı ile kadın bedenine dönük söylemler kadınlara yönelik ayrımcılık değil midir?

4)              Söz konusu destek programı hangi aşamadadır? Bakanlığınız tarafından ayrım gözetilmeksizin bekar annelerin tamamını kapsayan aynı mahiyette bir destek programı sunulacak mıdır? 

Editör: Haber Merkezi