Ukraynalı yetkililer Çarşamba günü, Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy'in Washington'da ülkesi için daha fazla yardım talebinde bulunmasının ardından Rusya'nın bu hafta Kiev'e düzenlediği ikinci füze saldırısında en az 51 kişinin yaralandığını, evlerin ve bir çocuk hastanesinin hasar gördüğünü söyledi.

Ukrayna Hava Kuvvetleri Telegram'da yaptığı açıklamada, Ukrayna hava savunma sistemlerinin başkenti hedef alan 10 balistik füzenin tamamını sabah saat 3 civarında (01:00 GMT) düşürdüğünü söyledi. 

Yetkililer, düşen enkazın Kiev'in başkenti kesen Dnipro Nehri boyunca uzanan dört bölgesinde yaralanmalara ve hasara yol açtığını söyledi. 

Belediye Başkanı Vitali Klitschko, Telegram'a yaptığı açıklamada, Kiev'in Dniprovskyi bölgesindeki bir çocuk hastanesinin pencerelerinin ve girişlerinin enkaz nedeniyle paramparça olduğunu, ancak ilk değerlendirmelere göre herhangi bir can kaybı yaşanmadığını söyledi.

Kiev'in askeri idaresi başkanı Serhiy Popko, Telegram'a yaptığı açıklamada, enkazın Dniprovskyi bölgesindeki çok sayıda konut binasına da isabet ettiğini ve aralarında altı çocuğun da bulunduğu en az 51 kişinin yaralandığını söyledi. İlçenin su şebekesi de zarar gördü.

BM öncülüğündeki rapora göre geçen yıl yaklaşık 282 milyon insan akut açlıkla karşı karşıya kaldı BM öncülüğündeki rapora göre geçen yıl yaklaşık 282 milyon insan akut açlıkla karşı karşıya kaldı

Rusya'nın saldırıda kullandığı füzelerin sayısı ve türü henüz bilinmiyor. Saldırı, Pazartesi günü erken saatlerde Kiev'i hedef alan ve dört kişiyi yaralayan balistik füze salvosunun ardından gerçekleşti.

Salı günü ABD Başkanı Joe Biden, Cumhuriyetçileri , üst düzey bir ABD milletvekiliyle görüşmesi daha fazla destek taahhüdü olmadan sonuçlanan Zelenskiy'e ek askeri yardım sağlamamaları halinde Rusya'ya bir "Noel hediyesi" verecekleri konusunda uyardı.

Çarşamba günü Kiev'in Desnyanskyi, Darnitskyi ve Holosiivskyi bölgelerindeki binalara da zarar veren saldırıyla ilgili Rusya'dan herhangi bir açıklama yapılmadı.

Hem Moskova hem de Kiev, Rusya'nın Şubat 2022'de komşusuna karşı başlattığı yaklaşık 22 ay süren savaşta sivilleri hedef aldığını reddediyor.

Hava Kuvvetleri ayrıca Ukrayna'nın güneyindeki Odesa bölgesi üzerinde Rusya tarafından fırlatılan 10 saldırı uçağının tamamının düşürüldüğünü söyledi.

Popko, enkazın bir binaya ve yakındaki arabalara çarparak yangına yol açması üzerine Dniprovskyi bölgesindeki bir konut binasından yedisi çocuk 17 kişinin tahliye edildiğini söyledi.

Yaralanmaların çoğunun patlama dalgasının patlattığı pencerelerden kaynaklandığını ekledi.

"Çok sayıda yaralı var" diyen Popko, yaralı sayısının artabileceğini öne sürdü.

Editör: Süleyman Devrim Boğa