BM ve ABD, hırsızlığı önlemeye yönelik reformları uygulamaya koyduktan sonra Aralık ayında duraklamayı kaldırdı, ancak Tigray yetkilileri gıdanın ihtiyacı olanlara ulaşmadığını söylüyor

KAMPALA, Uganda: Ulusal ombudsman Salı günü yaptığı açıklamada, Etiyopya'nın Tigray ve Amhara bölgelerinde son aylarda yaklaşık 400 kişinin açlıktan öldüğünü söyledi; bu, federal bir organ tarafından açlığa bağlı ölümlerin nadiren kabul edildiği bir durum.

Yerel yetkililer daha önce kendi bölgelerinde açlıktan kaynaklanan ölümler bildirmişti ancak Etiyopya federal hükümeti bu raporların "tamamen yanlış" olduğu konusunda ısrar etti.

Etiyopya'nın ombudsmanlık ofisi, kuraklığın pençesinde olan ve resmi olarak 14 ay önce sona eren yıkıcı bir iç savaşın etkisi altında kalan bölgelere uzmanlar gönderdi. Son altı ayda Tigray'de 351 kişinin, Amhara'da ise 44 kişinin açlıktan öldüğü sonucuna vardılar.

Associated Press'in gördüğü bir yardım notuna göre, yardım kuruluşlarının hırsızlık nedeniyle uzun bir aradan sonra tahıl teslimatlarına yeniden başlamasından bir aydan fazla bir süre sonra, Tigray'deki ihtiyaç sahibi insanların yalnızca küçük bir kısmı gıda yardımı alıyor.

BM Dünya Gıda Programı'nın eşbaşkanlığını yaptığı bir grup yardım kuruluşu olan Tigray Gıda Kümesi'nin bildirisine göre, bu ay Tigray'deki insani yardım kuruluşlarının hedef aldığı 3,2 milyon kişiden yalnızca yüzde 14'ü, 21 Ocak itibarıyla bu yardımı alabildi. 

Bildiri, insani yardım gruplarını operasyonlarını "derhal büyütmeye" çağırıyor ve şu uyarıda bulunuyor: "Şimdi hızlı bir şekilde harekete geçilmemesi, bölgedeki en savunmasız çocukların ve kadınların olası kaybıyla birlikte, kıt mevsimde ciddi gıda güvensizliği ve yetersiz beslenmeyle sonuçlanacak." ”

BM ve ABD, insani amaçlı tahıl çalmaya yönelik "büyük ölçekli" bir planın ortaya çıkmasının ardından geçen yıl Mart ayı ortasında Tigray'e gıda yardımını durdurmuştu. Askıya alma işlemi Haziran ayında Etiyopya'nın geri kalanına da uygulandı. ABD'li yetkililer hırsızlığın şimdiye kadarki en büyük tahıl saptırma olabileceğine inanıyor. Bağışçılar dolandırıcılıktan Etiyopya hükümet yetkililerini ve orduyu sorumlu tuttu.

BM ve ABD, hırsızlığı engellemeye yönelik reformları uygulamaya koyduktan sonra Aralık ayında duraklamayı kaldırdı, ancak Tigray yetkilileri gıdanın ihtiyacı olanlara ulaşmadığını söylüyor.

Brezilya'da yerli halk topraklarının tanınması talebiyle yürüdü Brezilya'da yerli halk topraklarının tanınması talebiyle yürüdü

İki yardım çalışanı AP'ye, gıda kamyonlarına GPS izleyicileri yerleştirmeyi ve karnelere QR kodları yerleştirmeyi içeren yeni sistemin teknik sorunlar nedeniyle sekteye uğradığını söyledi. Yardım kuruluşları da fon sıkıntısı çekiyor.

Bir üçüncü yardım görevlisi, gıda yardımının duraklatılması ve yeniden başlamanın yavaş olması nedeniyle Tigray'deki bazı insanların bir yıldan fazla bir süredir gıda yardımı alamadığını söyledi. Yardım çalışanı, "Birden fazla kayıt ve doğrulama turundan geçtiler, ancak henüz gerçek dağıtım yapılmadı" dedi.

Yardım çalışanları, basına konuşma yetkileri olmadığı için isimlerinin gizli kalması koşuluyla AP ile konuştu.

Etiyopya'da yaklaşık 20,1 milyon insan kuraklık, çatışma ve ekonominin kötüye gitmesi nedeniyle insani gıdaya ihtiyaç duyuyor. Yardımın duraklatılması açlık seviyelerini daha da artırdı.

ABD tarafından finanse edilen Kıtlık Erken Uyarı Sistemi, "kuzey, güney ve güneydoğu Etiyopya'da en azından 2024'ün başlarında kriz düzeyinde açlık veya daha kötüsünün beklendiği" konusunda uyardı. WFP'nin eski bir başkanı, bu açlık seviyelerini "açlığa doğru ilerlemek" olarak tanımladı.

Tigray ile sınırı paylaşan Amhara'da Ağustos ayında patlak veren isyan, insani yardım hareketlerini sekteye uğratıyor ve dağıtımları zorlaştırıyor; Etiyopya'nın birçok bölgesi uzun yıllardır devam eden kuraklık yüzünden harap oldu.

Etiyopya Beslenme Kümesi tarafından hazırlanan ve AP tarafından incelenen bir sunuma göre, Etiyopya'nın Afar, Amhara ve Oromia bölgelerindeki çocuklarda yetersiz beslenme oranları yüzde 15,9 ile yüzde 47 arasında değişiyor. Tigray'de yerinden edilmiş çocuklar arasında bu oran yüzde 26,5'tir. Etiyopya Beslenme Kümesi'ne BM Çocuklara Yardım Fonu ve federal hükümet ortak başkanlık yapıyor.

5,5 milyon insana ev sahipliği yapan Tigray, iki yıl boyunca yüz binlerce kişinin ölümüne yol açan ve komşu bölgelere yayılan yıkıcı bir iç savaşın merkeziydi. Bir BM paneli, Etiyopya hükümetini, Kasım 2022'de barış anlaşmasıyla sona eren çatışma sırasında Tigray'e gıda yardımını kısıtlayarak "açlığı bir savaş yöntemi olarak kullanmakla" suçladı.

BM kuruluşları, STK'lar ve bölgesel otoriteler tarafından yapılan ve AP tarafından da görülen bir değerlendirmeye göre, kalıcı güvensizlik nedeniyle Tigray'deki tarım arazilerinin yalnızca yüzde 49'u geçen yılın ana ekim sezonunda ekildi.

Kuraklık nedeniyle bu bölgelerdeki mahsul üretimi beklenen toplamın yalnızca yüzde 37'siydi. Bazı bölgelerde bu oran yüzde 2'ye kadar düştü.

Kötü hasat, Tigray'in yetkililerini, yardım müdahalesi hemen artırılmadığı takdirde, kuzey Etiyopya'da yüzbinlerce insanın ölümüne neden olan 1984-5 felaketiyle eşleşebilecek bir “yaygın kıtlık” konusunda uyarmaya sevk etti.

Ancak Etiyopya federal hükümeti büyük bir açlık krizinin varlığını reddediyor. Tigray'in lideri Getachew Reda geçen ay yaklaşmakta olan kitlesel açlık ölümleri konusunda alarma geçtiğinde, federal hükümet sözcüsü raporları "yanlış" olarak nitelendirdi ve onu "krizi siyasallaştırmakla" suçladı.

Editör: Süleyman Devrim Boğa