BM insan hakları ofisi OHCHR Salı günü yaptığı açıklamada, Amerikalı bir mahkumun yeni ve denenmemiş bir yöntemle (nitrojen gazıyla boğulma) yakında infaz edilmesinin işkence anlamına gelebileceği konusunda uyardı. 

İHD, İNSAN HAKLARI SAVUNUCULARI SUSMADI, SUSMAYACAK! İHD, İNSAN HAKLARI SAVUNUCULARI SUSMADI, SUSMAYACAK!

Kenneth Eugene Smith 1988 yılında cinayetten suçlu bulundu ve 25 Ocak'ta güneydeki Alabama eyaletinde idam edilmesi planlanıyor.

Acımasız bir ilk 

Bu, ABD'de ilk kez bir kişinin nitrojen gazı kullanılarak öldürüleceği anlamına gelecek.

OHCHR Sözcüsü Ravina Shamdasani, Smith'in idamının uluslararası insan hakları hukuku kapsamında işkence veya diğer zalimane, insanlık dışı veya aşağılayıcı muamele veya ceza anlamına gelebileceğini  söyledi .

Cenevre'de yaptığı konuşmada, "BM insan hakları ofisi, Alabama eyalet yetkililerine Smith'in 25-26 Ocak'ta yapılması planlanan infazını durdurmaya ve bu şekilde başka infazlara yönelik adımlar atmaktan kaçınmaya çağrıda bulunuyor" dedi.

"Alabama, Smith'i 2022'de ölümcül enjeksiyonla idam etmeyi zaten başaramadı. Smith'in ayrıca federal mahkemede yaklaşan infazına karşı devam eden davaları var ve bunlar henüz nihai olarak çözülmedi" diye ekledi. 

Önceden sedasyon yok 

Bayan Shamdasani, Alabama'nın nitrojen boğulması yoluyla infaz öncesinde sedasyon için herhangi bir önlem almadığını belirtti.

"Amerikan Veteriner Hekimler Birliği, bu şekilde ötenazi yapılırken büyük hayvanlara bile sakinleştirici verilmesini tavsiye ediyor" dedi.

Alabama eyaletinin uygulama protokolü aynı zamanda gazın 15 dakikaya kadar uygulanmasını da ifade ediyor.

"Smith ayrıca, uzman delilleriyle, gazla boğulma yoluyla böyle bir infazın, onun durumunda, özel acı ve ıstırap riski taşıdığını ileri sürdü " dedi.

İdam cezasına son 

OHCHR'nin ciddi endişesini dile getiren Bayan Shamdasani, infazın sivil haklara ilişkin uluslararası anlaşmaları, işkence yasağını ve diğer zalimane, insanlık dışı veya aşağılayıcı muamele veya cezayı ihlal edebileceğini söyledi.   

Ayrıca ölüm cezası temel yaşam hakkıyla da bağdaşmamaktadır.

Suçları caydırdığına dair kanıt yok ve masum insanların infaz edilmesi konusunda kabul edilemez bir risk yaratıyor " dedi. 

"İdam cezasını uygulamanın yeni yollarını icat etmek yerine, tüm Devletleri, bu cezanın evrensel olarak kaldırılmasına yönelik bir adım olarak, bu cezanın kullanımına ilişkin bir moratoryum uygulamaya çağırıyoruz." 

Editör: Süleyman Devrim Boğa