Bankalar da bu yönde adımlar atmaya başladı. İşte bankaların yeni kararı...

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in kredi kartları konusundaki açıklaması, ekonomi yönetiminin enflasyonla mücadele için “tüketimi” kısıtlamak, bir başka deyişle “ekonomiyi soğutmak” için yeni yöntemler arayışında olduğu tartışmalarına sebep olmuştu.

Seyhan Kaymakamı Ekrem İnci, “ATB’nin tarım ve tarıma dayalı sanayide çevresel ve sosyal anlamda rolü büyük” Seyhan Kaymakamı Ekrem İnci, “ATB’nin tarım ve tarıma dayalı sanayide çevresel ve sosyal anlamda rolü büyük”

Bakan Şimşek’in, basına kapalı bir yemekte, kredi kartı taksit sınırlaması ile ilgili kendine sorulan soruya, “Dünyada kredi kartına taksit uygulayan tek ülkeyiz ve bu uygulamalar vatandaşın gelirinden fazla harcamasına neden oluyor, bu iyi bir şey değil” yanıtını verdiği belirtilmişti.

Birden fazla kredi kartı kullanımı ve taksitlendirme, dar gelirlilerin enflasyonla başa çıkabilmek için geliştirdiği tüketim modeli olarak biliniyor.

Bazı bankalar kredi kartı harcamalarını azaltmak için ilk adımı attı.

Bankalar tek tek ticari kredi kartlarında asgari ödeme oranını %50'ye çıkarmaya başladı. Bu kararın kart harcamalarını kısıtlamaya yönelik bir hamle olduğu değerlendirmesi yapıldı.

Geçtiğimiz gün Ticaret Bakanı Ömer Bolat, kredi-banka kartlarındaki komisyon oranlarına ilişkin açıklamasında, “Şimdi üç kamu bankası, Ziraat Bankası Genel Müdürümüz bize bildirdi, bir karar aldılar. Banka kartındaki komisyon oranını yüzde 2,39’a düşürdüler aylık taksit olarak. Akaryakıt istasyonlarında da yüzde 2,25’e düşürdüler” demişti.

Bankalar ve bankamatiklerle ilgili bir gelişme daha yaşandı. Türkiye'nin ATM Merkezi Projesi ile kamu bankaları tüm ATM’leri tek bir ATM’de toplama kararı aldı. Proje ile ortak kullanımda müşterilerden komisyon ve masraf ücreti alınmayacak.

Editör: Haber Merkezi