Cinsel istismar ve sömürü de dahil olmak üzere kadınlara ve çocuklara yönelik şiddet, Dubai'deki BM iklim müzakerelerinin son turu olan COP28'de uluslararası delegelerin katıldığı politika tartışmalarında tabu bir konu olmaya devam ediyor. Ancak iklim değişikliği ile insan kaçakçılığı da dahil olmak üzere toplumsal cinsiyete dayalı şiddet arasındaki bağlantılar gerçektir ve halihazırda dünya çapında hayatları mahvetmektedir.

COP28'deki ülkeler, kötüleşen iklimin neden olduğu telafisi mümkün olmayan zararlar için fakir ülkelere ödeme yapacak bir kayıp ve hasar fonu kurmayı kabul etti. İklim değişikliğinin parasal açıdan kolayca ölçülemeyen etkileri olan ekonomik olmayan kayıp ve zararları nasıl telafi edebiliriz ?

Bu soruyu cevaplamak için bu etkilerin dünyanın en savunmasız bölgelerindeki insanları halihazırda nasıl etkilediğini anlamamız gerekiyor. Bangladeş, Fiji ve Vanuatu'daki insanlarla röportaj yaparak iklim değişikliğinin şiddet ve zorlayıcı kontrolü kötüleştirebilecek, yoğunlaştırabilecek veya uzatabilecek bir tetikleyici olduğunu gördük.

Bangladeş'te Tuzaklanma

Bangladeş'te konuştuğum kız çocukları ve genç kadınlar arasında çocuk yaşta evlilik, öngörülemeyen hava koşullarıyla bağlantılı olarak gelir kaybı ve güvensiz gıda tedarikiyle başa çıkmanın yaygın bir yoluydu.

Fırtınalar , şiddetli sıcaklar ve dayanılmaz yağmurlar, kırsal kesimden şehirlere göçü kaçınılmaz hale getirdi. Pek çok göçmen kadın ve kız hazır giyim sektöründe çalışmaya başladı. Fabrikalarda ve yakındaki konutlarda şiddet ve kötü ruh sağlığı özellikle kadın göçmen işçiler arasında yaygın.

Açlık birçok haneyi kızlarını ve kız kardeşlerini evlendirmeye itti. Röportaj yaptığım kadın Belkıs, kasırgalardan ve toprak erozyonundan kaçarak Bangladeş'in güney kıyısından başkent Dakka'ya göç eden ailesinin çocukluk döneminde yoksulluk ve sağlık sorunlarıyla nasıl mücadele ettiğini şöyle anlattı :

12 yaşımdayken evlendim. Birkaç yıl sonra ilk oğlumu doğurdum. Onu doğururken çok zorluklarla karşılaştım… İşten bir kadın doktordu ve beni Dakka Tıp Hastanesine götürdü. Orada bazı testler yaptılar ve böbreklerimin iflas ettiğini fark ettiler.

Oğullarının da okulu bırakıp çalışmaya başlaması gerekebilir. Kızı varsa çocuk yaşta evlenmeye zorlanabilir. Zorlu yaşam ve çalışma koşulları tüm ailenin sağlığını ve refahını olumsuz etkiliyor ancak en çok kadınları ve çocukları etkiliyor.

Ekran görüntüsü 2023-12-12 162045

Fiji'de çocukların cinsel istismarı ve ticareti

Kuzeydoğudaki adalardan biri olan Vanua Levu'da on yaşındaki bir kız çocuğunun kasırga barınağında amcası tarafından tecavüze uğramasının ardından 2021'de Fiji'de huzursuzluk yaşandı. 14 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Olay münferit bir olay değildi. Fiji'nin ana adasındaki Nadi şehrinde konuştuğumuz kadınlar, barınaklardaki tecavüzleri anlatıyor ve selden sonra çocukların cinsel amaçlı ticarete konu edildiğini anlatıyor.

Aşırı kalabalık barınaklar güvensiz koşullar yaratır. Tuvaletlerin çoğunda pencere var ama kilit bir yana, kapısı bile yok. Afet değerlendirme raporları aynı zamanda Fiji'deki birçok acil müdahale ekibinin istismar belirtilerini (cinsel veya başka türlü) tespit etmek için gerekli eğitimden yoksun olduğunu ve bu nedenle daha fazla şiddeti önleyemediğini gösteriyor.

Kızıl Haç sağlık koordinatörü Lusi* şunları söyledi:

Kasırgaların ardından kadınlar şiddete karşı daha savunmasız oluyor. Çadırlarda ve derme çatma barınaklarda mahremiyet ve uygun aydınlatma eksikliği var ve bu da güvende kalmayı zorlaştırıyor.

Nadi'de röportaj yaptığımız 22 yaşındaki Nasele* şunları anlattı:

Karanlıkta [kadınlar] dışarı çıkmak zorunda kalıyor ve bu da onları güvensiz koşullara sokuyor. Tahliye merkezlerinde kadınlar ve çocuklar cinsel tehlikelere maruz kalıyor; çocuk hakları göz ardı ediliyor. Bu ülkede afet yönetimi kadınlar ve çocuklar için hızlı iyileşme sağlamamaktadır.

Nadi'de çalışan Save the Children memuru Nacanieli* insan ticaretini, cinsel sömürüyü ve şiddeti gözlemledi:

Kadın, yeni [Avustralyalı] kocasıyla birlikte yaşamak için ailesini Nadi'ye taşıdı. Bir yıl sonra ofisimize döndü ve SCF personeline yeni kocasının aileyi Avustralya'ya taşıdığını ve vardıklarında onların evinde esir tutulduğunu söyledi. Bana en büyük kızının (o sırada 14 yaşındaydı) cinsel istismarını anlattı. …Kadın polise gidemeyecek kadar korkmuştu ve Avustralya'dayken korku içinde yaşıyordu. O ve çocukları sonunda bir komşunun yardımıyla ülkeden kaçtılar. Nadi'de en büyük kız şimdi fuhuş yapıyor... Kadının ve 4 çocuğunun üzerinde iğne izi ve sigara yanığına benzer izler gördük.

Son yıllarda, Fiji'deki Nadi gibi turistik merkezlerde, başta Avustralya, Yeni Zelanda, ABD ve Avrupa'dan olmak üzere çocuklara yönelik cinsel istismar, kaçakçılık ve istismar vakalarında zirve görüldü .

Vanuatu'da kayıp ve iyileşme

Vanuatu'daki kadınlar, birbirine yapışan ve kasırgalardan ve kuraklıktan kurtulmalarına yardımcı olan sosyal ağlarında iyileşme ve şifa buldular. Kadınlar, dullar ve engelliler gibi en çok ihtiyaç sahibi olanlara destek sağlanmasını sağladı.

Kadınlar ve çocuklar daha savunmasız olabilir ancak pasif mağdurlar olarak görülmemelidirler. Vanuatu'da, tipik olarak kadınsı özellikler olarak kabul edilen idealler (örneğin kapsayıcılık ve zayıfları önemsemek), tüm nüfusun doğal tehlikelerden kurtulmasını destekleyen güçlü yönlerdi.

Bizimki gibi araştırmalar, ekonomik olmayan kayıp ve hasara ilişkin yerel deneyimleri bir araya getiriyor. Buna rağmen, çok az sayıda iklim değişikliği araştırması benzer insan merkezli yaklaşımları uygulamaktadır.

Bu bir sorundur çünkü kayıp ve hasar hiçbir zaman tamamen çevresel değildir. Toprağın, mahsullerin veya hayvanların yok edilmesinin yanı sıra, kayıp ve hasarlar arasında çocuk evlilikleri, cinsel şiddet, zorlayıcı ve kontrolcü davranışlar, insan kaçakçılığı ve sömürü de yer almalıdır.

Kudüs Gücü komutanlarının ölümleri Devrim Muhafızları'nın kamuoyundaki imajını ve güvenini zedeledi mi? Kudüs Gücü komutanlarının ölümleri Devrim Muhafızları'nın kamuoyundaki imajını ve güvenini zedeledi mi?

Kayıp ve hasarın ne anlama geldiğine dair anlayışımızı genişleterek daha fazla insana daha kapsamlı destek sağlayabiliriz. İhtiyacı olanlarla ilgilenerek ve iklim bağlantılı şiddetin travmasını kolektif olarak iyileştirerek Vanuatu'daki kadınlardan hepimiz bir şeyler öğrenmeliyiz.

Refah ve haysiyete yönelik kayıplar ve zararlar bir piyasada hiçbir zaman tamamen ölçülemez ve telafi edilemez.

*Kişilerin kimliğini korumak için takma adlar kullanıldı.

Editör: Haber Merkezi