Pazartesi günü yayınlanan BM raporuna göre Taliban, evli olmayan veya erkek vasisi olmayan Afgan kadınlarının işe, seyahate ve sağlık hizmetlerine erişimini kısıtlıyor.

Bir olayda, Hidayet ve Fazilet Bakanlığı yetkilileri, bir kadına, bir sağlık kuruluşundaki işini sürdürmek istiyorsa evlenmesini tavsiye ederek, evli olmayan bir kadının çalışmasının uygunsuz olduğunu söyledi.

Biden, Çin yapımı elektrikli araçların ABD'de yasaklanması çağrısında bulundu Biden, Çin yapımı elektrikli araçların ABD'de yasaklanması çağrısında bulundu

Taliban, başlangıçta daha ılımlı bir yönetim vaat etmesine rağmen, 2021'de iktidara geldikten sonra uyguladığı sert önlemler kapsamında kadınları kamusal yaşamın çoğu alanından men etti ve kızların altıncı sınıftan sonra okula gitmesini engelledi.

Ayrıca güzellik salonlarını kapattılar ve kendi başörtüsü veya İslami başörtüsü yorumlarına uymayan kadınları tutuklayarak kıyafet yönetmeliğini uygulamaya başladılar. Mayıs 2022'de Taliban, kadınların yalnızca gözlerini göstermelerini isteyen ve Taliban'ın 1996 ile 2001 yılları arasındaki önceki yönetimi sırasındaki kısıtlamalara benzer şekilde tepeden tırnağa burka giymelerini tavsiye eden bir kararname yayınladı.

BM sözcüsü, Genel Sekreter Antonio Guterres'in son yasaklara tepkisi sorulan şu yanıtı verdi: "Korku!" Stephane Dujarric şunu ekledi: "Orada yaşamak zorunda olmak hayal edilemez bir şey olmalı."

Afganistan'daki BM Yardım Misyonu, geçtiğimiz yılın ekim-aralık aylarını kapsayan son üç aylık raporunda, Taliban'ın bekar veya yanlarında erkek vasisi veya mahremi olmayan Afgan kadınlarına baskı uyguladığını söyledi.

Afganistan'da erkeklerin vesayetiyle ilgili resmi bir yasa bulunmamakla birlikte Taliban, kadınların kendisiyle kan bağı veya evlilik bağı olan bir erkek olmadan hareket edemeyeceklerini veya belirli bir mesafeye seyahat edemeyeceklerini söylüyor.

Geçtiğimiz Ekim ayında 3 kadın sağlık çalışanı mahremsiz çalışacakları gerekçesiyle gözaltına alınmıştı. Raporda, ailelerinin bu eylemi tekrarlamayacaklarına dair yazılı bir garanti imzalamasının ardından serbest bırakıldıkları belirtildi.

Paktia vilayetinde Velayet ve Fazilet Bakanlığı, Aralık ayından bu yana mahremi olmayan kadınların sağlık tesislerine erişimini yasakladı. Uygunluğun sağlanması için ildeki sağlık tesislerini ziyaret eder.

Taliban'ın ahlak polisi olarak görev yapan bakanlık, kadınların halka açık yerleri, ofisleri ve eğitim kurumlarını kontrol noktaları ve denetimler yoluyla ziyaretlerinde başörtüsü ve mahrem zorunluluğunu da uyguluyor.

BM, Aralık ayında Kandahar vilayetinde bakanlık yetkililerinin kadınların mahremsiz uzun mesafe yolculuk yapmamasını sağlamak için bir otobüs terminalini ziyaret ettiğini ve otobüs şoförlerine kadınların mahremsiz binmesine izin vermemeleri talimatını verdiğini söyledi.

Kadınlar ayrıca Taliban'ın resmi olarak yasaklamadığı doğum kontrol haplarını satın aldıkları için de tutuklandılar.

Taliban'ın baş sözcüsü Zabihullah Mücahid, BM raporunun çoğunlukla yanlış anlaşılmalara dayandığını söyledi ve misyonu İslam hukukunu veya Şeriatı görmezden gelmek veya eleştirmekle suçladı.

Mücahid yaptığı açıklamada, Afganistan'da İslami bir hükümetin iktidarda olmasıyla birlikte, "hem erkekler hem de kadınlar için Şeriat'ın tüm yönlerini tam olarak uygulaması gerektiğini" söyledi.

Bunun, eğitim ve istihdamda başörtüsü, erkek vesayeti ve kadınlara yönelik cinsiyet ayrımcılığına ilişkin kuralların uygulanması anlamına geldiğini söyledi.

"UNAMA bu davaları eleştirir veya açık İslami kararları insan haklarına aykırı bir eylem olarak görürse, bu bir halkın inançlarına hakarettir" dedi.

Editör: Süleyman Devrim Boğa