BM İnsan Hakları Konseyi tarafından atanan bağımsız uzmanlar Cuma günü yaptığı açıklamada, Fransa'nın çocukları ensest ve her türlü cinsel istismardan korumak için acilen harekete geçmesi ve aynı zamanda onları güvende tutmaya çalışan annelerin maruz kaldığı kötü muameleyi de ele alması gerektiğini söyledi. 

Uzmanlar, daha önce çok sayıda çocuğun babaları tarafından cinsel istismara uğradığı ve onları korumaya çalışan annelere yönelik ihlal iddialarına ilişkin üç vaka hakkında bilgi aldıktan sonra yetkililere yazı yazmıştı.

Ayrıca uzmanlar, iddialara göre çocukların, ensest cinsel istismara dair inandırıcı ve rahatsız edici delillerin bulunduğu babaları veya fail olduğu iddia edilen kişiler tarafından cinsel istismar mağduru olduklarını veya cinsel istismara uğrama riskinin yüksek olduğunu tespit etti.

İddialara rağmen yeterli soruşturma yapılamadığı için çocuklar babalarının velayetine verildi.

İstismar iddiaları çürütüldü 

 “Aile mahkemesinin, çocuklara yönelik cinsel istismar iddialarını çürütmek ve dikkatleri çocukların maruz kaldıkları iddia edilen istismardan başka yöne çekmek amacıyla, fail olduğu iddia edilen kişinin anneyi ebeveynlerden uzaklaşmakla suçlamasına izin vermesinden özellikle endişe duyuyoruz. ortaklar ve çocuklar” dedi uzmanlar .

Belirsizlik ve karmaşıklık durumlarında önleyici bir yaklaşıma izin vermek için Fransız makamlarını, özellikle yasal işlemler sırasında çocuk korumada "ihtiyat ilkesine" ve "durum tespiti ilkesine" saygı göstermeye çağırdılar.

Çocuğun görüşleri de alınmalı ve saygı duyulmalı ve velayet kararları ebeveynlerden biri lehine verilmeden önce çocuğun yüksek yararı temel düşünce olmalıdır.

Kanun yaptırımını artırın

Uzmanlar ayrıca, bu çocukları ve annelerini etkileyen insan hakları ihlallerini etkili bir şekilde izlemek ve ele almak için kolluk kuvvetleri ve adalet yetkililerinin kapasitesinin geliştirilmesi ihtiyacının altını çizdi. 

İhtiyaçlarının yeterince dikkate alınmaması nedeniyle çocukların ve annelerin olumsuz etkilendiği bu üzücü durumun hafifletilmesi için acil adımlar atılması gerekiyor" diye konuştu.

Uzmanlar, Fransa'nın Çocuklara Yönelik Ensest ve Cinsel İstismar Konusunda Bağımsız Komisyonu'nun (CIVIISE) çalışmalarını takip ettiklerini ve bu komisyonun bulgularının Hükümete ifade edilen endişeleri doğruladığını söyledi.

Şikayet mekanizması 

Yetkilileri etkili bir çocuk dostu şikayet değerlendirme sistemi ve mağdurların şikayetlerini işleme almak için bir soruşturma mekanizması kurmaya çağırdılar.

“Boşanma ve velayet davaları da dahil olmak üzere bu çabalar hayati öneme sahiptir ve kolluk kuvvetleri ile diğer hizmet sağlayıcılar arasında etkili bir koordinasyonla el ele gitmeli ve çocukları etkileyen veya ilgilendiren tüm dava veya kararlarda çocuğun yüksek yararını merkezde tutmalıdır. ," dediler.

Fransa'nın çocuk hakları ve kadınlara yönelik ayrımcılığın ortadan kaldırılmasına ilişkin BM anlaşmalarına taraf olduğunu hatırlatan yetkililer , ülkeyi "bu uluslararası insan hakları belgeleri kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmeye" çağırdı. 

İsrailliler Tel Aviv'de Netanyahu hükümetini protesto etti İsrailliler Tel Aviv'de Netanyahu hükümetini protesto etti

BM uzmanları hakkında 

Açıklamayı yayınlayan uzmanlar arasında BM'nin çocuklara yönelik cinsel istismarla ilgili Özel Raportörü Mama Fatima Singhateh ; Kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddet Özel Raportörü Reem Alsalem'in yanı sıra BM'nin kadın ve kız çocuklarına yönelik ayrımcılıkla ilgili Çalışma Grubu üyeleri de katıldı .

Görevlerini BM İnsan Hakları Konseyi'nden alırlar ve herhangi bir hükümet veya kuruluştan bağımsızdırlar ve kendi bireysel kapasitelerinde hizmet ederler.

BM personeli değiller ve çalışmalarının karşılığında ücret almıyorlar. 

Editör: Süleyman Devrim Boğa