Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (Çaykur) bünyesinde Trabzon, Artvin ve Rize de çalışan mevsimlik işçiler, kendilerine verilen kadro ve 12 ay çalışma sözünün tutulması talebiyle Rize Atatürk Meydanı’nda bir araya geldi.

Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (Çaykur) bünyesinde Trabzon, Artvin ve Rize de çalışan mevsimlik işçiler, kendilerine verilen kadro ve 12 ay çalışma sözünün tutulması talebiyle Rize Atatürk Meydanı’nda bir araya geldi. İşçilerin yaptığı eyleme CHP Rize Milletvekili Tahsin Ocaklı’da destek verdi.

İşçiler adına yapılan açıklamada “Aynı yıl işe başlayan bir kadrolu işçi 25 yılda emekli olabiliyorsa bu süre 6 ay çalışanlar için 50 yıl olacaktır. 50 yıl sonra emekli olsak ne olur olmasak ne olur” denildi.

Erdoğan’ın seçim öncesinde geçici işçiliği kaldıracakları vaadini hatırlatan işçiler, Çaykur’un böyle bir maddi gücü olduğunu da söyledi. Açıklamanın devamında şunlar söylendi:

1 Mayıs Edirne Emek ve Meslek Örgütleri Platformu Tarafından Coşkulu Bir Miting Gerçekleştirildi. 1 Mayıs Edirne Emek ve Meslek Örgütleri Platformu Tarafından Coşkulu Bir Miting Gerçekleştirildi.

Geçici işçilere kadro verilmesi halinde Çaykur’un batacağı, artan maliyetler sebebiyle rekabet etme gücünün azalacağı iddiaları kesinlikle doğru değildir. Geçmiş yıllardan biliyoruz ki Çaykur işçilerinin önemli bir bölümü kadrolu olarak çalışabilmiş ve kurumumuz bu dönemlerde çoğunlukla kâr açıklamıştır.

Birkaç yıldır toplumun başka kesimleri gibi bizlerde ağır ekonomik şartlar altında ezilmekteyiz. Çaykur’un binlerce çalışanı var. Bu insanlar kışın ailelerine nasıl bakacaklar? Neyle geçindirecekler?

Altı ay iş vermiyorlar. Bugün burada talep etmiş olduğumuz bu hak insanca yaşamak için. Bu kadar insan yıllardır bunun mücadelesini veriyor.

Sarı sendikaya tepki

Eylemde söz alan kadın mevsimlik işçi Sezin Altunkaya da yaptığı konuşmada Hak-İş’e yanlarında olmaması sebebiyle tepki gösterdi.

Biz insanca yaşamak için emeğimizle geçinen, vergi veren vatandaşlarız. Ben 30 gün çalışacağım, 1 günüm Hak-İş’e gidecek, neden o sendika yok şu anda burada? Ya da gelecek yüzleri mi yok? Arkadaşlar lütfen şu sendikadan kurtulalım, bunlar mevcut hükümetin arka bahçesi oldukları için “Nasılsa bunlar oy veriyorlar bize” diye düşünüyor, çünkü biz çantada kekliğiz onlar için.

İki çocuğum üniversite okuyor, insanlardan burs dileniyorum. Çocuğum aradığı zaman eziliyorum çünkü kiralar olmuş 1o-15 bin lira. Marketlere zaten gidemiyoruz. Diyorlar ki, şeker veriyoruz, polar veriyoruz. Şeker, polar istemiyoruz; ben emeğimin karşılığında kızımla çocuklarımla ailemle geçinebileceğim insanca bir yaşam istiyorum.

Editör: Haber Merkezi