Çin, nüfusu üst üste ikinci yılda da azalırken 2023'te rekor düzeyde düşük doğum oranı bildirdi. Bu eğilim, dünyanın en büyük ikinci ekonomisi üzerinde önemli etkileri olacak demografik zorlukların derinleşmesine işaret ediyordu.

Çin Ulusal İstatistik Bürosu'nun (NBS) çarşamba günü yaptığı açıklamaya göre, ülkede 1000 kişi başına 6,39 doğum kaydedildi. Bu oran bir yıl öncesine göre 6,77'ydi. Doğum oranı, Komünist Çin'in kurulduğu 1949'dan bu yana en düşük seviyede.

Büro, 2022'de 9,56 milyon bebek dünyaya gelirken, yaklaşık 9,02 milyon bebek doğdu. Büro, genel nüfusun 2023'te bir önceki yıla göre 2,08 milyon kişi azalarak 1,409 milyara düştüğünü söyledi.

Ülkenin demografik değişimi, büyümenin durakladığı bir zamanda gerçekleşti. NBS, Çin ekonomisinin geçen yıl hükümetin yaklaşık %5'lik hedefine kıyasla %5,2 büyüdüğünü doğruladı.

Bu genişleme, Çin ekonomisinin sadece %3 büyüdüğü 2022'ye kıyasla önemli bir toparlanma anlamına gelse de, hâlâ ülkenin otuz yılı aşkın süredir en kötü ekonomik performanslarından biri olmaya devam ediyor.

Asyalı dev, yatırımcı çıkışı ve deflasyon da dahil olmak üzere bir dizi ekonomik sorunla boğuşuyor. Azalan nüfus artık Pekin'i ekonomisinde bazı yapısal değişiklikler yapmaya ve sağlık ve konut dahil sektörleri yeniden şekillendirmeye zorlayacak.

Veriler tamamen iç karartıcı değildi. Dördüncü çeyrekte, Çin'in GSYİH'si üçüncü çeyrekteki %4,9'luk büyümeden hızlanarak %5,2 arttı. Ancak uzmanlar bu artışın uzun vadeli olmayabileceğini söylüyor.

BM öncülüğündeki rapora göre geçen yıl yaklaşık 282 milyon insan akut açlıkla karşı karşıya kaldı BM öncülüğündeki rapora göre geçen yıl yaklaşık 282 milyon insan akut açlıkla karşı karşıya kaldı

Başkan Alfredo Montufar-Helu, "Bunun arkasında iki temel etken var: bastırılmış talebin (üçüncü çeyrek) tatiller sırasında beklenmedik ancak kısa süreli serbest kalması ve 2022'nin (dördüncü çeyreğinin) düşük baz etkisi" dedi. Çin Ekonomi ve İşletme Merkezi'nin Konferans Kurulu'nda.

Devam eden emlak krizi ve azalan tüketim de dahil olmak üzere, büyümeye yönelik bazı önemli olumsuzluklar nedeniyle Çin'in GSYİH büyümesinin 2024'te %4,1'e yavaşlayacağına inanıyor.

Reuters'in NBS verilerine dayanarak yaptığı hesaplamaya göre, Aralık ayında yeni ev fiyatları yaklaşık dokuz yılın en yüksek seviyesinde düştü ve emlak yatırımı 2023'te bir önceki yıla göre %9,6 oranında düşerek üst üste ikinci düşüş yılına işaret etti.

Editör: Süleyman Devrim Boğa