Bu hafta İspanya'daki bazı muhafazakar Katolikler, Sevilla'daki Kutsal Hafta'yı tanıtmak için kullanılan posterde İsa'nın resmedilmesine karşı çıkıyorlardı. Görüntü homoerotik , kadınsı, kampçı ve cinselleştirilmiş olarak tanımlandı.

Biden, Çin yapımı elektrikli araçların ABD'de yasaklanması çağrısında bulundu Biden, Çin yapımı elektrikli araçların ABD'de yasaklanması çağrısında bulundu

Batı popüler kültüründe müzik videolarından modaya TV şovlarından reklamlara kadar dini imgeler yaygındır. Yazar Katie Edwards, Admen and Eve adlı kitabında "Eve'in oldukça para kazandıran bir kişi olduğunu" açıklıyor ve Eve'in elma şarabı , mısır gevreği , sigara ve parfüm gibi ürünlere yönelik pazarlama kampanyalarında verimli bir şekilde kullanıldığına işaret ediyor.

Kendi araştırmamda Musa'nın reklamlardaki temsillerini araştırdım . Mısır'dan Çıkış kitabındaki yaşlı, erkek, engelli bir peygamber olan Musa figürünün yerini genellikle güneş kremi reklamları da dahil olmak üzere çeşitli reklamlarda kızıl denizi ikiye ayıran genç, çıplak kadınlar alır.

Havva ve Musa gibi dini karakterlerin kullanımı çoğu zaman gözden kaçarken, İsa'nın görselinin kullanıldığı reklamlar sıklıkla tepkilere neden oluyor. Greggs'in vegan ruloları , Samsung cep telefonları ve hatta kot pantolonlar da dahil olmak üzere, imajının reklamlarda kullanılmasına karşı bir tepki oluştu.

İkonların ve kilisenin tarihi

İspanya'daki mevcut öfkenin emsalleri var. Monty Python'un "küfür" filmi Life of Brian (1979) ve Mel Gibson'ın çarmıha gerilmeyi kanlı bir kurban olarak tasvir eden The Passion of the Christ (2004) gibi onun hayatıyla ilgili filmlerde İsa'nın açık görsellerinin kullanılmasına öfke duyuldu . Cersei'nin Game of Thrones'daki utanç yürüyüşü gibi çarmıha gerilmenin bazı tasvirleri üstü kapalı olarak yapılmıştır; bu , İsa'nın çarmıha gerilmeye doğru yürüdüğü yol olan Via Dolorosa'yı yansıtır .

Pentekostalizm ve Metodizm gibi Hıristiyanlığın belirli mezhepleri, Mısır'dan Çıkış kitabındaki yasaklara uygun olarak Tanrı'nın ikonları veya tasvirleriyle ilgilenmezler . Ancak ikonların, saygı duyulmaya değer nesneler olarak Ortodoks ve Roma Katolik geleneklerinde uzun ve önemli bir tarihi vardır.

İsa'nın temsilleri bu anlamda verimlidir. Çarmıha gerilmiş yarı çıplak, kırık bedeninin tasviri dünya çapında kiliseleri ve mücevherleri süslüyor. Öyle ki bu tür görsellerde anlatılan şiddete karşı neredeyse duyarsızlaştık. Bu görüntüler genellikle inanç okullarına giden çocukların sınıflarında bulunur.

Ekran Görüntüsü 2024 02 02 171610

Hıristiyanlık ve beden

Sanat eleştirmeni Leo Steinberg'in Rönesans Sanatında ve Modern Oblivion'da Mesih'in Cinselliği (1983) adlı kitabı, tarihsel olarak pek çok imgenin İsa'ya bir peştamal gibi alçakgönüllü bir tavır sergilememesi nedeniyle çarmıha gerilme imgesinin bir zamanlar oldukça açık olduğunu ortaya koyuyor. Hıristiyanlığın bedenlerle oldukça ilgili bir din olmasına rağmen, İsa'nın bedeni her zaman bir tartışma konusu olmuştur.

Hıristiyanlık, inançların yalnızca ruhsal olmadığı, beden aracılığıyla, beden tarafından ve beden üzerinde hayata geçirildiği somutlaşmış bir dindir. Kusursuz gebelikleri ve bakire doğumları düşünün . Vaftiz (suya daldırma), meshetme ve Efkaristiya gibi ayinler, görsel, kutsal sembollerin yanı sıra fiziksel hareketleri (dua etme, eğilme) ve duyuları (tatma, koklama) içerir.

Tanrı'nın bedene dönüşmesi - enkarnasyon - Hıristiyanların İsa hakkındaki anlayışının temelidir. Roma Katolikliğinde, kutsal komünyon sırasında ekmek ve şarabın (beden ve kanı temsil eden) tüketiminde Mesih'in mevcut olduğu inancı vardır . Ekmek veya gofret, İsa'nın "bunu al ve ye, bu benim bedenimdir" talimatına uyarak kelimenin tam anlamıyla Mesih'in insan tüketimi için bedeni haline gelir . Merhum eşcinsel ilahiyatçı Marcella Althaus-Reid, Indecent Theology (2000) adlı kitabında böyle bir faaliyeti “yamyamlık” olarak tanımlıyor.

Kendi kitabım olan İncil ve Erkeklere Karşı Cinsel Şiddet (2021)'de, hem İncil'de hem de Hıristiyan teolojisinde İsa'nın nasıl aseksüel olarak sunulduğunu araştırıyorum. İncil İsa'nın cinselliği hakkında çok az şey anlatır ve otuzlu yaşlarındaki bir Yahudi adam için karısının ve ailesinin yokluğu fark edilirdi.

Aseksüellik bir aile meselesi gibi görünüyor. Onun dünyevi ebeveynleri olan bakire Meryem ve Yusuf'un hem perhiz yapan hem de bekar olduğu öne sürülüyor. Roma Katolikliğinde rahipler için bu tür bekarlık yasaklanmıştır ve evlilik, Pavlus'un Korintliler'e yazdığı mektubunda ele alınmaktadır ve burada "benim yaptığım gibi onların da evlenmeden kalmaları iyidir" der.

Temsil ve resepsiyon

İspanya'da İsa'nın "kadınsı", "kampçı" veya "cinselleştirilmiş" olarak tasvir edilmesine itiraz edenler, bu tür tasvirlerde yanlış veya sapkın bir şeyler olduğunu ima ediyor gibi görünüyor. Daha küresel olarak bu, bazı muhafazakar Hıristiyan ortamlarındaki homofobinin mirasına ve burada İncil'in kullanımına işaret ediyor . Tartışma, Papa Francis'in eşcinsel birlikteliklerin kutsanmasıyla ilgili kapsayıcı ilerlemelerine rağmen devam ediyor.

İspanya'da "cinselleştirilmiş" bir İsa imajı etrafında tartışmalar hüküm sürerken, bu tasvirin dikkat çekmeyen daha bariz bir tartışması var. Orta Doğulu, kahverengi tenli bir adam olan İsa beyaza boyanmıştır. İsa'nın beyaz bir Avrupalı ​​olarak tasvir edilmesi sorunludur .

Matta İncili'nde İsa'nın şöyle sorduğu anlatılır: “Sen benim kimim diyorsun? . İsa'nın temsilleri ve imgeleri genellikle bağlama özeldir ve bağlama dayalıdır; dolayısıyla bu tür görüntülerin algılanması da öyledir.

Reader in Social Sciences, Edge Hill University

Editör: Haber Merkezi