En son BM iklim zirvesi olan COP28 her zaman tartışmalı olacaktı. Ekonomisi büyük ölçüde petrol ve doğalgaza bağımlı olan Birleşik Arap Emirlikleri'nde yapıldı. Zirve başkanı Sultan Al Jaber, Abu Dabi Ulusal Petrol Şirketi'nin başkanlığını sürdürüyor ve yakın zamanda BAE'nin  başkanlık yapacağını ilan etti. 

Bu, pek çok kişinin umduğu gibi fosil yakıtlardan uzaklaşmak için güçlü bir liderlik değildi. 100.000'den fazla delege kaydoldu (önceki herhangi bir COP'un iki katı) ve bunların 2.000'den fazlası fosil yakıt şirketlerinin resmi temsilcileriydi.

Ancak COP28, daha savunmasız ülkelerin iklim felaketleriyle başa çıkabilmesi için ilk günde duyurulan 400 milyon ABD Doları (314 milyon £) ile iyi başladı – ve tüm fosil yakıtların aşamalı olarak durdurulmasını da içeren yeni bir iklim anlaşması hakkında konuşuldu.

Artık zirve bittiğine ve ortalık yatıştığına göre, temel sonuçları inceliyoruz.

1. Fosil yakıtların sonu mu?

Belki de şaşırtıcı bir şekilde bu, fosil yakıtların iklim değişikliğinin temel nedeni olduğunu resmi olarak kabul eden ilk COP oldu. Fosil yakıtlardan ilk kez 2021'de Glasgow'daki COP26'de yapılan uluslararası iklim anlaşmasında bahsedildiğini hatırlamakta fayda var. Ancak yine de hırstan yoksundu.

Çoğu ülke, fosil yakıtların aşamalı olarak durdurulması veya en azından aşamalı olarak durdurulması (azaltılması) konusunda güçlü bir açıklama istiyordu. Bunun yerine ülkeler, “enerji sistemlerinde fosil yakıtlardan adil, düzenli ve hakkaniyetli bir şekilde uzaklaşmamız ve bu kritik süreçteki adımları hızlandırmamız gerektiğini” söyleyen bir bildiri üzerinde anlaştılar. bilime uygun olarak 2050 yılına kadar net sıfıra ulaşmak için on yıl sürecek”.

Tam bir "aşamalı olarak kaldırma" yerine "geçiş" anlamına gelen bu dil, pek çok kişinin istediği kadar güçlü değil. Küçük Ada Devletleri İttifakı adına Samoa tarafından yapılan bir açıklamada belirtildiği gibi, ihtiyaç duyulan şey "katlanarak artan adım değişimi<" olduğunda, bu kararlar "her zamanki gibi işlerin üzerinde giderek artan bir ilerlemedir". /span>” 1,5°C'yi canlı tutmak için.

Teorik olarak anlaşma, fosil yakıt çağının sonunun habercisi, ancak ülkeler ve şirketlere, karbon yakalama ve depolamayı kullanarak fosil yakıt kullanımını “azaltmaları” için kasıtlı bir boşluk sunuyor. Bu, petrol ve gazın sürekli yakılmasını haklı çıkarmaktadır.

2. Kayıp ve hasar

“Kayıp ve hasar”, iklim değişikliğine bağlı büyük bir felakete maruz kalan gelişmekte olan ülkeler için finansmana verilen terimdir. 2022'deki COP27'de bir fon üzerinde anlaşmaya varıldı ve son duyurular, şu anda 700 milyon ABD dolarının taahhüt edildiği anlamına geliyor.

Bu hoş bir haber olsa da, gerçekte ihtiyaç duyulan 400 milyar ABD Doları ile karşılaştırıldığında okyanusta bir damladır. Bu aynı zamanda, örneğin COP28 mekanı Dubai Expo City'nin inşasının tahmini 7 milyar ABD Doları maliyetiyle karşılaştırıldığında da önemsizdir.

Fonun nasıl çalışacağı, ana finansman akışlarının ne olacağı veya finansman tahsisinin topluluk odaklı ve yolsuzluktan arınmış olup olmayacağı hâlâ belli değil. . Ve muhalefete rağmen, Dünya Bankası'nın fonu %24'lük müzakere edilmiş bir ücret karşılığında yönetmesi üzerinde anlaşmaya varıldı; bu da taahhüt edilen dört dolardan birinin asla kazanılmayacağı anlamına geliyor ihtiyacı olan ülkelere gönderiyoruz.

Dolayısıyla genel olarak bu zirve iklim finansmanı konusunda sonuç vermedi ve bu önemli konu COP29 Kasım 2024'e ertelendi.

3. Yenilenebilir enerji ve geçiş yakıtları

118 ülke tarafından imzalanan taahhüt, yenilenebilir enerji kapasitesini 2030 yılına kadar üç katına çıkarmak ve küresel enerji verimliliği oranını iki katına çıkarmak doğru bir adımdır yön.

Taahhüt metninin aynı zamanda “geçiş yakıtları”nın enerji güvenliğinin şimdilik korunmasında sahip olacağı rolü de kabul ettiğini belirtmekte fayda var. Bu, iklime zarar veren sıvılaştırılmış petrol gazının kullanımını kabul edilebilir kılmaktadır. Bu ideal değil, ancak gelişmekte olan ülkelerde evde yemek pişirmek ve ısıtmak için odun veya diğer biyokütle yakmaya göre hâlâ daha sağlıklı ve daha az kirletici bir seçenektir. Bununla birlikte, bu geçiş yakıtlarının kullanımına gerçekten bağlı bir zaman çizelgesi olmalıdır.

COP28'in oturum aralarında yeşil hidrojen de kendi anını yaşadı. Rüzgar veya güneş enerjisinden elde edilen elektriği kullanarak suyu ayrıştıran bir süreçle üretilen endüstriler, yenilenebilir enerji bazlı hidrojenden elde edilen sıfır emisyonlu yakıtın miktarını 2030'a kadar 11 milyon tona çıkarma sözü verdi. .

4. Petrol ve gazın karbondan arındırılması sözleşmesi

Küresel üretimin yaklaşık %40'ını temsil eden 50'den fazla ulusal ve uluslararası petrol şirketi bir karbondan arındırma sözleşmesi imzaladı. Girişimin üç ana hedefi var: 2050 yılına kadar veya öncesinde her şirketin doğrudan operasyonlarında (ürünlerinin kullanımının aksine) net sıfır emisyona ulaşmak, 2030 yılına kadar petrol ve gaz üretiminde sıfıra yakın metan sızıntısı elde etmek ve 2030 yılına kadar sıfır rutin alev yakma (fazla gazın yakılması) hedefine ulaşmak.

Metan çok güçlü (ancak kısa ömürlü) bir sera gazı olduğundan ve insan yapımı metan emisyonlarının dörtte biri petrol ve gazdan geldiğinden, son iki taahhüt özellikle önemlidir. üretim. Dolayısıyla bu emisyonları azaltmak bize zaman kazandıran hızlı bir kazançtır. Ancak yine, dünya petrol ve gaz üretiminin %60'ı bu sözleşmenin kapsamında değildir. Bu şirketler metan gazı çıkararak ve doğal gazı yakarak tasarruf etmeye devam edecek.

5. Küresel stok sayımı – 1,5°C risk altında

COP28'de tamamlanan "küresel stok sayımı", küresel iklim rejiminin, 2015'teki Paris Anlaşması'ndan bu yana uluslararası toplumun sera gazı emisyonlarını toplu olarak nasıl azalttığını ilk kez değerlendirmesiydi.

Stok sayımından çıkan en büyük çıkarım bize zaten bildiğimiz şeyi gösterdi: dünya çok geride kaldı ve Paris'te kabul edilen 1,5°C'lik ısınma sınırı risk altında.

COP28'den alınacak en büyük çıkarım, ülkelerin fosil yakıtlardan uzaklaşma çağrısında bulunan ve emisyonlarda "derin, hızlı" bir azalma ihtiyacını kabul eden bir anlaşmaya varmaları olacak olsa da, zayıf dil, COP28 ile tamamen çelişiyor. resmi küresel stok sayımı.

Peki sırada ne var? Artan finansmanla 2050 yılına kadar net sıfıra ulaşmak için ülkelerin hırslarını artırmaları yönünde bir müzakere ve baskı yılı daha olacak. Bir sonraki BM iklim zirvesi olan COP29, yoksul insan nüfusuna sahip bir diğer büyük petrol ve gaz üreticisi olan Azerbaycan'da yapılacak. haklar sicili ve Rusya'dan güçlü bir şekilde etkilenen bir kayıt.

Ancak asıl zorluk, ülkeleri 1,5°C sınırının aşılmaması için emisyonları azaltma taahhütlerini artırmaya zorlamak olacak.

SÖYLEŞİ : “İKLİMİN JEOPOLİTİĞİ: SORUNLARIN KALBİNDE AKDENİZ” SÖYLEŞİ : “İKLİMİN JEOPOLİTİĞİ: SORUNLARIN KALBİNDE AKDENİZ”

Disclosure statement

Mark Maslin is the UNFCCC designated point of contact for UCL. He is co-director of the London NERC Doctoral Training Partnership and a member of the Climate Crisis Advisory Group. He is a member of the Sopra-Steria CSR Board, Sheep Included Ltd, Lansons and NetZeroNow advisory boards. He has received grant funding from the NERC, EPSRC, ESRC, DFG, Royal Society, DIFD, BEIS, DECC, FCO, Innovate UK, Carbon Trust, UK Space Agency, European Space Agency, Research England, Wellcome Trust, Leverhulme Trust, CIFF, Sprint2020, and British Council. He has received funding from the BBC, Lancet, Laithwaites, Seventh Generation, Channel 4, JLT Re, WWF, Hermes, CAFOD, HP and Royal Institute of Chartered Surveyors.

Professor Priti Parikh is a fellow and trustee for Institution of Civil Engineers. She is aboard member for Happold Foundation and Engineers Against Poverty. Research funding sources include UKRI, Royal Academy of Engineering, Water Aid, British Academy, Bboxx Ltd, UCL, Royal Society and British Council. She is currently part funded by the Royal Academy of Engineering/Bboxx Research Chair fellowship. Her consultancy has received funding from AECOM, Cambridge Institute for Sustainable Leadership, Water and Sanitation for the Urban Poor, UNHABITAT, Arup, ITAD and GTZ

Simon Chin-Yee works with the World Bank, Global Maritime Forum and UN Foundation among others to foster green initiatives. He has previously held positions within the United Nations Education, Scientific and Cultural Organisation (UNESCO), as well being the Konrad Adenauer fellow (KAS) for the European Centre for Energy and Resource Security, King's College London and a researcher on an London School of Economics and Political Sciences collaborative project funded by the Arab Universities Programme, which is supported by the Emirates Foundation.

Editör: Haber Merkezi