Cumartesi Anneleri 976. haftada Galatasaray Meydanı’nda açıklama yaptı. Şırnak İdil’de 12 Aralık 1991’de askerler tarafından gözaltına alınıp katledilen İbrahim Demir ve Agit Akipa için adalet istedi.

1991 tarihinde İbrahim Demir ve Agit Akipa’nın İdil’den evlerine dönmek için köylülerle bindikleri traktörün yolda askerler tarafından durdurulduğu ve Demir ve Akipa’nın gözaltına alındıkları hatırlatılırken açıklama şu şekilde devam etti:

Cumartesi Anneleri: 30 yıl oldu Cüneyt Aydınlar nerede? Cumartesi Anneleri: 30 yıl oldu Cüneyt Aydınlar nerede?

Jandarma karakoluna giden ailelere karakol komutanı “onları hiç görmedik” dedi. Bir asker gizlice aileleri “mağaralara gidin” diye yönlendirdi. Aileler köylülerle birlikte askerin işaret ettiği bölgeyi karış karış aradı. 13 Aralık 1991 günü girişi taşla örülerek kapatılmış bir mağarada kayıpların işkence görmüş haldeki cansız bedenlerine ulaşıldı.

Resim

Şüpheliler yargılanmadı

Olay hakkında başlatılan soruşturmada İdil Başsavcılığı Ağaçlı mezrasında bulunan piyade, bölük komutanı, üstteğmen ve ilgili er ve erbaşların “adam öldürme” suçundan şüpheli olduğuna kanaat getirdi.

Buna rağmen savcılığa soruşturma izni verilmedi, şüpheliler yargılanmadı.

Dosya zamanaşımı gerekçe gösterilerek kapatıldı

Aileler 2011 yılında avukatları Tahir Elçi aracılığıyla tekrar suç duyurusunda bulundu. Yeni bir soruşturma başlatan savcılık dosyaya ulaşmak için ilgili kurumlara başvurdu ancak tüm kurumlar arşivlerinde herhangi bir dosya, bilgi bulunmadığını söyledi.

Savcılık belgeleri kaybeden sorumlular hakkında “görevi kötüye kullanmak” suçundan soruşturma başlatsa da soruşturmalardan bir sonuç çıkmadı. Dosya zamanaşımı gerekçe gösterilerek kapatıldı.

Editör: Haber Merkezi