Karara aşina bir kişinin Perşembe günü yaptığı açıklamaya göre, Cumhuriyetçi Ulusal Komite, gerekli delege sayısını resmi olarak belirlemeden önce Donald Trump'ı partinin "varsayımsal 2024 adayı" ilan etmeyi değerlendirmek üzere bir kararı geri çekti.

Geri çekilme haberi, Trump'ın Truth Social sitesinde bu fikri "büyük ölçüde" takdir ederken, "PARTİ BİRLİĞİ adına bu planı uygulamamaları gerektiğini, ancak benim bu planı uygulamam gerektiğini" hissettiğini yayınlamasından kısa bir süre sonra geldi. Bunu 'Eski Tarz' şekilde yapın ve süreci OY Sandığında bitirin.”

Associated Press tarafından Perşembe günü elde edilen bir taslağa göre tedbir, "Başkan Trump'ı ABD Başkanlığı için 2024'teki olası adayımız olarak ilan ediyor ve bu andan itibaren tüm kesimlerden destekçileri ağırlayan tam genel seçim moduna geçiyor" dedi. Adayları Trump 2024 Takımının değerli üyeleri olarak seçeceğiz.”

Geri çekilme, kararı kamuoyuna duyurma yetkisi bulunmayan ve perşembe gecesi isminin açıklanmaması kaydıyla konuşan bir kişi tarafından doğrulandı.

Onaylandığı takdirde bu tedbir, eski Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Nikki Haley'nin Cumhuriyetçi Parti adaylığı için hâlâ Trump'la yarıştığı bir dönemde Trump'ın parti ve operasyonları üzerindeki kontrolünü daha da sağlamlaştırmış olacaktı.

RNC Başkanı Ronna McDaniel daha önce kararı onayladığının sinyalini vermişti. Salı günü Haley, New Hampshire'da Trump'ın ardından ikinci sırada yer aldıktan sonra McDaniel, eski büyükelçinin "harika bir kampanya yürüttüğünü" hissettiğini ancak Cumhuriyetçilerin "son adayımız olan Donald Trump etrafında birleşmeleri gerektiğini" söyledi.

Yalnızca iki eyaletin oy kullanmasına ve eski başkanın adaylığı garantilemek için gereken delege sayısına yakın olmamasına rağmen, kararın önümüzdeki hafta RNC'nin Las Vegas'taki kış toplantısında tartışılması bekleniyordu.

Haley'nin kampı Perşembe günü yaptığı açıklamada, GOP adayının kim olacağına karar vermenin RNC'ye bağlı olmadığını söyledi.

“RNC'nin ne dediği kimin umrunda? Kampanya sözcüsü Olivia Perez-Cubas, "Partimizin adayının kim olacağına ülke genelindeki milyonlarca Cumhuriyetçi seçmenin karar vermesine izin vereceğiz, Washington'daki bir grup kişiye değil" dedi.

AP'nin, bu yaz yapılacak ulusal parti kurultaylarında çoğunluk oyu kazanmak için gereken delege sayısını elde edene kadar hiçbir adayı "varsayımsal aday" olarak adlandırmama politikası var. Olabilecek en erken Mart ayıdır.

Ancak RNC'nin böyle bir hamle yapmasını yasaklayan hiçbir parti kuralı yoktu. Eğer yasa kabul edilmiş olsaydı, Cumhuriyetçi Parti'ye, yeniden seçilme kampanyasını 2020'de Trump'a karşı bir rövanş maçı olarak çerçevelemeye başlayan Demokrat Başkan Joe Biden ile genel seçim eşleşmesi planlama konusunda hızlı bir başlangıç ​​verebilirdi.

Ayrıca komitenin, adaylığı kesinleştirmek için gerekli 1.215 delegeyi kazanmadan önce bir adayı olası aday ilan etme emsali de vardı. Dönemin RNC Başkanı Reince Priebus bunu Mayıs 2016'da Trump'la yapmıştı

. Hem Iowa hem de New Hampshire yarışmalarını Trump'a kaptırmasına rağmen Haley, diğer tüm Trump rakiplerini geride bırakan performansının adaylığının gücünü gösterdiğini savundu.

Trump'ın şu anda Haley'nin 17 delegesine karşılık 32 delegesi var. New Hampshire yarışmasından sonra atanacak bir delege kaldı.

Çarşamba gecesi memleketi Güney Carolina'da düzenlenen bir miting sırasında eski vali Haley, kampanyasının New Hampshire'da ikinci olmasından bu yana 1 milyon dolardan fazla gelir elde ettiğini belirtti. Trump, bağışçılarını korkutmayı amaçlayan bir açıklamayla devam etti.

Trump, Haley için hazırladığı takma adı ve "Amerika'yı Yeniden Harika Yap" sloganının kısaltmasını kullanarak, "Bu andan itibaren Birdbrain'e 'Katkı'da bulunan herkes MAGA kampından kalıcı olarak men edilecek" diye yazdı. "Onları istemiyoruz ve kabul etmeyeceğiz, çünkü Amerika'yı ilk sıraya koyarız ve HER ZAMAN YAPARIZ!"

Haley'nin kampanyası Perşembe günü yaptığı açıklamada, "Trump'ın, Haley'nin kampanyasına katkıda bulunan herhangi bir kişiyi 'kalıcı olarak yasaklama' yönündeki mantıksız vaadinin ardından" 1,2 milyon dolar daha topladığını söyledi.

Haley sözcüsü AnnMarie Graham-Barnes, "Donald Trump'ın tehditleri bu seçimdeki keskin seçimi vurguluyor: kişisel kan davaları ya da gerçek muhafazakar liderlik" dedi. “Trump'ın planı yüzüne çarptı. Haley kampanyasına katkılar yağıyor; insanların bu dramdan bıktığının ve Nikki'nin güçlü ve gururlu bir Amerika vizyonunun arkasında toplandıklarının kanıtı.”

Trump'ın herhangi bir Haley bağışçısını görevden alması, eski Capitol Hill çalışanı ve şimdi Haley'i destekleyen lobici olan TJ Petrizzo üzerinde hiçbir etki yaratmadı.

“Bu 'Baba' filminden çıkmış bir şey. Ailene asla ihanet etme? Haydi," diye ekledi. "Bunu sonuna kadar oynamalısın."

Petrizzo, bazı Cumhuriyetçilerin Trump ile Biden arasındaki rekabete girmeye hazır olabileceğini anladığını ancak genel seçimlere çok zaman kaldığını belirtti.

BM öncülüğündeki rapora göre geçen yıl yaklaşık 282 milyon insan akut açlıkla karşı karşıya kaldı BM öncülüğündeki rapora göre geçen yıl yaklaşık 282 milyon insan akut açlıkla karşı karşıya kaldı

“RNC başkanı da dahil olmak üzere Cumhuriyetçi Parti'deki pek çok seçilmiş yetkilinin 'Bir adayın etrafında toplanmamız gerekiyor' dediğini duydum. Bu bizim adayımız olacak. Petrizzo, "Iowa ve New Hampshire tarafından seçildi, bu yüzden devam edip Trump'ın etrafında toplanmalıyız" dedi. “Seçime 285 gün kaldı. Saatte bolca zaman var.”

Editör: Süleyman Devrim Boğa