Dünya Sağlık Örgütü (WHO) , İsrail'in tıbbi tesisleri hedef alması nedeniyle Kuzey Gazze'nin yakıt, personel ve malzeme eksikliği nedeniyle işlevsel bir hastaneden mahrum kaldığını söylüyor .

Perşembe günü Birleşmiş Milletler sağlık kurumu, bölgenin kuzeyindeki ağır hasar görmüş iki hastaneye, el-Şifa ve Ahli'ye saldırı düzenlediğini söyledi.

Büyük ölçüde terk edilmiş hastaların yiyecek ve su için yalvardığı "dayanılmaz" sahneleri anlatıyordu.

Dünya Sağlık Örgütü'nün işgal altındaki Filistin bölgesi temsilcisi Richard Peeperkorn, "Personelimizin geri kalan hastaların ve sağlık çalışanlarının karşı karşıya olduğu felaket ötesi durumu anlatmak için söyleyecek sözleri tükeniyor" dedi.

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre Gazze'nin tamamında 36 sağlık tesisinden yalnızca dokuzu kısmen işlevsel durumdaydı. Bütün bu tesisler Gazze'nin güneyinde yoğunlaşıyor.

Peeperkorn, Kudüs'ten video bağlantısı aracılığıyla gazetecilere verdiği demeçte, "Aslında kuzeyde işlevsel bir hastane kalmadı" dedi.

Ahli Arap Hastanesi'ni "hastane kabuğu" olarak nitelendiren Peeperkorn, çok sınırlı bakım sağlayan bir bakımevini andırdığını söyledi. Tamamı asistan doktor ve hemşirelerden oluşan yaklaşık 10 personelin, yetersiz kaynaklarla temel ilk yardım, ağrı yönetimi ve yara bakımı sağlamaya devam ettiğini söyledi.

"İki gün öncesine kadar Gazze'nin kuzeyinde yaralıların ameliyat edilebildiği tek hastane burasıydı ve burası acil bakıma ihtiyaç duyan hastalarla dolup taşıyordu" dedi.

"Yakıt, elektrik, tıbbi malzeme ve cerrahlar ve diğer uzmanlar da dahil olmak üzere sağlık çalışanlarının yetersizliği nedeniyle artık ameliyathane yok."

İsrail'in son saldırılarında ölenlerin cesetlerinin, onlara güvenli ve onurlu bir cenaze töreni yapılamadığı için hastanenin avlusunda sıralandığını söyledi.

'Kan dökülmesini durdurun'

Ahli Arap Hastanesi'ne ek olarak Gazze'nin kuzeyinde asgari düzeyde işleyen yalnızca üç sağlık tesisi daha vardı: El Şifa, El Awda ve Peeperkorn'un söylediğine göre binlerce yerinden edilmiş insanı barındıran Assahaba Tıp Kompleksi.

Ahli'deki bazı hastaların haftalardır ameliyat için beklediklerini veya ameliyat olmuşlarsa antibiyotik ve diğer ilaçların eksikliği nedeniyle ameliyat sonrası enfeksiyon riskiyle karşı karşıya kaldıklarını da sözlerine ekledi.

BM öncülüğündeki rapora göre geçen yıl yaklaşık 282 milyon insan akut açlıkla karşı karşıya kaldı BM öncülüğündeki rapora göre geçen yıl yaklaşık 282 milyon insan akut açlıkla karşı karşıya kaldı

DSÖ'nün insani ateşkes çağrısını yineleyerek, "Tüm bu hastalar hareket edemiyor ve hayatta kalma şansına sahip olmaları için acilen nakledilmeleri gerekiyor" dedi .

"Bu, kalan sağlık tesislerini güçlendirmek ve yeniden stoklamak, binlerce yaralı insanın ve diğer temel bakıma ihtiyaç duyanların ihtiyaç duyduğu tıbbi hizmetleri sağlamak ve her şeyden önce kan dökülmesini ve ölümü durdurmak için artık gerekli."

Editör: Haber Merkezi